Local

Modificări la Ghidul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Pe lângă persoanele fizice, și parohiile vor putea aplica pentru fonduri

Ionel Sclavone
29 mar 2023 1942 vizualizări

Parohiile, la fel ca și persoanele fizice, vor putea aplica pentru fonduri destinate achiziției și instalării sistemelor fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Schimbarea a fost introdusă în noul ghid de finanțare pus în dezbatere publică. Programul Casa Verde a fost elaborat de Ministerul Mediului și are drept obiectiv finanțarea sistemelor de generare a energiei electrice din surse ecologice.

Noul ghid de finanțare pentru achiziția și montarea de panouri fotovoltaice vine cu noi modificări, înainte de lansare. Măsura are drept scop dezvoltarea sistemelor care produc energie electrică pentru acoperirea necesarului de consum şi în vederea livrării surplusului în reţeaua naţională.

Una dintre cele mai importante schimbări propuse este aceea ce stabilește că, pe lângă persoanele fizice, beneficiari ai finanțărilor vor fi și parohiile. Noua definiție a solicitantului este, după modificare, „participant în cadrul programului care se înscrie în aplicația informatică, care poate fi: 1. persoana fizică; 2. parohia”.

Valoarea finanțării va fi stabilită în procent de până la 90% din bugetul cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma alocată de Administrația Fondului de Mediu se va scădea, de către instalatorul validat, din valoarea totală a facturii, iar diferenţa va fi suportată de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Sunt considerate cheltuieli elegibile cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor hibrid; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ; cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Condițiile de îndeplinit pentru parohii

Potrivit ghidului modificat, parohiile se pot înscrie o singură dată, la fel ca și persoanele fizice, într-o sesiune, pentru un singur imobil. În prezent, regulile programului permit doar înscrierea persoanelor fizice în acest program de finanțare, Casa Verde Fotovoltaice.

Pentru a beneficia de o finanțare prin Casa Verde Fotovoltaice, o parohie trebuie să îndeplinească o serie de condiții, cumulative.

Astfel, este obligatoriu să nu aibă restanțe la plata taxelor și impozitelor locale și la bugetul de stat, conform legislaţiei naţionale în vigoare. În al doilea rând, parohia trebuie să permită accesul, obligatoriu, persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat.

O altă regulă impune parohiilor să respecte legislaţia în domeniu, privind livrarea surplusului de energie electrică în sistemul energetic national. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, sprijinul financiar acordat va fi considerat ajutor de stat, iar autoritățile vor proceda la recuperarea sumelor acordate prin finanțare.

Regulile pentru persoane fizice

În cazul persoanelor fizice, regulile din ghid rămân în mare aceleași ca și în trecut. Poate aplica o persoană fizică ce are domiciliul în România, cu condiția să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local. O altă condiție este ca persoana respectivă să domicilieze la adresa la care se va implementa proiectul.

De asemenea, solicitantul trebuie să fie proprietar al imobilului-construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, conform extrasului de carte funciară. În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice se amplasează pe teren, trebuie să fie proprietar sau să dețină un drept de folosință și pe suprafața de teren.

Nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcţie şi/sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară.

Imobilul unde se implementează proiectul nu trebuie să fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice. Excepție fac situațiile în care este vorba despre o ipotecă imobiliară. Construcția trebuie să aibă destinație de locuință, conform extrasului de carte funciară.

La fel ca și în cazul parohiilor, solicitantul persoană fizică se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat.

Nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/ condominiu, cu mai mult de două apartamente.

Nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii/ devălmaşii care au beneficiat de finanțare în cadrul programului derulat în temeiul Ordinului nr. 1.287/2018 (cel ce conține actualul ghid), pentru acelaşi imobil pentru care solicită finanţare; ori au încheiat contract de finanţare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) aflat în vigoare, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, pentru acelaşi imobil pentru care solicită finanţare; sau urmează să încheie cu AFM, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, contract de finanţare pentru acelaşi imobil pentru care solicită finanţare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.