Local

Misăilă insistă cu schimbul de terenuri la Casa Căsătoriilor: Aranjament imobiliar în favoarea PSD-stului Vrabie

Ionel Sclavone
15 apr 2018 5031 vizualizări

Primarul Cristi Misăilă a repus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 19 aprilie solicitarea colegului său din PSD, Cătălin Vrabie, de a modifica limitele proprietății din strada Nicolae Iorga nr. 1 pe care a fost amplasată, până de curând, Casa Căsătoriilor. El solicită acceptul de a reamplasa clădirea și un schimb de terenuri cu municipalitatea. Din schița anexată proiectului de hotărâre reiese clar că aranjamentul îl avantajează în special pe Cătălin Vrabie. Specialiștii în urbanism atrag atenția consilierilor locali că cererea ar trebui analizată cu foarte mare atenție de experți în amenajare urbană și arhitectură.

Cristi Misăilă a repus pe ordinea de zi a Consiliului Local din 19 aprilie solicitarea colegului său din PSD, Cătălin Vrabie, de a modifica limitele proprietății din strada Nicolae Iorga nr. 1, pe care a fost amplasată „Casa Căsătoriilor“.  Vrabie și-a exprimat intenția de a repoziționa clădirea pe care dorește să o ridice paralel cu blocurile și solicită un schimb de terenuri de 174 metri pătrați. Inițial, propunerea a fost respinsă de Consiliul Local în ședința din 2 aprilie a.c., consilierii nefiind convinși că aranjamentul este și în folosul municipiului.

Chiar a doua zi, cu acordul primarului Misăilă, care a autorizat demolarea, Vrabie a pus la pământ Casa Căsătoriilor, clădire simbol pentru mulți focșăneni care, de-a lungul timpului, și-au unit destinele aici.

Metaforic vorbind a fost o crimă cu premeditare, o acțiune fulgerătoare, care s-a încheiat înainte ca cineva să ia atitudine împotriva demersului. Numeroasele proteste ale focșănenilor exprimate, în special, pe rețelele de socializare au fost tardive. Casa Casătoriilor va mai supraviețui doar în fotografii, relatările din presă și în amintirile celor care au admirat-o.

Acum, Misăilă revine cu cererea colegului din PSD la primul punct de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 19 aprilie, a cărei dată a devansat-o cu o săptămână.

Cei care cunosc mecanismul de funcționare al CL știu că unui focșănean obișnuit, fără relații și susținere politică, îi este foarte dificil să promoveze o asemenea propunere într-o ședință, într-un timp scurt. De regulă, „dacă n-ai pe cineva“, vorba lui Toma Caragiu, cererea zace cu lunile la comisiile de specialitate. Mai mult, dacă este respinsă este aproape imposibil ca dezbaterea să fie reluată imediat, în ședința următoare, ca în cazul Vrabie.   

Graba cu care acționează Cristi Misăilă acum, demonstrează un interes special din partea lui și a PSD ca să-i rezolve problema colegului de partid.

Modificările sunt doar în avantajul lui Vrabie

Prin solicitarea pe care a făcut-o, Cătălin Vrabie dorește un schimb de terenuri cu Municipalitatea care, este de domeniul evidenței, îl avantajează, în principal, pe el.

„Scopul final al lucrărilor de construcții, ținând cont și de normele de urbanism, este de a readuce la viață un imobil vechi, cu o valoare sentimentală pentru mulți locuitori ai Municipiului Focșani, amplasat într-o zonă pietonală centrală iar menținerea actualelor alei pietonale ar fi necesară și utilă. Mai mult, prin modificarea limitelor de proprietate se pot crea și locuri de parcare pentru toți locuitorii din zonă care la acest moment nu au la dispoziție un număr suficient de locuri de parcare, staționarea făcându-se chiar și pe spațiul verde“, susține Vrabie în cererea adresată CL.

Dincolo de cuvintele alese, menite să impresioneze, din schița anexată reiese altceva. În cazul în care schimbul se aprobă, proprietatea Vrabie se va extinde, în dauna orașului, cu aproximativ 174 metri pătrați, pe spațiul verde din spatele Casei Tatovici.

În schimb, conform planului, pe lângă faptul că va pierde din spațiul verde, și așa deficitar, nici Focșaniul și nici focșănenii nu vor avea mai nimic de câștigat. Primăria tot va fi obligată să regândească și să reconfigureze aleile de acces din parc.

Pe de altă parte, prin crearea unor noi locuri de parcare, în urma schimbului, cel favorizat va fi tot  Cătălin Vrabie care le va închiria, fără nici o îndoială, pentru autovehiculele proprii. Căci în configurația actuală, parcarea este ocupată locatarii zonă iar el n-ar avea unde să parcheze.  

Urbaniștii avertizează: „Aveți grijă la estetica și echilibrul zonei!“

Specialiștii în urbanism consideră că cererea trebuie analizată cu mare atenție de consilierii locali împreună cu experți autorizați în arhitectură și amenajare urbană. În opinia lor, cei care au proiectat zona au gândit-o într-o anumită logică arhitecturală care n-ar trebui modificată după ureche. Amplasamentul actual al Casei Căsătoriilor are același aliniament cu Casa Tatovici – Muzeul de științe ale naturii ceea ce conferă echilibru și o anumită estetică locației:

 „Dincolo de funcționalitate și de interesele particulare, când se pune în discuție un asemenea proiect, Consiliul Local trebuie să țină cont de felul în care se vor încadra modificările propuse în spațiul respectiv. O clădire nu este o mobilă pe care să o muți dintr-o parte în alta când nu-ți convine cum este poziționată. Dacă este construită greșit și nu se armonizează restul zonei, nu prea sunt soluții pentru a corecta greșeala. Dacă aș fi consilier și mi s-ar cere să aprob așa ceva, aș cere un punct de vedere de specialiști. Dezvoltarea orașului trebuie privită în perspectivă, gândind la viitor, nu doar prin prisma unor aranjamente de moment“.

Primăria a refuzat să cumpere Casa Căsătoriilor

Casa Căsătoriilor a fost retrocedată adevăraților proprietari în 2007, prin hotărâre judecătorească. Aceștia au scos-o la vânzare pentru 450.000 de euro după care, au redus prețul la 400.000 de euro și, mai apoi, la 253.000 de euro.

Deși a fost o clădire simbol pentru numeroși focșăneni care aici și-au început viața în doi, spunând „Da!“ în fața ofițerului stării civile, Primăria n-a fost interesată să negocieze achiziția „Casei Căsătoriilor“. Foștii edili ai Focșaniului au apreciat că preţul cerut prea mare și au renunțat.

În schimb, la finalul anului trecut, Primăria a cumpărat, pentru aproximativ 230.000 de euro, o clădire pe Comisia Centrală scoasă la vânzare Camera de Comerț, în cadrul căreia este contabil șef Anca Lungu, soția lui Marian Lungu, șeful Corpului de Control al Primarului, bun tovarăș de-al lui Misăilă.  

Citiți și:Povestea fostei Case a Căsătoriilor din Focşani dărâmată marți, 03.04.2018


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.