Local

Misăilă, dezmăț juridic pe banii noștri: 75.000 de euro pentru avocații ce reprezintă Primăria contra fostului șef al Ateneului

Ionel Sclavone
22 iul 2020 3313 vizualizări

Primăria Focșani, condusă de PSD-istul Cristi Misăilă, plătește 25.000 de euro plus TVA, pe an, firmei de avocatură care o reprezintă în procesul cu fostul director al Ateneului Popular, Valentin Gheorghiță. Firma respectivă a mai încasat de la Municipalitate, în 2018 și 2019, 50.000 de euro, iar anul acesta urmează să mai primească 25.000 de euro. Pe de altă parte, în cadrul Primăriei Focșani funcționează un compartiment juridic care numără 9 angajați.   

Primăria Focșani a atribuit zilele trecute, un nou contract în valoare de 120.000 de lei (24.776.euro) plus cu TVA unei firme de avocatură, din București. Este vorba de firma Mocanu si Asociatii SPRL, cu care primarul Cristi Misăilă colaborează din 2018 și care reprezintă municipalitatea în procesul cu Valentin Gheorghiță, fostul director al Ateneului Popular.

Valentin Gheorghiță a contestat în justiție procedura prin care a fost destituit din funcția de director al Ateneului Popular și înlocuit cu o consilieră a primarului Misăilă. Pentru acest proces, Misăilă a apelat la avocații firmei Mocanu si Asociatii SPRL.

Primăria Focșani a încheiat, cu firma respectivă, un acord cadru, în baza căruia, avocații trebuie să asigure servicii de asistență și reprezentare juridică pentru Municipalitate. An de an, se încheie câte un contract subsecvent, aferent serviciilor pe care avocații firmei le prestează pentru Municipalitate.

În notificările de atribuire publicată pe portalul guvernamental de achiziții publice, în dreptul fiecăruia ditre cele trei contracte subsecvente este scris doar „servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică, -contract subsecvent (aferent accord cadru, atibuit ca urmare a aplicării normelor procedurale interne -anexa 2).

Până în prezent, singurul proces cunoscut, unde Mocanu și Asociații au fost prezenți în calitate de reprezentanți ai Primăriei Focșani a fost cel cu Valentin Gheorghiță.

În contul serviciilor prestate, Primăria Focșani varsă, periodic, an după an, câte 120.000 de lei, adică în jur de 25.000 de euro, sumă la care se adaugă TVA. Până în prezent casa de avocatură din București a încasat de la Primăria Focșani,50.000 de euro plus TVA

O tăcere care spune multe

Primarul PSD, Cristi Misăilă, și subaltenii săi sunt foarte discreți în ceea ce privește serviciile pe care le asigură casa de avocatură Mocanu și Asociații SPRL, în afara procesului cu Valentin Gheorghiță. Am solicitat Primăriei și lui Cristi Misăilă un punct de vedere referitor la aceste contracte, încheiate cu casa de avocatură Mocanu și Asociații SPRL.

Am dorit să aflăm, pentru focșăneni, care sunt procesele în care Primăria Focșani a fost reprezentată de acești avocați. De asemenea, am vrut să aflăm și care au fot serviciile de consultanță și asistență juridică pe care care firma respectivă le-a oferit Municipalității, conform listei de livrabile – documentele jusfiricative care au însoțit facturile date spre plată.

Am vrut să aflăm dacă se justifică plata a peste 50.000 de euro, până în prezent, la care se vor adăuga alți aproximativ 25.000 de euro în perioada următoare.

Din păcate, n-am primit nici un răspuns din partea primarului Cristi Misăilă sau a altcuiva din Primărie..

În lipsa unui punct de vedere oficial, ceeea ce putem spune cu siguranță, până în acest moment, este că primarul Misăilă plătește, din banii primăriei, suma de 75.000 de euro unei o casă de avocați pentru a se asigura că Valentin Gheorghiță nu se va întoarce la conducerea Ateneului Popular.

Este un război personal pe care primarul PSD îl duce cu fostul director al Ateneului Popular, plătit din bani publici.

Primăria Focșani are 9 juriști în organigramă

Consilierul Local Costel Bîrsan a declarat că aceste sume plătite unei case de avocatură nu se justifică, în condițiile în care Primăria are un compartiment juridic în care sunt angajați nouă oameni, cu pregătire de specialitate.

„Sumele mi se par foarte mari, iar când spun acest lucru am în vedere că Primăria Focșani are și un departament juridic în care, din ce am văzut, au fost angajați nouă sau zece juriști. Concluzia pe care o trag, punând cap la cap aceste informații, este că juriștii plătiți de Misăilă din bani publici, cu salarii de 8 – 9 mii e lei nu își fac treaba. Și ca să suplinească lipsa lor de activitate, primarul a angajat această firmă de avocatură pe care o plătește cu 25.000 de euro”, a declarat Costel Bîrsan.

Consilierul local a precizat că, din punctul său de vedere, din două una, Misăilă renunță la casa de avocatură și își pune juriștii la muncă sau păstrează casa de avocatură, iar atunci desființează departamentul juridic.

„Nu se justifică ca Primăria Focșani să cheltuie sume atât de mari pentru avocați și, în același timp, să plătim și o armată de juriști care să stea degeaba”, a precizat Costel Bîrsan.  

Conform organigramei Municipalității, în cadrul Primăriei Focșani funcționează un serviciu juridic și de contencios, condus de un șef serviciu, în cadrul cărua activează zece funcționari juriști, între ale căror atribuții se numără atât întocmirea actelor de natură juridică, cât și reprezentarea în instanță a intereselor Primăriei Focșani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.