Local

Misăilă dat în vileag de proprile documente: Taxa pentru habitat va fi instituită în baza Codului Fiscal nu a Legii salubrizării

Ionel Sclavone
24 nov 2017 3766 vizualizări

Taxa lui Misăilă va fi instituită în baza unui articol din Codul Fiscal, art. 484, nu prin Legea nr. 101/2006, așa cum susține primarul în ieșirile sale publice. Cristi Misăilă este contrazis chiar de proiectul de regulament pentru instituirea și încasarea taxei de habitat pentru persoanele fizice și juridice din municipiul Focșani, publicat pe site-ul primăriei al cărui initiator este. În ieșirile sale publice, Misăilă a acreditat ideea că a fost obligat de lege să instituie această taxă și dacă n-o va face Municipalitatea va fi sancționată de Curtea de Conturi.  Că nu așa stau lucrurile ne confirmă chiar prevederea din regulament care stabilește că banii colectați vor fi utilizați inclusiv pentru plata iluminatului public, reglementat de un alt act normativ. După izbucnirea scandalului și după ce a enervat un oraș intreg, el dă înapoi și se dezice de propriile declarații. Potrivit unor surse, s-ar părea că Misăilă s-a răzgândit după o discuție contodentă cu baronul PSD Marian Oprișan.

Taxa lui Misăilă nu este stabilită în baza prevederilor Legii nr 101/2006, așa cum susține el în ieșirile-i publice, ci în baza Codului Fiscal. Acest lucru reiese extrem de clar din primul articol al proiectului de regulament postat pe website-ul Municipalității. În document nu există nici măcar o referire la Legea 101 și, mai mult, se precizează că din banii colectați vor fi suportate și costurile cu iluminatul public. Acesta este un serviciu reglementat printr-un cu totul alt act normativ, aspect pe care Misăilă, în dorința sa „de a-i informa foarte exact“ nu l-a mai adus la cunoștința cetățenilor.   

„Art1. (1) Prezenta taxă este instituită ca taxă locală în temeiul prevederilor art. 484 alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, fiind fundamentată pe necesitatea menținerii unui mediu înconjurător curat, unui sistem de iluminat public functional și a unei rețele de străzi circulabile, indiferent de starea vremii sau a anotimpului. (2) Taxa pentru habitat se instituie și se plătește, pentru curățenia pe drumurile și locurile publice, pentru întreținerea sistemului de iluminat public precum și pentru activitatea de deszăpezire a domeniului public pe raza municipiului Focșani“.

Cele trei paragrafe ale articolului 484 din Legea 227/2015 reglementează taxele speciale pentru finanțarea serviciilor publice locale dar fără a obliga autoritățile să le instituie, așa cum susține Misăilă:

„(1) Pentru funcționarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice și juridice, precum și pentru promovarea turistică a localității, consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale. (2) Domeniile în care consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale pentru serviciile publice locale, precum și cuantumul acestora se stabilesc în conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare. (3) Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare și funcționare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestații ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu“.

Misăilă se jură că nu vrea taxa

Cristi Misăilă dă înapoi în problema introducerii taxei de habitat și se dezice de propriile declarații publice și spune că nu-și dorește așa ceva. Se pare că a descoperit că nu-și dorește noul bir după o  convorbire telefonică contondentă cu Marian Oprișan, în urma căreia și-a schimbat punctul de vedere cu 180 de grade. În acest context a emis comunicatul plângăcios de joi seară în care se dezice de propria-i inițiativă: „Nu îmi doresc această taxă specială, însă, am propus acest proiect constrâns de legea 101 din 2006 privind salubrizarea“.

În urmă cu doar trei zile, avea altă atitudine, insistând că fiecare focșănean trebuie să plătească 6 lei care, din perspectiva lui, reprezintă doar prețul unei cafele (Misăilă încasează lunar un salariu de 13.500 lei). Într-un gest teatral a aruncat pe jos o pungă de semnințe și a cerut unei femei de serviciu să le strângă, umilind-o în fața ziariștilor. Ulterior, într-un interviu televizat, a continuat în același stil, subliniind că, în cazul în care nu va introduce taxa, Municipalitatea va fi trasă la răspundere de Curtea de Conturi:

„Eu nu aș fi fost de acord să instituim această taxă, dar cum spuneam, legea ne obligă și atunci când vor veni în control cei de la Curtea de Conturi, ne vor întreba de ce nu am instituit această taxă (…) Să zicem că n-o facem acum, în momentul în care va veni Curtea de Conturi în control ne va oblige s-o facem și chiar va trebui să recuperăm aceste cheltuieli și ne va veni foarte greu“.

O farsă de prost gust care a iritat un oraș întreg

Câteva ore mai târziu, în comunicatul de presă, Misăilă nu mai considera taxa de habitat imperios necesară și n-a mai pomenit de Curtea de Conturi. În schimb, după ce a iritat un oraș întreg, a lăsat să se înțeleagă că a fost o farsă sau, ca să-l cităm, „un semnal de alarmă pentru toți cetățenii“:

„Din acest motiv, am dorit să trag un semnal de alarmă pentru toți cetățenii municipiului, că a venit momentul să analizăm și să găsim împreună soluții pentru ca orașul nostru să fie cât mai curat! Iată de ce am venit cu acest proiect și l-am supus dezbaterii publice!“

Conform obiceiului, a refuzat să-și asume și responsabilitatea pentru iritarea pe care a produs-o „semnalul de alarmă“ sau să-și ceară scuze. A dat vina Guvernul din… 2006 care a adoptat Legea 101, a serviciilor de salubrizare. Pentru gunoaiele neridicate cu lunile și spațiile verzi neîngrijite i-a găsit vinovați pe focșăneni iar nu pe lucrătorii de la salubritate care nu-și fac treaba: „Din păcate, avem destui concetățeni certați cu spiritul civic, iar eforturile noastre de a face un oraș curat sunt zădărnicite de atitudinea acestora“.

Taxa lui Misăilă ne va ustura la buzunare

Pe website-ul Primăriei Focșani a fost publicat, în urmă cu câtva timp, un proiect privind introducerea introducerea unei noi taxe, la inițiativa lui Cristi Misăilă. Dacă va fi aprobată în Consiliul Local, de la 1 ianuarie, fiecare focșănean va fi obligat să plătească câte 6 lei pe lună. De asemenea, fiecare firmă care își desfășoară activitatea în municipiu va contribui la bugetul local cu câte 10 lei, lunar, pentru fiecare angajat.

Ca exemplu, o familie medie, formată din doi adulți și doi copii, va plăti anual 288 de lei iar o firmă cu 100 de angajați va trebui să ducă la caseria Municipalității 10.000 de lei anual. Se va ajunge și în situația în care un focșănean va fi taxat de două ori, ca persoană fizică cu 6 lei și ca salariat al propriei firme, cu 10 lei.

Noul bir menit să acopere „țopăiala fiscală“ a Guvernului PSD

În concluzie, putem spune că taxa lui Misăilă este nouă, prevăzută prin Codul Fiscal, și n-are legătură cu Legea 101/2006. Astfel, în intervențiile publice, Cristi Misăilă vorbește despre cu totul altceva decât stă scris în documentele de pe site-ul Primăriei. Acest lucru este confirmat de prevederea care stabilește că din banii colectați se va plăti și iluminatul public.

Mai trebuie spus că perioada în care Misăilă a propus noua taxă coincide cu momentul în care Guvernul PSD a adoptat modificările fiscale ce vor determina prejudicierea bugetelor locale, inclusiv pe cel al municipiului Focșani, cu sume foarte mari. Or, având în vedere acestea, dacă ar fi să ne gândim la vinovați, mai de crezut este că taxa de habitat este destinată să acopere găurile din bugetul local provocate de „țopăiala fiscală“ a GuvernuluiI PSD și risipa de bani publici. Ar fi o explicație mult mai plauzibilă decât varianta cu legea Guvenului Tăriceanu de acum 11 ani.

Misăilă are nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi cheltuielile cu paranghelii din ce în ce mai costisitoare pe care le organizează în Piața Unirii, cu salariul său de 13.500 de lei, lefurile rudelor și apropiaților pe care i-a angajat în primărie și în instituțiile subordonate, pentru facturile firmelor clientelare și pentru a-și acoperi incompetența în atragerea fondurilor europene.

 

Citiți și:Pentru noua taxă de habitat, primarul Misăilă dă vina pe Guvernul Tăriceanu;

 

Desfiinţarea Ateneului Popular revine printre prioritățile primarului Focșaniului;

 

Misăilă justifică desființarea Ateneului cu „bunele intenții“ de a susține viitorii artiști;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.