Local

Misăilă a recunoscut public: n-a finalizat nici o investiție din bani europeni!

Ionel Sclavone
30 sep 2019 3173 vizualizări

Primăria Focșani condusă de Cristi Misăilă n-are nici o investiție din fonduri europene finalizată, deși mandatul primarului PSD se apropie de final. Misăilă a recunoscut acest lucru în fața jurnaliștilor de la ProTV care l-au întrebat dacă pot filma vreun obiectiv finanțat din bani europeni. În 2018, Primăria a atras doar 2.000 de euro de la UE deși își propusese 2 milioane de euro. Dacă la proiecte europene este codaș, în schimb Misăilă vrea să împrumute 133 de milioane de lei din bănci.

Primăria MunicipiuluI Focșani n-a finalizat nici un proiect finanțat din fonduri europene, deși mandatul primarului PSD Cristi Misăilă a ajuns aproape la final. Misăilă a fost obligat să-și recunoască eșecul în fața jurnalistei Paula Herlo de la ProTv. Încolțit de întrebările jurnalistei, primarul PSD a dat din colț în colț dar până la urmă a fost nevoit să recunoască faptul că el și partidul din care face parte sunt responsabili.

Întrebat de jurnalista ProTV dacă poate filma un obiectiv realizat din bani europeni, Cristi Misăilă a ridicat din umeri și a răspuns încurcat:

„Ceva  concret, acum? Pe fonduri europene, în realizare, efectiv nu avem. Nu putem peste noapte aşa, să atragem investitori”.

Dialogul dintre Primarul  Cristri Misăilă și jurnalistă este spumos și ne dezvăluie tuturor ce se ascunde în spatele aroganței, a lipsei de transparență și a refuzului de a dialoga și de a da explicații cetățenilor și consilierilor locali ai Opoziției: lipsă de competență și dezinteres.

"Reporter- Ceva concret, să mă duc să filmez acum, ce pot filma?

Cristi Misăilă - Ceva concret, acum? Pe fonduri europene, în realizare, efectiv nu avem. Nu putem peste noapte aşa, să atragem investitori.

R.- Ce înseamnă peste noapte, că sunt 30 de ani de la revoluţie?

C.M. -Stimată doamnă, într-adevăr, dar eu sunt de trei ani primar!

R. - Şi nici trei ani nu sunt peste noapte!

C.M. - Dacă nu avem o politică economică sustenabilă, care să le ofere în primul rând predictibilitate agenţilor economici în proiectele lor de viitor…

R. - Cine ar trebui să facă această politică?

C.M. - Nu putem noi să facem pe plan local.

R.- Dar cine ar putea să o facă?

C.M. - Guvernul şi Parlamentul, nu?

R. - Şi din ce partid faceţi parte?

C. M. - Eu, în primul rând, fac administraţie publică.

R. - Din ce partid sunteţi?

C.M. - Am candidat pe lista PSD.

R. -Cine face acum politicile fiscale în România?

C.M. -Cei care sunt la guvernare.

R. -Cine?

C.M. -PSD, ALDE!"


 

De remarcat că în cadrul Primăriei, în subordinea lui Cristi Misăilă, activează un compartiment pentru atragerea fondurilor europene care numără, 13 „specialiști“. La finalul lui 2018, aceștia au raportat că au atras fonduri europene în sumă de 11.430 de lei, adică puţin peste 2.000 de euro în condițiile în care suma propusă era de aproape 2 milioane de euro.

Reamintim că la finalul anului 2018 după apariția articolului Suma ridicolă adusă de Primăria Focşani din fonduri UE în 2018. Municipalitatea are un compartiment special pentru bani europeni, în care lucrează 13 oameniscris de jurnalistul Ștefan Borcea și publicat de adevarul.ro , primarul Misăilă a publicat imediat o replică pe contul său de facebook Replica primarului Focșaniului la acuzația de absorbţie redusă de fonduri europene a municipiului în 2018, în care a negat evidențele din acel articol.În serialul difuzat duminică 29 septembrie 2019 la Pro TV,”Județe la stăpân”, având ca subiect Vrancea, Misăilă s-a văzut nevoit să recunoscă veridicitatea articolului lui Ștefan Borcea

Bani europeni tocați pe hârtii fără valoare

Principalele proiectele europene pe care le derulează Municipalitatea cu succes nu au ca obiect investiții în dezvoltarea municipiului ci întocmirea de studii și implementarea de proceduri în vederea îmbunătățirii administrației publice. În fapt, banii europeni sunt tocați pe tot felul de întâlniri și hârtii pe care nici un funcționar din primărie nu se obosește să le citească.

Până în prezent, singurele investiții finanțate din bani europeni, Primăria le desfășoară la nivelul municipiului Focșani vizează reabilitarea termică – anveloparea cu polistiren – a mai multor scări de bloc și a câtorva școli.

Un alt proiect, „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa a II-a”, care a avut finanțarea asigurată și care ar fi trebuit să afle la ultimele faze s-a împotmolit la licitații. Aceasta cu toate că într-un document postat pe site-ul Municipalității se spune că proiectul se află în faza de execuție a lucrărilor.

Mai multe proceduri de achiziție pentru servicii de asistență tehnică și management de proiect au fost anulate și reluate, fără a fi încheiate nici la această dată. Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și reabilitare a rețelelor de transport și distribuție a agentului termic și a punctelor termice, în valoare de 55.497.941,2 lei la care se adaugă TVA a fost lansată abia în luna aprilie și este greu de crezut că se va încheia mai devreme de anul viitor.

Bani europeni nu, credit bancar da!

Pe de altă parte, dacă la atragerea banilor europeni sunt codași, primarul Misăilă și majoritatea PSD din Consiliul Local intenționează să împrumute din bănci sume colosale, 133 de milioane de lei, pe 20 de ani, pentru diverse lucrări care, în mod normal, ar trebui finanțate de la bugetul local: refaceri de străzi, locuri de joacă, parcuri etc.

Deși Misăilă vorbește despre un credit de dezvoltare, în realitate acesta este un credit pentru acoperirea cheltuielilor, fie și cu investițiile, curente. Puteam vorbi despre un împrumut de dezvoltare dacă primarul Misăilă ar fi intenționat să construiască un nou cartier de locuințe, un parc industrial, o școală nouă, un spital etc.

În cazul de față, însă, străzile și locurile de joacă pe care le va repara cu banii din bancă se vor degrada și vor trebui reabilitate din nou cu mult înainte ca împrumutul să fie returnat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.