Local

Misăilă a început cârpeala de primăvară în Focșani, în centrul civic

Ionel Sclavone
15 apr 2020 5692 vizualizări

Direcția de Dezvoltare Servicii Publice din Subordinea Municipalității repară din nou pavimentul și trotuarul din zona Cinematografului Balada. De această dată, lucrările vor costa în total în jur de 54.000 de lei, cu TVA inclus. Direcția de Dezvoltare cheltuie periodic sume considerabile pentru reabilitarea pavimentului și trotuarelor din zona Piața Unirii - Balada. Materialele folosite și lucrările sunt de calitate îndoielnică, astfel că pavimentul se sparge după doar câteva luni. Deși Primăria ar putea reface lucrarea în totalitate, folosind materiale de calitate superioară, din motive necunoscute, primarul Cristi Misăilă preferă doar cârpelile periodice.

Direcția de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Municipalității a mai atribuit în aceste zile două contracte pentru cârpirea pavimentului și trotuarului din zona Cinematografului Balada. Beneficiarul angajamentului este Sodaco SA, aceeași firmă care de aproximativ 5 ani, de când a fost reabilitat centrul civic din Focșani, se ocupă de cârpirea pavajului din Piața Unirii și din zonele adiacente.

De această dată, Sodaco SA va încasa 19.034,88 lei pentru cârpirea pardoselii și încă 26.427,17 lei plus TVA pentru reparația trotuarului din zona Cinematografului Balada. La aceste prețuri se adaugă și TVA, fapt care face ca valoarea să ajungă la aproximativ 54.200 de lei. Achiziția lucrărilor de reparații s-a făcut prin încredințare directă.

În urmă cu aproximativ o lună, pe 13 martie 2020, aceeași firmă a obținut de la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice alte două contracte în valoare de 85.878,32 lei plus TVA, respectiv 55.442,88 lei plus TVA, pentru înlocuirea unor plăci de granit.

Anul acesta, deși au trecut doar trei luni, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a alocat deja, pentru cârpeli, suma de 186.783,25 lei, sumă la care se adaug și TVA.

O afacere de 200.000 de lei anual, cel puțin

Periodic, Municipalitatea cârpește pavimentul din Piața Unirii și din zonele adiacente, cheltuind în jur de 200.000 de lei anual pentru înlocuirea plăcilor sparte. La un calcul simplu, constatăm că din 2011, când a fost recepționată lucrarea și până în prezent, s-au cheltuit în jur de 1,2 – 1,4 milioane de lei pentru cârpirea pavajului.

Lucrarea din Piața Unirii a fost parte a lucrărilor de reabilitare a Centrului Istoric al Municipiului Focșani, finanțate din fonduri europene. Montarea pavajului a costat în jur de 750.000 de euro, însă plăcile de granit folosite au fost de calitate foarte slabă, lucru confirmat chiar de primarul de atunci, Decebal Bacinschi.

Piața Unirii din Focșani a fost inaugurată în toamna lui 2011 de premierul din acea vreme, Victor Ponta, cu o întârziere de aproape 3 ani față de termenele stabilite inițial. Chiar și așa, pavimentul n-a rezistat decât până în primăvara anului următor, când a trebuit refăcut. Plăcile de granit au crăpat și s-au desprins din cauza vremii reci lăsând impresia unui loc peste care s-a trecut cu plugul.

De la acel moment, reparațiile în centrul civic au devenit o afacere extrem de profitabilă care umflă conturile unei firme private, în cazul de față Sodaco SA și golește bugetul local.  

Misăilă a devenit cârpaciul Pieței Unirii

Dacă în alte orașe, piețele centrale sunt pavate cu materiale de calitate, iar autoritățile iau măsuri pentru a le proteja astfel încât să reziste fără a fi înlocuite zeci sau chiar sute de ani, la Focșani lucrurile stau pe dos. Primarului Cristi Misăilă nu pare să-i pese prea mult de felul în care arată centrul orașului, deși ferestrele biroului său dau chiar în Piața Unirii. Dar poate tocmai de aceea, le ține acoperite tot timpul cu jaluzele, ca să nu vadă cât de mohorât este centrul orașului.

În loc să înlocuiască întregul pavaj din centrul civic cu altul de calitate superioară, mai rezistent, Cristi Misăilă preferă cârpeala periodică. Din punctul de vedere al Primăriei, granitul din Piața Unirii este un fel de consumabil care se înlocuiește periodic, precum pixurile și creioanele, ori cerneala din imprimantă.

Ca și cum nu ar fi de ajuns, Municipalitatea perimite organizatorilor de evenimente să găurească plăcile, fapt ce contribuie și mai mult la deteriorarea și distrugerea acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.