Local

Mii de vrânceni sunt afectați de lipsa apei

Gabriel Sava
5 iun 2018 4562 vizualizări

în unele localități, din cauza secetei sau a echipamentelor uzate, apa este livrată cu program sau lipsește cu zilele u cele mai mari probleme sunt la Tâmboiești și la Homocea u autoritățile locale au mâinile legate pentru că întreaga infrastructură aparține CUP SA în cadrul proiectului VranceAqua u pe unul dintre proiecte s-au semnat deja contracte însă, până la finalizarea lucrărilor, asigurarea apei ține... mai mult de Dumnezeu!

Apa cea de toate zilele a devenit o problemă foarte critică în cel puțin două localități: Tâmboiești și Homocea. ”La noi, problema apei este foarte critică. Localitatea este împărțită în trei zone și, în fiecare zi, apa este livrată cu program, câte două ore dimineața și două seara, în fiecare dintre aceste zone. Dar și așa sunt probleme, cauzate de faptul că debitul este sub 30% din nevoi. Noi nu putem face nimic pentru că toată infrastructura este predată către CUP. Căutăm acum să identificăm două terenuri pe care să facem foraje, iar după ce le achiziționăm, le vom pune la dispoziția CUP-ului în cadrul acestui proiect. Ni s-a promis că se va rezolva problema apei pentru perioada care urmează, dar, repet, noi, din păcate, ca primărie, nu putem face nimic în acest sens”, a precizat primarul Mariean Pleșea, de la Tâmboiești. Nici la Homocea, lucrurile nu stau mai bine. Ar trebui să fie apă în fiecare zi, după cum ne-a explicat primarul localității, Vasile Petrea. Cu program, dimineața și seara, însă, din aceeași cauză ca și la Tâmboiești, sunt gospodării la care apa nu mai ajunge. ”Problemele cu apa au apărut la Homocea după Paște. Și la noi în localitate, întreaga infrastructură de alimentare și distribuție a apei în localitate a fost predată către CUP Vrancea în cadrul proiectului județean VranceAqua. De când au început problemele, noi am făcut trei adrese către CUP. Deși am primit promisiuni că se vor înlocui pompe defecte, că vor fi aduse altele de o capacitate mai mare, că vor fi identificate noi surse de alimentare, problema persistă și înțeleg că va persista pe întreg parcursul verii, și ca urmare a secetei, dar și pentru faptul că, din câte am fost înștiințați de cei de la CUP, în perioada următoare, aceștia vor demara lucrări pentru reabilitare, proiectare și execuție la întreaga rețea din zonă”, ne-a declarat Vasile Petrea, primarul de la Homocea. În ambele localități, oamenii nemulțumiți, pe bună dreptate, de lipsa apei au făcut petiții, sesizări, au trimis mesaje în mediul online cu speranța că lucrurile vor reveni la normal. Ambii edili spun că au încercat să le explice oamenilor situația, adică faptul că, efectiv sunt cu mâinile legate. ”Atât timp cât toată rețeaua este la cei de la CUP, noi nu putem face nimic și este greu să le explici oamenilor nemulțumiți acest lucru. Unii cred că este vorba despre lipsă de interes din partea noastră, dar nu este așa!”, a explicat Mariean Pleșea.

Licitație pe SEAP pentru sistemele de apă din 11 localități

Cele două comune în care sunt probleme se regăsesc într-un proiect al CUP licitat de anul trecut. Conform platformei de licitații publice SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), pe 14 octombrie 2017, Compania de Utilități Publice S. A. Vrancea a publicat anunțul de participare privind ” Sistem zonal de alimentare cu apă Odobesti și lucrări sisteme de alimentare cu apă în Adjud, Panciu, Marasesti, Homocea, Gugesti, Bolotesti, Tamboiesti, Ruginesti, Dumbraveni, Jaristea si Straoane”. Conform detaliilor oferite în anunțul de participare, lucrările prevăzute în cadrul acestui proiect sunt : lucrări de execuție pentru Aducțiunea zonală a sistemului zonal de alimentare cu apă Odobești, respectiv:  realizarea a cca 33.973 m conductă de aducțiune, din care 8.926m se vor realiza prin foraj dirijat și realizarea a 2 stații pompare apă.  În cea de-a doua secțiune, lucrările prevăzute  sunt de proiectare și execuție pentru sisteme de Alimentare cu apă în UAT Adjud, Panciu, Mărășești, Homocea, Gugesti, Bolotesti, Tamboiesti, Ruginești, Dumbrăveni, Jaristea, Straoane, respectiv proiectarea și reabilitarea a 3 rezervoare de înmagazinare apă, a 23 rezervoare din beton, a cca 16.696 m conductă de aducțiune, a unei stații de pompare ape uzate, a 8 stații de pompare apă, a 12 stații de tratare apă și a 13 foraje. Conform documentației tehnice, firmele  care vor lucra în cadrul acestui proiect sunt de proiectare, de obținere a tuturor documentelor necesare, de construcție, de furnizare și montare a utilajelor și echipamentelor tehnologice, de testare și punere în funcțiune, de monitorizare și acordare de asistență/consultanță, de  remediere a eventualelor defecte apărute în Perioada de Notificare a Defectelor de 36 luni și de instruire a personalului beneficiarului și/sau operatorului. Conform acelorași informații, valoarea totală estimată fără TVA este de 99.979.833,19 lei, echivalent a peste 21,7 milioane euro, iar proiectul se derulează pe o perioadă de 38 de luni, începând cu data atribuirii contractului. Totuși, conform platformei SEAP, această licitație apare ca fiind în derulare, deși oficialii CUP spun că, pentru unele dintre lucrări, s-au semnat deja contractele. 

”Probleme apar în perioada de secetă”, spun oficialii CUP

Referitor la problemele semnalate cu alimentarea cu apă în mod special în cele două localități, directorul CUP Vrancea, Gheorghe Vasilescu spune că acestea sunt cauzate, în primul rând, de secetă. ”Probleme apar în perioadele de secetă, așa cum se întâmplă și acum. Cele două localități au probleme cu asigurarea debitului de apă necesar însă, după cum știți, ambele fac parte din proiectul derulat la nivel județean, care se află în cea de-a doua etapă. S-au scos la licitație mai multe proiecte, unele contracte au fost deja semnate, altele se vor semna chiar în cursul acestei săptămâni. Sunt contracte privind execuția unor foraje, construcția unor bazine de mare capacitate, a unor stații de pompare, care vor rezolva problemele din aceste localități. Unele au probleme în acest moment la capitolul calitate a apei, probleme care vor fi rezolvate prin execuția stațiilor de tratare a apei”, a spus directorul Gheorghe Vasilescu. Raportat la informațiile publicate pe SEAP, lucrările la rețeaua de apă din Odobești, Bordești, Cârligele, Cotești, Popești, Urechești, Vîrteșcoiu, Adjud, Panciu, Mărășești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiesti, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane, au ca termen de executare de trei ani și două luni. Timp în care, problema asigurării apei pentru comunele cu probleme atârnă.. de voința dumnezeiască! (Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.