Local

VIDEO | Cazul medicului erou Cătălin Denciu, originar din Focșani, schimbă legea concediului medical pentru pacienții cu arsuri grave

Ziarul de Vrancea
24 aug 2021 4158 vizualizări
După aproape o jumătate de an în care a pășit la braț cu moartea, medicul-erou Ioan Cătălin Denciu, originar din Focșani, a revenit în România, la Piatra Neamț unde a sărbătorit Paștele alături de familie. .Foto:evz.ro
După aproape o jumătate de an în care a pășit la braț cu moartea, medicul-erou Ioan Cătălin Denciu, originar din Focșani, a revenit în România, la Piatra Neamț unde a sărbătorit Paștele alături de familie. .Foto:evz.ro

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat vineri, 20 august 2021, într-o conferință de presă susținută la sediul Guvernului, că săptămâna viitoare ar putea fi adoptat proiectul de ordonanță care prevede că pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată durata tratamentului, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare. Legislația urmează a fi modificată în urma cazului medicului erou Cătălin Denciu, care nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada de recuperare. 

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că a adoptat în regim de urgență un act normativ pentru ca toți pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concediu pe toată perioada de vindecare și recuperare. Anunțul vine în contextul în care Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, risca să rămână fără concediu medical.

„Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare. Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii. Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Medicul Cătălin Denciu nu putea beneficia de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative, soţia sa precizând pentru News.ro că problema prezentată este pentru toţi marii arşi şi că ea şi soţul său au înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat.

„Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că, prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a transmis pentru News.ro soţia medicului Cătălin Denciu, anterior comunicatului Ministerului Sănătății.

În ceea ce priveşte starea medicului, soţia sa afirmă că progresele sunt constante, dar lente.

„Starea lui este intr-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a precizat ea pentru News.ro, adăugând că medicul face la domiciliu şedinţele de kinetoterapie.

Medicul Cătălin Ioan Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului în urma incendiului produs în 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, el fiind rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii.

Medicul Cătălin Denciu a fost premiat de OMS în luna mai pentru activitate, sacrificiu şi pentru exemplul personal. Cătălin Denciu a afirmat atunci că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă, în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.

În 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul Ordonanței a fost elaborat în urma cazului medicului erou orinar din Focșani, Ioan Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în incendiul din noiembrie anul trecut din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, însă nu putea beneficia de concediu medical pe toată durata recuperării din cauza unor lacune legislative.

Modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii. Ministrul muncii a arătat că medicul  originar din Focșani Ioan Cătălin Denciu, care a salvat mai mulţi pacienţi în timpul unui incendiu, întâmplat anul trecut la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, va putea beneficia de concediu medical peste limitele obişnuite, după modificarea ordonanţei de urgenţă. „În primul rând, nu a rămas încă fără concediu medical. Sperăm că săptămâna viitoare această problemă va fi rezolvată. (…) De îndată ce ordonanţa de urgenţă va fi modificată, recuperarea post-operatorie şi post-tratament a marilor arşi va putea beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite”, a precizat Ioana Mihăilă, conform Agerpres.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregsitrarea integrală a conferinței de presă susținută la sediul Guvernului de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și primul ministru Florin Cîțu 

Cazul medicului erou de la Piatra Neamţ, originar din Focșani, dr. Ioan Cătălin Denciu, care ar putea rămâne fără concediu medical, doar pentru că fapta sa de eroism, de a intra în foc pentru a salva pacienţii ce puteau muri arşi de vii, nu este prevăzută în legislaţie şi astfel nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada recuperării, a apărut în atenția publică în urma prezentării la emisiunea Siteza zilei, difuzată joi, 19 august 2021, pe postul de televiziune Antena 3.

Istoria dureroasă a acestui om constă în neclarităţile legislative cu care avem de-a face. În primul rând, istoria medicală arată că acest om pentru noi este un model. Este o emblemă vie, un om care are familie, are copii şi care, mai presus de tot, şi-a iubit semenii. Datori suntem ca toată viaţa lui să avem grijă de el, de copiii lui, de familia lui”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor.

Dr. Herdea a explicat cum normele şi ordonanţele Ministerului Sănătăţii sunt în măsură să îl lase pe medicul erou de la Piatra Neamţ fără concediul medical începând cu data de 23 august 2021.

Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamț, a fost premiat de OMS pentru implicare și sacrificiu.

„Ne lovim de celebra ordonanţă, OUG 158, care priveşte concediile medicale şi de normele de aplicare. Şi am să vă spun uşor traiectoria. Am încercat să luăm legătura cu doamna ministru prin Violeta Alexandru, pentru a-i prezenta situaţia şi pentru a-i solicita sprijinul.

Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această „minunată” lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii, nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic.

În această situaţie, am mers pe 20 iulie, la discuţii, la negocieri cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, pentru a discuta despre normele de aplicare ale acestei ordonanţe de urgenţă.

Am explicat şi am spus frumos: hai să mai introducem încă un punct la această prevedere legală pentru că avem nevoie să îl putem ajuta. Aşa cum este dr. Denciu vor fi şi alţii pentru că sistemul medical nu a întinerit. Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi”, a mai explicat dr. Valeria Herdea.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor a mai arătat că, după toate discuţiile, nu s-a întâmplat nimic, iar situaţia medicului erou Cătălin Denciu a rămas la fel, respectiv o bătaie de joc din partea statului.

După toate discuţiile, domnul preşedinte al Casei la momentul respectiv ne-a ascultat, a spus: da, o să văd. După care, a apărut această ordonanţă, în forma ei finală, a fost publicată şi nu s-a întâmplat nimic. Oamenii sunt obosiţi, disperaţi. Domnul doctor are nevoie de susţinerea tuturor.”, a precizat dr. Herdea.

Sursa: Antena3

Soția medicului Cătălin Denciu a spus că a înțeles viciul din sistem, însă acesta poate fi remediat. Progresele în cazul medicului Cătălin Denciu sunt constante, dar lente.

„Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă”, a spus soţia medicului Cătălin Denciu, conform News.ro.

„Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a adăugat soția medicului erou. În ceea ce priveşte starea medicului, soţia sa afirmă că progresele sunt constante, dar lente, însă face la domiciliu şedinţele de kinetoterapie. „Starea lui este intr-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a precizat aceasta.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.