Mai mulți bani pentru furnizorii de alimente ai spitalului județean. Meniul pacienților rămâne la fel de prost
Cuantumul alocației de hrană pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență din Focșani și ai celorlalte unități spitalicești dn Vrancea se va majora, de la 1 iunie. Suma se va dubla, de la 11 lei pe zi de spitalizare la 22 de lei pe zi de spitalizare. Acest lucru nu va implica, însă, și o îmbunătățire a calității alimentelor pe care le primesc pacienții. Suma va fi doar pentru furnizorii de alimente ca să acopere scumprile din ultima perioadă, la alimente și carburanți.
Cuantumul alocației de hrană pentru bolnavii din spitalul județean și din celelalte unități medicale din Vrancea se va majora, începând cu 1 iunie, la 22 de lei, de la 11 lei pe zi cât este în prezent. Această valoare reprezintă, practic, o dublare a alocației actuale. Inițial autoritățile au propus o valoare a alocației de hrană pentru bolnavi de 40 lei/zi de spitalizare, însă propunerea a căzut în Coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR.
Suma de 22 de lei trebuie aprobată prin decizie a consiliului de administrație a spitalului, dacă se obțin alte surse de finanțare pe lângă contractele încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea și alocările de la bugetul de stat.
Trebuie spus, însă, că această creștere a cuantumului alocației la 22 de lei nu implică și îmbunătățirea calității hranei pe care o primesc bolnavii. Vor fi plătiți mai mulți bani furnizorilor angajați să livreze produse alimentare în unitățile spitalicești.
De altfel, aceștia s-au și plâns, în urmă cu câteva săptămâni că nu-și mai pot onora angajamentele din cauza scumpirilor la alimente și carburanți.
Pacienții vor primi aceeași mâncare fără gust, lipsită de orice proprietăți nutriționale și la fel de neîndestulătoare ca și acum: ceai, macaroane brânză dulce, orez, carne de pasăre (la sărbător) salam, lapte sau pate de ficat.
De altfel, bolnavii își suplimentează dieta din banii proprii cumpărându-și mâncarea de la chioșcurile din zonă sau de acasă. Singurii care „se bucură” de mâncarea din spital sunt pacienții care nu au bani suficienți și care locuiesc în zone îndepărtate și nu primesc vizita rudelor suficient de des.
Consiliul Județean are grjă de conturile furnzorilor
Problema a fost ridicată la precedenta ședință a Consiliului Județean, de unul dintre consilierii județeni, Cristian Onia. El a atras atenția că furnzorii spitalului amenință că vor rezilia contractele de furnizare și a solicitat conducerii CJ Vrancea bani pentru plata acestora.
„Vreau să trag un semnal de alarmă, atât colegilor mei, cât și conducerii Consiliului Județean asupra unui fapt deosebit de grav care s-a petrecut la spital în ultimele 2 săptămâni. Datorită unor sincope în aprovizionare, bolnavii au rămas fără niciun fel de proteină în dieta lor. Asta înseamnă: fără carne, fără ou și fără orice altă proteină. De aceea, cred că ar trebui să ne reaplecăm asupra bugetului și să regândim ajutorul pe care CJ Vrancea îl oferă Spitalului Județean ca să nu mai apară astfel de sincope. Spitalul Județean, din punct de vedere financiar este într-o fază destul de precară”, declara consilierul județean Cristian Onia.
Managerul spitalului din Focşani Costel Mândrilă a confirmat, într-o declarație pentru Agerpres, existența unor probleme cu aprovizionarea El a precizat că, din cauza creşterii preţurilor, au existat sincope în livrarea anumitor produse, atât alimentare, cât şi sanitare.
„Majoritatea furnizorilor ne-au trimis negaţii, pentru că preţurile au explodat de la o zi la alta. Am avut o mare problemă la alimentele care se procură de pe o zi pe alta, la carne, lapte, ouă. Furnizorii ne-au spus că nu mai pot susţine preţurile din contractele deja încheiate, motiv pentru care am avut o sincopă de câteva zile în aprovizionare. Acum am reuşit să reglăm această problemă, am reuşit să găsim înţelegere la unii furnizori, printr-o renegociere a preţurilor, în limita legii şi la acest moment pacienţii au hrana necesară”, a declarat Costel Mândrilă, managerul spitalului din Focșani.