Local

„Luna Roz” sau „Luna Pascală” | Prima lună plină a primăverii în emisfera nordică strălucește pe cerul României în acest weekend

Ziarul de Vrancea
13 apr 2025 653 vizualizări

În ciuda numelui său, Luna Roz nu are, în mod obișnuit, o culoare roz. Denumirea provine de la înflorirea din primăvară a florii Phlox subulata (cunoscută ca „mușchi roz”), o plantă originară din estul Americii de Nord, potrivit The Old Farmer’s Almanac.

Această lună plină mai poartă și numele de „Luna Pascală”, fiind folosită pentru a calcula data Paștelui în fiecare an. Luna plină din aprilie vine cu un plus de spectaculozitate: va fi însoțită pe cer de Spica, cea mai strălucitoare stea din constelația Fecioarei (Virgo).

 

Luna plină din aprilie, supranumită „Luna Roz” sau „Luna Pascală”, va apărea spectaculos pe cer în seara zilei de sâmbătă, 12 aprilie, însoțită de Spica, una dintre cele mai luminoase stele vizibile pe bolta cerească. Este prima lună plină a primăverii în emisfera nordică și va atinge faza maximă de iluminare la ora 03:22 (ora României) în noaptea de 12 spre 13 aprilie. Luna va răsări dinspre est la apusul soarelui și va străluci pe cer întreaga noapte, apunând spre vest în zori. Dacă o ratezi sâmbătă, o poți observa la fel de bine și duminică, relatează  Live Science. 

Deși Luna poate fi admirată în orice fază, momentul ideal pentru a observa luna plină este atunci când răsare sau apune. Aflată „jos” pe cer, lumina lunii trece printr-un strat mai gros al atmosferei Pământului, ceea ce îi conferă o nuanță caldă, gălbuie sau portocalie, similar cu nuanțele apusului. Această culoare apare pentru că atmosfera împrăștie lumina albastră și lasă să treacă lumina roșie, cu lungime de undă mai mare.

Poziția exactă a stelei în raport cu luna variază în funcție de locul de pe glob din care observi cerul. Astfel, din Europa, steaua va fi situată în partea de jos-stânga. Deoarece Luna va fi deja sus pe cer la apusul soarelui, cea mai bună vizibilitate va fi în noaptea de 13 aprilie. Din America de Nord, Spica va apărea în stânga-sus față de Lună, iar din America de Sud, Luna va acoperi complet Spica într-un fenomen numit ocultație.

Spre deosebire de o „superlună”, Luna Roz va părea mai mică pe cer. Asta pentru că pe 12 aprilie, Luna va fi aproape de apogeu, punctul cel mai îndepărtat de Pământ în orbita sa eliptică. Următoarea lună plină, numită „Luna Florilor”, va avea loc pe 12 mai 2025.

Alex Vlaicu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.