Local

Lucrări neavizate și neautorizate la monumentul istoric ”Casa Apostu” din orașul Odobești

Ziarul de Vrancea
4 mar 2020 1763 vizualizări

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a formulat plângere împotriva soluției de clasare pronunțată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, în dosarul având ca obiect infracțiunea de executare de lucrări fără autorizație de construire la monumentul istoric cod LMI-VN-II-m-B-06532 – Casa Apostu din orașul Odobești, str. Libertății, nr. 51,

Urmare a controlului efectuat în luna octombrie 2019 de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea la monumentul istoric cod LMI-VN-II-m-B-06532 – Casa Apostu din orașul Odobești, str. Libertății, nr. 51, s-a constatat că proprietarii monumentului istoric efectuau intervenții la monumentul istoric fără avizul specific prevăzut de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și fără autorizație de construire conform Legii nr. 50/1991. Cu această ocazie, agenții constatatori ai Direcției Județene pentru Cultură Vrancea au aplicat sancțiunea contravențională a amenzii în valoare de 10.000 lei pentru executarea fără aviz a intervențiilor la monumentul istoric, potrivit prevederilor art. 55, alin. 1, lit. a și art. 55. alin. 2 din Legea nr. 422/2001.

De asemenea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a dispus sistarea lucrărilor, a sesizat Primăria Orașului Odobesti, Inspectoratul Județean în Construcții Vrancea și Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, care a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de executare fără autorizație de construire sau desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 50/1991, faptă prevăzută de art. 24 alin. 1 lit. a) din Legea 50/1991.

Urmare a analizei situației de fapt, organul de cercetare penală a considerat că se află în situația cazului de împiedicare a punerii în mișcare sau de exercitare a acțiuniii penale  prevăzut de art. 16 alin. 1 lit. b) Teza II Cod procedură penală (fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege). Însă, argumentele prezentate de organul de cercetare penală în motivarea propunerii de clasare s-au bazat, aproape în totalitate, pe declarațiile persoanelor audiate în cauză, neexistând un echilibru între declarațiile persoanelor audiate și mijloacele de probă depuse de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, fapt ce a condus la formularea plângerii împotriva soluției de clasare.

Pe această cale, în scopul prevenirii unor situații similare solicităm, pe de o parte, proprietarilor și administratorilor monumentelor istorice, dar și autorităților locale – primarilor și consiliilor locale – să asigure respectarea obligațiilor ce le revin, precum și îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și de Ordinul MDRL nr. 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, după cum urmează:

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.