Local

Lovituri de imagine „deasupra și sub centură” între primar și majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani după aprobarea bugetului

Ziarul de Vrancea
15 mai 2021 3341 vizualizări

 Nu este neobișnuit și nici nu era o reacție neașteptată ca după aprobarea bugetului pe 2021 a municipiului Focșani, în condițiile în care a fost realizată (pentru prima oară în istoria postdecembristă 1989 un buget al Focșaniului propus de primar, modificat radical cu amendamente de o majoritate de o altă culoare politică decât cea a edilului) să nu urmeze și o confuntare mediatică. Presărată cu mai multe lovituri de imagine, dorite decisive, administrate „deasupra și sub centură” între primar și majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani. 

Exact acest lucru se întâmplă începând de luni, 10 mai 2021, după ce bugetul a fost aprobat în unanimitate, deci inclusiv cu voturile aleșilor PSD, nu trebuie nici omis, nici uitat, în ședința Consililui Local Focșani.

S-a ieșit de fapt, cum se spune „la atac” cu toată muniția din dotare. Astfel, după ce marți, 11 mai 2021, primarul Misăilă a susținut o conferință de presă de o oră și patruzeci de minute, înconjurat de directorii instituțiilor subordonate, a urmat episodul 2. A fost folosită galeria echipei de handbal tocmai întoarsă de la ultima etapă a campionatului, dar și membri din celelalte secții ale clubului CSM Focșani 2007, adunați „spontan” să huiduie în Piața Unirii din Focșani majoritarea politicienilor din CL care le-a diminuat bugetul. Un al treilea episod a urmat miercuri, 12 mai 2021, când a fost scoasă „la înaintare” conducerea Ateneului ”Maior Ghe Pastia” Focșani care şi-a anunţat închiderea instituției pe pagina de facebook, întrucât, spune conducerea Ateneului, „nu mai sunt bani de funcţionare”.

Comportamentul primarului ridică semne de întrebare serioase, dacă s-a ajuns la incitarea galeriei echipei de handbal și la mobilizarea „spontană” a membrilor altor secției ale clubului sportiv CSM Focșani 2007 ca mijloc de presiune pentru o problemă care ține exclusiv de negocieri și dispute politice, cum este cea a bugetului Focșaniului. O astfel de problemă nu se rezolvă în nici un caz prin huiduieli și presiuni politice ale galeriilor în Piața Unirii, ci prin înțelepciune, cumpătare și management politic adecvat.

În legătură cu clubul sportiv CSM Focșani 2007

Sunt desigur de apreciat performanțele sportive și sportivii care le obțin. Este însă cu totul anormal să pretinzi că nu trebuie să dai socoteală nimănui, nici măcar celor care trebuie să le aprobe, pentru cheltuielile din bugetul public al municipiului Focșani, aferente scopului obținerii amintitelor rezultate sportive. Nicăieri în lume nu e posibil ca cineva să-ți aprobe finanțarea activității, iar atunci când vine vorba de justificarea cheltuielilor, să primească răspunsul: „nu se poate că nu vor jucătorii”. E de noaptea minții!

Putem face o comparație cu un exemplu, cumva, similar. În timp ce președintele clubului de la noi ține la secret salariile membrilor echipei de handbal masculin seniori, handbalista nr 1 a lumii mai mulți ani la rând, Cristina Neagu, sportivă a clubului finanțat de Primăria București, are salariul făcut public, fără absolut nici o problemă! Pentru că așa este normal să fie! Cine vrea altfel, poate să-și facă club sportiv privat. Dar și acolo trebuie să justifice cât bani și cum îi cheltuie!

Concret, nu este normal ca aleșii locali, care votează salariile (și nu orice salarii) pentru sportivii handbaliști de la CSM Focșani 2007, să nu cunoască valoarea lor. În bugetul pe anul trecut, clubul sportiv CSM Focșani 2007 a primit un buget de 9 milioane de lei, iar anul acesta a cerut 18 milioane și a primit 8 milioane lei. Trebuie spus că mai sunt posibile și rectificări bugetare peste an. Acestea se pot realiza însă cu înțelepciune și echilibru, nu cu huiduieli în Piața Unirii și țipete că ți-a fost tăiat bugetul la jumătate! 

De ce lucruri ar trebui să fie conștienți consilierii majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani

Având în vedere amendamentele pe care și le-au asumat și votat la adoptarea bugetului pe 2021 a Focșaniului, care presupun reduceri însemnate de fonduri ce afectează destul de mulți angajați ai Primăriei și instituțiilor subordonate, aleșii majorității PNL-USR-PLUS din CL trebuie să fie convinși că nu vor fi considerați (mai ales de către cei nevoiți să facă față noilor realități destul de dure) eroi. Nu trebuie să se aștepte nici la mulțumiri publice și nici să primească flori pentru ce-au votat legat de bugetul pe 2021 în perioada următoare. Și nu-i un secret că astfel de decizii pot avea și costuri electorale. Colegul lor de partid, Emil Boc, acum primar la Cluj Napoca, le poate explica și cu lux de amănunte, ce-a pățit cât a fost prim-ministru al României când a lua decizii de acest fel.

Avalanșei de acuzații venite dinspre opozanții lor politici, pe subiectul amendării bugetului Focșaniului pe 2021, consilierii locali PNL-USR-PLUS din CL Focșani ar fi obligatoriu să-i contrapună o comunicare intensă și eficientă, ori de câte ori se impune acest lucru, în zilele care vin. Cine ignoră comunicarea publică în acest context, ar putea avea costuri politice greu de acoperit sau de refăcut ulterior.

Ca majoritate, grupul PNL-USR-PLUS din CL Focșani poate adopta, desgur, orice fel de hotărâre consideră, cu singura condiție ca acesta să fie legală!

Dacă o instituție aflată în subordonarea Consiliului Local Focșani are asigurat prin buget fondul de salarii, dar nu are din ce-și plăti (din cauza amendamentelor adoptate la aprobarea bugetului pe 2021), spre exemplu, utilitățile și cheltuielile materiale indispensabile, nu înseamnă că instituția respectivă poate funcționa!

Tocmai din această cauză, dacă situații precum cele invocate de primarul Misăilă în conferința de presă de marți, 11 mai 2021, conform cărora sunt instituții care deja în baza alocărilor bugetare aprobate au ajuns să fie pe minus la cheltuieli materiale și de funcționare (deși au fondul de salarii asigurat), trebuie căutate urgent soluții pentru astfel de anomalii.

Citiți și:Postarea făcută miercuri, 12 mai 2021, pe contul de facebook Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" Focsani:”ÎNCHIS DIN LIPSA UNORA DE INTERES PENTRU CULTURĂ

În urma votării bugetului Municipiului Focșani, instituției noastre i s-au alocat bani sub necesarul CHELTUIELILOR DE FUNCȚIONARE ale unei singure luni. Nu s-a ținut cont de nimic din ceea ce a făcut unicat Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, singular în țară, nici de eforturile depuse în perioada pe care o traversăm cu toții, perioadă în care nu au lipsit nicidecum evenimente de valoare și care să pună accent pe talentele locale, nici de istoria începută de filantropul Maior Gheorghe Pastia.

În anul în care Corul de Cameră PASTORALA împlinește 45 de ani de existență, cel mai probabil va trebui să ne luăm rămas bun de la membrii acestuia, de la toată experiența și rezultatele extraordinare, din lipsa fondurilor.

După 45 de ediții, Festivalul de muzică ușoară românească FLORENTIN DELMAR va fi desființat, tot din lipsă de fonduri. Iar aceasta după ce anul trecut a fost singurul organizat și apreciat, dintre toate festivalurile de gen din România.

Bursele Pastia, abia duse la îndeplinire după peste 90 de ani de la statuarea înființării lor, nu vor mai putea fi plătite, din aceeași lipsă de fonduri. Iar aceasta la nici o lună de la aflarea următorilor doi bursieri - tineri de excepție, cu ample perspective în domeniul artelor.

Elevii multor unități de învățământ nu vor mai putea derula proiecte sau voluntariate în Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia. Tot ce am construit în ultimii ani, pentru a fi pe placul și dorința publicului de toate vârstele - căruia îi mulțumim cu reală recunoștință pentru implicare - se sfârșește azi.

Unicul și neprețuitul Maior Gheorghe Pastia, care nu a precupețit nimic din ființa, suflarea și averea proprie, credem că ar fi dezamăgit și trădat în încrederea acordată concetățenilor săi. Pentru Domnia Sa a fost ”totul pentru neam și cultura lui”. Ceea ce s-a petrecut în alocarea bugetului din acest an, ar suna mai degrabă ”totul pentru neamuri și interese oculte”, căci pe mulți dintre cei care au drept de vot și au tăiat fondurile Ateneului în data de 10 mai 2021, deși i-am chemat, nu i-am văzut vreodată la noi, la vreunul dintre evenimentele noastre. Au confundat ”sala de spectacole ” cu ”instituția de spectacole”, către care tindeam în ideea de a da încă un plus de valoare actului artistic. N-au înțeles că prin cultură nu se servesc interesele niciunui grup politic. Cultura ne prezintă modele de urmat, căi de acces intelectual, acțiuni de valorificare a tradiției.

Pentru o perioadă incertă, suntem obligați să nu mai funcționăm. Și aceasta la mai puțin de două săptămâni înainte de aniversarea a 94 de ani de la punerea pietrei de temelie a instituției noastre.

Dacă avem vreo zare de speranță ? Se spune că aceasta moare ultima. Suntem creativi. Suntem determinați. Modelul Maiorului Pastia ne obligă să nu renunțăm. Ne-am dovedit unii altora - organizatori și spectatori - că avem nevoie de ARTĂ, că putem să facem împreună ca viața să ne placă, să ne bucure, să ne fie prețioasă. Avem cea mai serioasă motivație: PUBLICUL SPECTATOR. Cândva ne revedem. Găsim noi o soluție.

Până atunci însă, chiar dorim să știm dacă și în opinia dumneavoastră e important să ducem mai departe munca Maiorului Pastia sau să ne continuăm demersurile pentru a-i duce visul mai departe. Scrieți-ne aici, sau pe e-mailul ateneulpastia@yahoo.com.”-Ateneul Popular "Mr.Gh.Pastia" Focsani

Vizionați și ce spune viceprimarul Alexandra Tătaru despre amendamentele pe buget la capitolul ”Cultură, recreere și religie”.

"Noi am diminuat o sumă de 500.000 de lei din bugetul Ateneului Pastia, dar nu ne-am atins de salarii, care au rămas intacte. Nu-i opreşte nimeni să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu conform fişei postului şi să organizeze evenimente.  Eu am făcut nenumărate adrese către toate instituţiile de cultură, prin care am cerut un plan de management, o agendă culturală, bine fundamentată, să pot şti din vreme cum pot susţine cultura şi cum pot argumenta în consiliul local pentru susţinerea bugetelor instituţiilor.  Imediat după ce am îndrăznit să întreb cum vor fi fundamentaţi aceşti bani pe parcursul anului 2021, domnul primar mi-a luat atribuţiile, considerând că eu nu pot să mai coordonez cultura şi că nu trebuie să mă intereseze cum se cheltuie baniul public şi mi-a blocat corespondenţa cu instituţiile. Chiar dumnealui a zis că anul acesta nu se vor mai da bani pentru evenimente şi vine acum şi spune acum că suntem sabotori ai culturii.  Ateneul Popular a avut anul trecut 1,970 milioane lei şi anul acesta are 1,920 milioane de lei, sumă diminuată chiar de domnul primar, din pix, nu de noi. În comunicat s-au spus numai minciuni. Că se desfiinţeaază Festivalul Delmar, Corul Pastorala, nimic adevărat. Au spus că nu se mai dau bursele Pastia. Ei bine, bursele nu se dau din bugetul local ci se finanţează din vânzarea de bilete”, a declarat pentru „Adevărul“ viceprimarul Alexandra Tătaru (USR-PLUS). Potrivit acesteia, dacă Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ are proiecte foarte importante, Consiliul Local le va susţine fără doar şi poate, dar cu o colaborare corectă din partea conducătorilor instituţiei şi nu „cum fac în prezent, refuzând să pună la dispoziţie celor care decid finanţarea culturii informaţiile solicitate“.

Într-o conferință de presă susținută miercuri, 12 mai 2021, la sediul PNL Vrancea s-au făcut următoarele declarații:

 Fac un apel către toți șefii de instituții din subordinea Consiliului Local. Ei nu pot închide o instituție după bunul plac, la ordin politic. Toate deciziile care privesc funcționarea acestor instituții trec prin Consiliul Local. Îi rog să lase politica deoparte și să facă administrație. Nimeni nu a tăiat din salariile angajaților Ateneului Popular, este o dezinformare. Nimeni nu pleacă acasă!”, a declarat viceprimarul Ana Maria Dimitriu (PNL).

”Îi asigur pe sportivi și pe suporteri că CSM Focșani are stabilitate financiară și în 2021. Garantăm că nicio secție a clubului municipal nu se va desființa, nicio echipă nu se va retrage din ligile unde evoluează. Noi acuzăm lipsa de transparență în privința cheltuirii banului public. În niciun municipiu, clubul sportiv nu e o fortăreață, cum e la Focșani.”, a afirmat consilierul PNL Cristian Zîrnă.

Urmăriți mai jos înregistrarea VIDEO a conferinței de presă de miercuri, 12 mai 2021, susținută la sediul PNL Focșani

Citiți și:VIDEO | Discuții despre bugetul municipiului Focșani pe 2021 la Focus TV la emisiunea Focus News cu Cătălina Jingoiu;

VIDEO | Primarul Misăilă despre bugetul votat pe 2021: „Niciodată Administrația Județeană a Finanțelor Publice nu va aproba așa ceva!”;

:VIDEO | Bugetul Focșaniului pe anul 2021 propus de primarul Misăilă, modificat radical de amendamentele majorității PNL-USR-PLUS din CL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.