Local

Lovitură grea pentru vrâncenii vitezomani. Șoferii riscă suspendarea permisului pentru patru luni dacă vor depăși această limită de viteză

Ionel Sclavone
28 nov 2021 6290 vizualizări

Șoferii vrânceni pasionați de viteză trebuie să știe că urmează să fie introduse noi sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză pe drumurile publice. Astfel, cei care vor șofa cu o viteză mai mare de 70 de kilometri/oră față de limita maximă admisă pe un drum public, vor plăti amenzi de aproape 3.000 de lei. În plus se vor alege și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru patru luni. Și mai grav, pentru acest fel de contravenție, nu vor putea solicita reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare.

Șoferii vitezomani care depășesc care depășesc limitele legale de viteză stabilite pentru anumite drumuri publice cu peste 70 de km/oră, vor risca suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de patru luni. Această prevedere apare în modificările la Codul Rutier, propuse spre dezbatere, de Ministerul Afacerilor Interne. Pe lângă suspendarea permisului, cei în cauză vor plăti și o amendă de aproape 3.000 de lei.

Prin proiectul de act normativ se propune introducerea unui nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală. Depășirea acestuia va fi sancționată cu amenzile încadrate în clasa IV, de la 9 la 20 puncte-amendă. La nivelul de astăzi, sumele sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei. În plus, șoferii se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile.

Propunerea prevede sancțiuni similare și pentru șoferii care încalcă legea și nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

De asemenea, șoferii vor risca aceste sancțiuni și la întoarcerea mașinii pe autostradă, la mersul înapoi, pe contrasens sau la traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise.

În prezent Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum. În schimb, suspendarea dreptului de a conduce un vehicul este mai mică, respectiv de 90 de zile.

Modificări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului

Și dacă tot vorbim despre suspendarea dreptului de a conduce, trebuie spus că șoferii aflați într-o astfel de situație nu-și vor mai putea recupera permisul, la cerere, după 30 de zile. Noul Cod Rutier va prevedea că acest lucru după ce se va scurge o treime din perioada de suspendare.

Mai exact, aceștia vor putea susține testul obligatoriu de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, după alte reguli.

Potrivit Codului rutier, șoferii cu permisul auto suspendat îl pot recupera mai repede dacă îndeplinesc, simultan, două condiții. În primul rând, aceștia trebuie să fi obținut dreptul de a conduce un vehicul de mai mult de un an, iar în al doilea rând, să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

„La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții, se reduce cu o treime (...)”, se precizează în proiectul de Cod rutier.

Reducerea perioadei de suspendare se va face la cerere, de șeful poliției rutiere a județului pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.

Categoriile de șoferi care nu beneficiază de reducere

Nu vor beneficia de reducere cei care au cumulat, minim, 15 puncte de penalizare într-un termen de 12 luni de la data expirării ultimei suspendări. Această regulă figurează și în prezent, în legislație.

De asemenea, vor fi exceptați cei care au permisul auto suspendat pentru conducere sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise, pentru neoprirea la trecerea de nivel a căii ferate, pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.

Nu se va putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul în care perioada a fost majorată sau suspendarea a fost aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.