Local

Spre știința vrâncenilor: Lovitură pentru samsarii de mașini. Fiscul va fi la curent cu toate tranzacțiile de autovehicule second-hand

Ionel Sclavone
14 oct 2021 6639 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto:AutoExpert.ro
Foto:arhiva ZdV credit foto:AutoExpert.ro

Vrâncenii care achiziționează mașini second hand de la proprietari din statele Uniunii Europene sunt obligați să o și înregistreze la Registrul Auto Român (RAR). ANAF va primi de la RAR, informațiile despre persoanele care aduc mașini second hand din străinătate și va putea bloca, în anumite situații, motivat, înregistrarea autovehiculelor.

O modificare legislativă dă o lovitură dură samsarilor de autoturisme care cîștigau bani frumoși din traficul cu autoturisme second hand.

Până acum, cel care achiziționa mașina în străinătate o putea vinde în țară, cu numărul de înmatriculare din țara de proveniență, fără să o înregistreze la RAR. Această obligație revenea celui care o cumpăra de la samsarii auto. Conform noilor modificări, acest lucru nu va mai fi posibil. Samsarii care aduc mașinile în țară trebuie să se ocupe de înregistrarea la RAR și de plata taxelor ce se impun în astfel de situații.

Conform OUG nr. 120/2021 orice persoană fizică sau juridică ce cumpără o mașină second hand din statele UE trebuie să se prezinte la RAR pentru formalitățile necesare obținerii cărții de identitate cartea de identitate. Astfel, persoana care a făcut achiziția și al cărei nume apare în actele de vânzare cumpărare este considerată cea care a cumpărat efectiv mașina. Drept urmare, este trecută și în documentele de proveniență a acesteia.

ANAF va fi la curent cu toate tranzacțiile de autoturisme SH

Pe de altă parte, în baza unui protocol ce urmează a fi încheiat, RAR va transmite Fiscului, înainte să elibereze cărțile de identitate, toate documentele pe care le primește de la persoanele care cumpără mașini second hand din UE.

„Pentru vehiculele rutiere provenite din țări membre UE, R.A.R. transmite către Agenția Națională de Administrare Fiscală, în format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, inclusiv documentele de proveniență, anterior eliberării cărții de identitate a vehiculului. Procedura de aplicare a prezentului alineat se stabilește prin protocol încheiat între cele două instituții”, se arată în ordonanță.

Fiscul poate suspenda eliberarea cărții de identitate

La solicitarea ANAF, eliberarea cărții de identitate a autovehiculelor poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile în baza unei solicitări motivate. Procedura de eliberare a cărții de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen.

„Eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărții de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen”, se precizează în ordonanță.

Măsura este propusă pentru combaterea fraudei în domeniul comerțului cu autoturisme rulate de proveniență intracomunitară. Aceasta este una dintre liniile prioritare, mai nou, ale ANAF. Conform ordonanței de urgență, „cazuistica a demonstrat că prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative și în multe cazuri TVA rămâne nerecuperabilă”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.