Local

Lovitură de teatru la Curtea de Apel Galați: Dosarul afaceristului Liviu Jitea a fost trimis la Tribunal pentru rejudecare

Ionel Sclavone
8 iul 2020 5866 vizualizări

Lovitură de teatru în dosarul afaceristului Liviu Jitea, judecat și condamnat la 13 ani de închisoare, în primă fază, pentru evaziune fiscală. El a fost acuzat într-un dosar de evaziune fiscală și contrabandă cu alcool, instrumentat de DIICOT, pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.​ Curtea de Apel Galați a desființat sentința primei instanțe, Tribunalul Galați, și a dispus rejudecarea procesului de la capăt.

Instanța trebuia să se pronunțe pe 25 iunie, însă judecătorii au decis să amâne termenul pentru 3 iulie, iar a doua oară, pentru 6 iulie. Judecătorii au admis apelurile declarate de inculpați și au desființat sentința primei instanțe, trimițând cauza spre rejudecare la Tribunalul Galați.

„Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Galaţi. În temeiul art. 272 Cod procedură penală ?i art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, dispune ca onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu în faza de cercetare judecătorească, în cuantum de 700 lei (avocat Stavariu Carmen) să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi. În temeiul art. 272 Cod procedură penală ?i art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, dispune ca onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru judecarea apelului, în cuantum de 220 lei (avocat Mutu Anton) să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat în apelurile declarate rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în şedinţă publică, azi 06.07.2020”, se arată în dispozitivul publicat pe portalul Curții de Apel Galați.

Liviu JItea a fost condamnat la 13 ani de închisoare de Tribunalul Galați într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT. Alături de el au mai primit diverse condamnări și mai mulți colaboratori de-ai săi, Raluca Milea, Mona Florenţa Ionescu, Neculai Bica, Viorel Mihai Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţa Robu, Iuliana Antoaneta Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Vasile Decebal Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Cătălin Marian Irimia, Costică Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi Toni Antoniu.

Ce au stabilit procurorii

Liviu Jitea fost trimis în judecată în august 2013 după ce rețeaua pe care ar fi coordonat-o, conform procurorilor, a fost monitorizată vreme de doi ani de instituțiile de anchetă. El a fost acuzat, într-un dosar de evaziune fiscală și contrabandă cu alcool, instrumentat de DIICOT pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.

Potrivit documentelor existente la dosar, împreună cu alte 19 persoane, Liviu Jitea ar fi pus la punct un sistem complex de fraudare a statului, pe care îl controla prin intermediul colaboratoarelor sale, Raluca Milea şi Florenţa Mona Ionescu.

Potirivit documentelor din cadrul anchetei, gruparea ar fi pus la punct un mecanism, folosind ilegal infrastructura și capacitățile de producție ale Trust LF Trade SRL, firma patronată de Jitea, în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool. Acestea erau ascunse în depozitele Vranlact Focşani și, ulterior, vândute la negru unor cumpărători de încredere, fără să fie plătite accizele către stat.

Procurorii au estimat că, în acest fel, gruparea a obținut peste 1.443.000 de litri de alcool fără să-l înregistreze în evidenţele contabile. Achiziţiile şi cheltuielile nu erau evidenţiate în documentele contabile ale societăţii, dar apăreau în registrele paralele ţinute de Raluca Milea.

Sentința pe scurt:

„Tip solutie: desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea

Solutia pe scurt: În temeiul art. 421 pct. 2 lit. b Cod de procedură penală, admite apelurile declarate de avocat Stavariu Carmen, de inculpaţii S.C. Trust LF S.R.L. Focşani prin administrator judiciar CII Bordea Ştefan, Jîtea Mircea Liviu, Milea Raluca, Ionescu Florenţa Mona, Bica Neculai, Tucan Mihai Viorel, Tucan Valentina, Neagu Ciprian, Robu Nicuţa, Georgian Antoaneta Iuliana, Irimia Marian Cătălin, Creiţă Costică, Grăjdeanu Ionuţ Marianov, Antoniu Angi Toni, Cristea Stoica, Bortoş Alexandru, Taranciuc Decebal Vasile, Datcu Lucian, Panciu Dănuţ, Guţan Marian şi de partea civilă ANAF – DGRFP Galaţi – AJFP Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 291 din 27.06.2019 a Tribunalului Galaţi.

Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Galaţi.

În temeiul art. 272 Cod procedură penală ?i art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, dispune ca onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu în faza de cercetare judecătorească, în cuantum de 700 lei (avocat Stavariu Carmen) să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi. În temeiul art. 272 Cod procedură penală ?i art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, dispune ca onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru judecarea apelului, în cuantum de 220 lei (avocat Mutu Anton) să fie avansat din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Galaţi.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat în apelurile declarate rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronun?ată în şedinţă publică, azi 06.07.2020.

Document: Hotarâre  607/2020  06.07.2020”

Citiți și:Afaceristul a primit o gură de aer: Curtea de Apel Galați a amânat pronunțarea în dosarul Jitea;

Contrabandă ca pe vremea prohibiției.Jîtea se apără de DIICOT cu popi și măicuțe;

Culisele descinderii DIICOT la distileriile “sponsorului” Liviu Jitea şi semnalul “prietenului” Oprişan;

Cum controla Jitea caracatiţa traficului cu alcool: intervenţii la varf şi discuţii cu arma în mană;

După aproape șase ani de la trimterea în judecată , sentință la fond în dosarul Jitea- Trust LF Trade Focșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.