Local

Lista farmaciilor care distribuie pilule cu iod în Vrancea

Ionel Sclavone
15 aug 2022 3195 vizualizări

Vrâncenii cu vârste de până la 40 de ani pot primi comprimate cu iodură de potasiu, conform reglementărilor Ministerului Sănătății. Solicitanții au nevoie de o prescripție de la mediul de familie cu care vor merge la farmaciile acreditate de minister care pot distribui aceste pilulele de iodură de potasiu. Aceste pastille sunt recomandate în cazul declanșării unor accidente nucleare și în situația creșterii nivelului de radiații. Ziarul de Vrancea vă pune la dispoziție lista cu farmaciile din județ unde pot fi solicitate aceste medicamente.

Conform procedurilor stabilite la nivelul Ministerului Sănătății, cei interesați trebuie să meargă la medicul de familie, pentru a primi o prescripție medicală. Cu aceasta vor putea merge la o farmacie, de unde vor ridica pastilele cu iod. La nivelul județului Vrancea există un număr de 26 de farmacii, în mai multe localități, care distribuie pastille cu iod. În total, la nivelul țării sunt aproximativ 2.500 de farmacii.

De menționat că administrarea pastilelor cu iod se va face doar în cazul unui incident nuclear și doar după un anunț al autorităților în acest sens.

Spre sfârșitul lunii iunie, prin Ordinul Ministerul Sănătății (MS) 1.648/2022, s-a stabilit ca o parte din populația țării să primească gratuit pastile de iodură de potasiu, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații. Astfel se previne absorbţia de iod radioactiv în organism.

„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil”, se arată în ordinul Ministerului Sănătății.

De curând, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila îi îndemna pe tineri, într-o intervenție televizată să-și ridice pastilele cu iod din farmacii. Pe de altă parte, medicii de familie atrăgeau atenția că un astfel de mesaj va duce la aglomerarea cabinetelor medicale, în detrimentul pacienților care au nevoie de servicii medicale.

Cum se administrează pilulele de iod

Populația-țintă pentru administrarea iodului este reprezentată de persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta deoarece beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Administrarea acestor pastile se face în primele șase ore după declanșarea unui accident nuclear, dar numai la recomandarea expresă a autorităților, în doză unică. Pilulele cu iod se vor administra numai în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Astfel, în cazul adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani sunt indicate două comprimate (echivalent cu 100 mg iod).

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între trei și 12 ani se recomandă un comprimat (echivalent cu 50 mg iod).

În cazul copiilor cu vârsta între o lună - trei ani se administrează o jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod).

În cazul nou-născuţilor, cu vârsta până la o lună, doza se reduce la un sfert de comprimat, adică 12,5 mg iod.

Potrivit studiilor medicale, riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.