Local

Licitație reluată pentru hidrocentrala realizată pe o amenajare hidroenergetică, amplasată și pe teritoriul județului Vrancea

Ziarul de Vrancea
17 dec 2024 10520 vizualizări
Noua hidrocentrală Nehoiașu 2 este parte a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu. Proiectul este amplasat pe teritoriul județelor Buzău, Vrancea și Covasna.Foto:digi24.ro
Noua hidrocentrală Nehoiașu 2 este parte a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu. Proiectul este amplasat pe teritoriul județelor Buzău, Vrancea și Covasna.Foto:digi24.ro

Hidroelectrica reia licitația de finalizare a noii hidrocentrale Nehoiașu 2, la un preț de pornire cu peste o treime mai mare

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a anunțat reluarea licitației pentru finalizarea și punerea în funcțiune a noii hidrocentrale Nehoiașu 2, parte a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu. Proiectul este amplasat pe teritoriul județelor Buzău, Vrancea și Covasna și va contribui la extinderea capacităților de producție de energie regenerabilă din România.


Preț majorat după o primă licitație eșuată

Prima licitație, organizată în primăvara acestui an, a fost anulată după ce niciun ofertant nu a răspuns tuturor criteriilor de evaluare. Valoarea estimată inițial a contractului era de 178,04 milioane lei fără TVA. Noua procedură de achiziție a fost lansată cu un preț de pornire majorat cu peste 38%, ajungând la 246,39 milioane lei fără TVA.


Proiect vechi, dar nefinalizat

Hidrocentrala Nehoiașu 2 este un proiect început cu mulți ani în urmă, fiind realizat în proporție de 85%. Aceasta va avea o putere instalată de 55 MW, iar lucrările rămase implică:

Noua hidrocentrală face parte din amenajarea complexă Surduc-Siriu, care include gestionarea râurilor BuzăuBâsca Mare și Bâsca Mică. Aceasta este amplasată pe teritoriul a trei județe, având potențialul de a contribui semnificativ la creșterea producției de energie regenerabilă în România.


Context economic: profit în scădere pentru Hidroelectrica

În primele nouă luni ale anului 2024, Hidroelectrica a raportat un profit net de aproximativ 3,5 miliarde lei, în scădere cu 32% față de perioada similară a anului trecut. Scăderea a fost cauzată de:


Importanța proiectului pentru sectorul energetic

Hidrocentrala Nehoiașu 2 are un rol strategic în consolidarea capacităților de producție de energie regenerabilă din România. Reluarea licitației, chiar la un preț mai mare, demonstrează angajamentul Hidroelectrica de a finaliza acest proiect. Noua unitate va contribui la stabilitatea rețelei energetice naționale și la atingerea obiectivelor de mediu și sustenabilitate asumate de România la nivel european.

Autoritățile și Hidroelectrica speră ca, prin finalizarea acestui proiect, să crească aportul energiei verzi în mixul energetic al țării, reducând dependența de sursele convenționale și sporind siguranța energetică.

Citiți și articolul publicat pe site-ul profit.ro pe același subiect accesând titlul alăturat:Hidroelectrica reia licitația de finalizare a noii hidrocentrale Nehoiașu 2, la un preț de pornire cu peste o treime mai mare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.