Local

libertatea.ro: Marea artistă originară din Adjud, soprana Angela Gheorghiu a semnat, în studenție, un angajament cu Securitatea

Ziarul de Vrancea
19 apr 2023 2443 vizualizări
Dezvăluirile dintr-un articol publicat în ediția de miercuri,12 aprilie 2023, a cotidianului Libertatea menționează că în vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana de renume internațional Angela Gheorghiu, originară din Adjud, județul Vrancea, a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764.Foto:libertatea.ro
Dezvăluirile dintr-un articol publicat în ediția de miercuri,12 aprilie 2023, a cotidianului Libertatea menționează că în vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana de renume internațional Angela Gheorghiu, originară din Adjud, județul Vrancea, a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764.Foto:libertatea.ro

Cotidianul Libertatea a dezvăluit în ediția sa de miercuri, 12 aprilie 2023, faptul că marea artistă originară din Adjud, soprana Angela Gheorghiu, a semnat în studenție un angajament cu Securitatea

Soprana Angela Gheorghiu, o artistă excepţională, cu o tehnică vocală uimitoare și o inteligență dramatică și muzicală profundă este născută la Adjud, la 7 septembrie 1965, mama sa fiind croitoreasă, iar tatăl mecanic de locomotivă. O școală gimnazială din municipiul Adjud, localitatea natală a marii artiste, îi poartă actualmente numele. Pasiunea sa pentru muzică s-a manifestat încă din copilărie, fiindcă nu exista spectacol în Adjud sau concurs în Moldova la care să nu fie prezentă pe scenă, cântând muzică clasică, singură sau în duet cu sora ei, Elena. A parcurs şcoala de muzică din oraşul natal, apoi, începând cu anul 1980, a urmat cursurile Liceului „George Enescu” din Bucureşti. În anul 1981 a debutat pe scena Ateneului Român din Bucureşti, într-un concert. La 18 ani a cântat la Bucureşti, la Sala Radio, alături de personalităţi precum Nicolae Herlea, David Ohanesian, Eugenia Moldoveanu.

Începând cu anul 1984, a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, în prezent Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu, iar în perioada studenţiei a cântat în corul Patriarhiei.

Între anii 1984 – 1990, a participat la numeroase concerte, emisiuni TV şi înregistrări la Bucureşti, iar în anul 1990, după absolvirea Conservatorului, a debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini „La Boheme”.

În acelaşi an, a câştigat competiţia internaţională pentru tineri solişti de operă Belvedere Singing Competition, iar în 1992 a debutat la Royal Opera House – Covent Garden, în rolurile Zerlina din „Don Giovanni” şi Mimi din „La Boheme”.

Tot în 1992, a debutat la Opera de Stat din Viena, cu Adina din „L’elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, iar în 1993 a debutat la Metropolitan Opera din New York, cu Mimi din „La Boheme” şi la Salzburg Festival, cântând „Spiegarti non poss’io” din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart „Idomeneo”.

În anul 1994, a interpretat rolul Violettei din „Traviata” de Giuseppe Verdi, la Royal Opera House Covent Garden, un spectacol televizat în întreaga lume şi înregistrat pe CD şi DVD. Acesta a fost primul spectacol transmis live de la Royal Opera House şi, iar pentru realizarea transmisiei, televiziunea publică britanică, BBC, şi-a modificat programul.

Tot în anul 1994, a cântat alături de Placido Domingo într-o serie de concerte în România, Germania, Republica Cehă, Elveţia, Austria, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Peru şi Portugalia, iar în 1995 a înregistrat primul album de studio cu DECCA, cu care a semnat în exclusivitate.

În anul 1996, Angela trăieşte o dramă după ce sora ei, Elena, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină, la doar 29 de ani.

Conform unui articol publicat în ediția de miercuri 12 aprilie 2023 a cotidianului Libertatea, la peste trei decenii de la căderea regimului comunist, arhivele Securității continuă să producă surprize. Investigațiile unui cercetător, Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), au scos la iveală un element din biografia Angelei Gheorghiu despre care soprana de renume internațional a preferat să nu vorbească până acum. Dosarul datează din 1987 și conține, pe lângă angajament, o notă informativă în care viitoarea artistă, pe atunci studentă, caracteriza laudativ un coleg din corul Patriarhiei. Potrivit legislației, Angela Gheorghiu nu a fost colaborator al Securității, pentru că nu a furnizat informații prin care se „denunțau activități sau atitudinile potrivnice regimului comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. Istoricul și politologul Stelian Tănase explică situațiile prin care unii au ajuns să semneze angajamente de colaborare cu Securitatea: „Poate că au fost strânși cu ușa să semneze sau au semnat într-un moment de slăbiciune. De aici au avut două drumuri: să facă rău sau nu”.  Emilian Tilibașa este cercetător acreditat la CNSAS. A absolvit cursurile de licență în Administrație Publică (SNSPA) și de masterat în Tehnici Diplomatice (Universitatea din București). De-a lungul timpului a publicat mai multe articole și studii pe baza descoperirilor făcute în arhivele Securității. În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764. Dosarul este compus dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, conține 20 de file.

Citiți întreg articolul publicat în ediția de miercuri 12 aprilie 2023 a cotidianului Libertatea pe acest subiect accesând titlul alăturat: Marele secret al unei mari artiste. Soprana Angela Gheorghiu a semnat, în studenție, un angajament cu Securitatea. La dosar există o singură notă informativă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.