Local

Legenda Lacului Mare de la Vintileasca

Petrișor Noapteș
12 oct 2018 14177 vizualizări

Legenda spune că în vechi timpuri, prin părțile locurilor, pe actualul amplasament al lacului, exista vatra unui sat. În mijlocul satului, în lateralul uliței principale ce reteza satul în două, își făcea apariția o fântână ce asigura necesarul de apă potabilă tuturor sătenilor. Deoarece în vremurile secetoase fântana nu reușea uneori să facă față nevoilor gospodariilor, sătenii au hotărât să nu mai permită nimănui din exteriorul comunității lor să ia apă de la această fântână. Chiar dacă satul se află într-o zonă montană, fiind situat într-una din depresiunile Văii Râmnicului Sărat , era frecvent tranzitat de negustori și călători de prin părțile Nerejului de astăzi. 

Într-una din zilele călduroase de vară, obosit și foarte însetat, își face apariția prin părțile locului un călător. La vederea fântânii, călătorului i-a apărut pe chip o lumină de speranță, fiind convins că este salvat, având în vedere că de mult timp nu mai întâlnise în cale o sursă de apă potabilă. Nu a ezitat nici o clipă și a mers țintă către oaza de speranță, fântâna cu apă limpede și rece.

Nu a apucat însă să bea nici o picătură din licoarea atât de râvnită, că a și auzit un glas destul de tăios ce venea din spatele lui, care îl avertiza că nu are voie să se atingă de fântână. Călătorul încearcă să-i explice săteanului ce păzea fântâna că nu dorește să facă vreun lucru rău ci doar să își potolească setea, după care își va vedea liniștit de drum. În zadar au fost însă rugămințile călătorului însetat de arșița verii, săteanul nu i-a permis sub nici o formă să se mai apropie măcar de fântână.

Vâzând că nu găsește îngăduința, călătorul se resemnează, își ridică desaga de jos și pleacă mâhnit mai departe. Se spune că din noaptea următoare au început niște ploi care se păreau că nu mai au oprire. Fântana se umplu cu repeziciune, începând să dea pe afară. Autoritățile acelor vremuri, văzând că satul se află în primejdie de a fi înghițit de ape, hotărăsc să strămute toți locuitorii, împrăștiindu-i pe dealurile din apropiere. Aceasta este una din nenumăratele legende ce învăluie în mister apariția Lacului Mare, denumit și Lacul fără fund de la Vintileasca.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Text+ foto:jitiapress.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.