Local

Legea șomajului și a stimulării forței de muncă s-a modificat de la începutul anului

Mihai Boicu
3 ian 2018 1483 vizualizări

La începutul acestui an au intrat în vigoare prevederile OUG nr. 95/2017, prin care a fost modificată și completată Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și pentru stimularea forței de muncă și pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

La art. 42, alin. 2 din Legea 76/2002 se prevede acum că ”nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii”. Au fost aduse modificări și la condițiile de acordare a primei de inserție pentru absolvenții care se angajează. ”Persoanele care beneficiază de prima au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni”, se menționează la art. 73. ”La articolul 73^2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Şomerii înregistraţi la AJOFM Vrancea, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”, atrage atenția Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. În ceea ce privește primele de instalare, au mai fost introduse patru cazuri în care nu se acordă, prevăzute la articolul 75^1 alineatul (4), literele h)-k), din Legea 76/2002. În actul normativ au apărut modificări și în ceea ce privește prima primită de angajatorii care angajează, pe perioadă nedeterminată, șomeri de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale sau tineri NEET. Astfel, au fost prevăzute situații noi pentru care se acordă această prima, la art. 85, alin. 6, lit. d: ”Angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice care sunt rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu persoanele care au calitatea de administrator/asociat la alți angajatori care au beneficiat de cel puțin una dintre facilitățile prevăzute la art. 80 și la alin. (1), (2) și (5) pentru persoanele în situația cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilități au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părților, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani”. La articolul 113, după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), care prevede că ”neeliberarea documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare de către angajator persoanelor care doresc să beneficieze sau beneficiază de drepturi băneşti care se acordă conform prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei”. Forma nouă a Legii 76/2002 poate fi consultată pe site-ul AJOFM Vrancea. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.