Local

Legea intră în vigoare joi: Condiții mai bune pentru vrâncenii care lucrează în străinătate

Ionel Sclavone
5 nov 2020 2677 vizualizări

Vrâncenii care merg la muncă în străinătate vor fi mai bine protejați în fața angajatorilor și intermediarilor datorită unei legi care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea 227/2020 a apărut luni în Monitorul Oficial și va intra în vigoare joi. Conform acestui act normativ, vrâncenii care vor pleca să lucreze în străinătate, pe o perioadă determinată/sezonieri, vor trebui să beneficieze de condiții comparabile cu ale muncitorilor din țara de destinație.

Atunci când vor negocia cu alte state europene acorduri sau convenții în numele lucrătorilor sezonieri care vor merge la lucru în străinătate, autoritățile române vor trebui să aibă în vedere condiții bune de cazare, acordarea unei indemnizații pentru hrană și decontarea transportului atât la dus, cât și la întoarcerea în țară. Toate acestea trebuie să se regăsească în pachetul de beneficii pe care le vor primi, la angajare, lucrătorii români care vor pleca să muncească în străinătate.

„Pentru lucrătorii sezonieri, la negocierea acordurilor, înțelegerilor, tratatelor sau convențiilor (...), partea română negociază inclusiv condițiile de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naționale din statul de primire, acordarea unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri și-au desfășurat efectiv activitatea”, se arată în legea nr. 227/2020.

De asemenea, actul normativ stabilește și lista informațiilor ce vor trebui să fie conținute în ofertele de muncă, din contractele pentru cei care vor să lucreze în străinătate.

Ofertele vor trebui să conțină datele de identificare ale angajatorului străin, inclusiv domiciliul fiscal al acestuia; numărul locurilor de muncă din străinătate conţinute de ofertele ferme; funcţia, meseria sau ocupaţia; durata angajării în luni sau zile; condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare; durata maximă a timpului de muncă şi durata minimă a repausului periodic; remuneraţia brută şi netă, tariful orar şi/sau salariul lunar brut şi net, moneda în care se face plata, modalităţile de plată şi datele de plată pentru salariu.

Aceste documente vor mai trebui să conțină informații despre salariul minim/tariful minim garantat în plată prin legislaţia statului de primire, sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale, durata minimă a concediului de odihnă anual plătit, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului, prevăzute în legislaţia statului de primire.

Condițiile de muncă și de salarizare

De asemenea, tot aici vor fi prevăzute condițiile de muncă și de climă, măsurile privind sănătatea şi securitatea în muncă, de igienă la locul de muncă şi securitate socială; încheierea şi semnarea unei asigurări sănătate a angajaţilor români, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii din statul de primire; acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces.

Legea face referire și la condițiile de cazare de care va beneficia muncitorul pe toată durata șederii, conform normelor de sănătate și confort din țara de destinație. După caz, acolo unde aceste condiții nu pot fi asigurate, angajatorul trebuie să se oblige să plătească pentru închirierea unei locuințe.

De asemenea, în lege sunt prevăzute informații legate de taxele, impozitele şi contribuţiile pe care trebuie să le plătească lucrătorii români și datele de contact ale ambasadelor/misiunilor diplomatice ale României în statul de primire precum și datele de contact ale autorităţilor locale la care lucrătorul cetăţean român poate depune o reclamaţie cu privire la nerespectarea contractului sau documentului echivalent acestuia, încheiat cu angajatorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.