Local

Lansare proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în 4 unități de învățământ preuniversitar vrâncene

Ziarul de Vrancea
31 ian 2022 966 vizualizări

 Violența în unitățile de învățământ reprezintă un fenomen de actualitate, prezent în preocupările instituțiilor cu abilități în domeniu, dar și pe agenda mass-mediei sau a societății civile.

În ceea ce privește statisticile realizate la nivelul Poliției Române, referitoare la infracționalitatea sesizată în unitățile de învățământ, se conturează o ușoară tendință descendentă a totalului infracțiunilor sesizate în ultimii ani, în paralel cu o ușoară creștere a ponderii infracțiunilor comise cu violență. Cele mai multe infracțiuni comise sunt consecințele unor conflicte spontane între colegi, care degenerează în acte de violență fizică.

Plecând de la concluzia că actele de violență reprezintă principala problemă cu care se confruntă unitățile de învățământ preuniversitar, Direcția Siguranță Școlară și Direcția Ordine Publică au inițiat un poiect care se concentrează asupra reducerii violenței fizie și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

Astfel, Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea au selectat 4 unități de învățământ (Școala Gimnazială ,,Oana Diana Renea’’ din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu’’ din orașul Mărășești, Liceul Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din orașul Panciu și Școala Gimnazială Slobozia Bradului), în cadrul cărora, în perioada 30 ianuarie – 12 iunie 2022 se va implementa proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice.

În data de 30 ianuarie - ‘‘Ziua internațională pentru nonviolență în școală‘‘, elevii ciclului gimnazial din cele 4 unități de învățământ mai sus menționate vor da startul concursului ,,Împreună împotriva violenței!’’. Astfel, vor fi transmise mesaje de descurajare, prin elaborarea unor materiale informativ-preventive (afiș, format 100x70 cm) și a unui clip video (durată maximă 3 minute). Materialele realizate de către elevi vor fi votate la nivelul

școlii, în data de 28 februarie a.c. la nivel județean, iar cele câștigătoare vor fi jurizate la nivel național, ocazie cu care vor fi selectate cele mai bune lucrări.

Prevenirea infracțiunilor comise cu violență presupune intervenția asupra oricăror forme de violență fizică, ținând cont de faptul că, deși cele mai multe agresiuni comise în școală nu reprezintă un pericol social ridicat la adresa securității fizice a elevilor, comportamentele violente ale acestora pot degenera în fapte mai grave. Prin violențe în unitățile de învățământ înțelegem însă și violența psihologică – bullying, având în vedere că aceasta are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară așteaptă pentru jurizare cele mai creative afișe și videoclipuri, elaborate pentru descurajarea violenței fizice și psihologice, dorindu-și ca lucrările înscrise să fie primiate la nivel național.

Împreună împotriva violenței! SUCCES! 

Nr. 37 din 28 ianuarie 2022


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.