Local

La o sută de ani de la ofensivă Președintele va comemora eroii din Marele Război la Mausoleul din Mărăști

Ionel Sclavone
11 iul 2017 2686 vizualizări

Președintele României, Klaus Iohannis va participa marțea viitorare, pe 18 iulie, la un eveniment comemorativ dedicat bătăliei de la Mărăști care se va desfășura la mausoleul din localitate. Momentul marchează împlinirea a o sută de ani de la finalul operațiunii ofensive derulată de armatele române și ruse în scopul încercuirii și distrugerii Armatei a 9-a Germană.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențale, Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă:

„În seara zilei de 18 iulie, Președintele va lua parte la un moment cu totul special, acesta va avea loc la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, la exact 100 de ani la bătălie, una dintre cele mai mari desfășurate pe teritoriul României în Primului Război Mondial. Iată, Președintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostașilor români care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial“.

Potrivit purtătorului de cuvânt, participarea președintelui urmărește să evidențieze contribuția pe care ostașii români au avut-o la realizarea Unirii din 1918 și să marcheze momentele glorioase ale Armatei Române în Marele Război.

„Și aș vrea să vă mai spun un lucru, Președintele vrea să pună în evidența contribuția remarcabilă pe care au avut-o ostașii români la ceea ce înseamnă realizarea Unirii. Și de asemenea, două aspecte importante — cât este de necesar să marcăm momentele glorioase ale Armatei Române și Președintele își mai dorește să sublinieze nevoia urgentării, nevoia intensificării pregătirilor pentru anul 2018. Să nu uităm că vorbim despre Centenarul Marii Uniri și sunt necesare aceste pregătiri foarte serioase”, a anunțat purtătorul de cuvânt.

19 milioane de lei pentru evenimentele dedicate Centenarului Marelui Război

Zilele acestea, Consiliul Județean Vrancea a primit, prin Hotărâre de Guvern, suma 19,361 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial-Vrancea Eroică.

„Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 cu suma de 19.361 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, şi alocarea acesteia judeţului Vrancea, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului «Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz»“, se arată în hotărâre adoptată de Guvern.

Acţiunile şi programul evenimentului se vor realiza de autorităţile şi instituţiile publice locale sub coordonarea Consiliului Judeţean Vrancea.  

Bătălia de la Mărăști

Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele luote care s-au desfășurat pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial, în perioada 11 - 19 iulie 1917. A fost o operațiune ofensivă, a armatelor române și ruse și a urmărit distrugerea Armatei a 9-a Germană. Ofensiva a început în dimineața de 11 iulie 1917 la ora 03:50 când ostașii români au luat cu asalt pozițiile inamice și s-au angajat în lupte corp la corp. Reorganizate, având experiența campaniei din 1916, trupele române s-au dovedit un adversar redutabil capabil să înfrângă armatele germane și austro-ungare.

Victoria s-a datorat abilităților tactice ale ofițerilor români, eficacității artileriei și excelentei colaborari a acesteia cu trupele terestre. Un rol important l-a avut ajutorul dat de localnici care au furnizat informații despre inamic și au călăuzit soldații români prin munte, spre flancurile si în spatele inamicului. La finalul ofensivei linia frontului a fost ruptă pe o lungime de 30 km și pe o adâncime de 20 km. Armatele română și rusă au capturat 70 de tunuri, importante cantități de material de război și a făcut 2.700 de prizonieri.

Bătălia de la Mărăști a reprezentat un punct de cotitură în desfășurarea operațiunilor militare pe frontul românesc și a contribuit și la ridicarea moralului ostașilor români.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.