Local

La ce a recurs unul dintre cei mai performanți primari din Vrancea după reacțiile ivite la „marea mărire de salarii” acordată de Guvern

Ziarul de Vrancea
10 nov 2022 12871 vizualizări

Dragoș Ciobotaru, unul dintre cei mai performanți primari de comune din județul Vrancea, a lansat pe Facebook miercuri, 28 septembrie 2022, următoarea întrebare: „Cât crezi tu că ar trebui să câștige primarul tău?”

Primarul comunei Vizantea Livezi din județul Vrancea explică: „Postez acest mesaj ca urmare a reacțiilor din ultimele zile, venite din partea voastră, la «marea mărire de salarii» acordată de guvern autorităților publice locale, și vă întreb sincer, ce salarii credeți că ar trebui să aibă cei care lucrează în administrația publică locală, în frunte cu primarul!” De menționat că postarea primarului Dragoș Ciobotaru este însoțită și de o fotografie sugestivă, a cuiva pregătit să arunce cu o piatră.  

Funcția de primar!

Cât crezi tu ca ar trebui sa câștige primarul tău?

Postez acest mesaj ca urmare a reacțiilor din ultimele zile, venite din partea voastră, la „marea mărire de salarii" acordată de guvern autorităților publice locale, și vă întreb sincer, ce salarii credeți că ar trebui să aibă cei care lucrează în administrația publică locală, în frunte cu primarul!

Ajungem mulți dintre noi pe funcții din administrație, fie că sunt funcții permanente ca urmare a ocupării unui post definitiv, fie că vorbim de funcții alese ocupate vremelnic, cum e și cazul meu acum, fără să te consideri vinovat în vreun fel din cauza asta.

O să încep prin a vă enumera salariile din primăria Vizantea-Livezi, o primărie medie, de gradul 2, nici mică, nici mare, salariile fiind foarte puțin diferite. O să vă expun salariile nete aproximative, adică ce primesc oamenii „în mână”:

  • muncitor necalificat (fără studii/fără specializare) - maxim 2000 lei;
  • muncitor calificat (studii medii + specializare) - maxim 2400 lei;

  • inspector asistent (studii superioare + 1 an vechime) - 2600 lei;

  • inspector principal (studii superioare + 5 ani vechime) - 3300 lei;

  • inspector superior (studii superioare + 7 ani vechime) - 3800 lei;

  • șef birou - funcție conducere (studii superioare, vechime minim 5 ani, masterat) - 4000 lei
  • secretar general - funcție conducere (studii superioare, vechime minim 5 ani, masterat) - 4200 lei

  • viceprimar - 4500 lei

  • primar 5200 lei

Acum, după ce ați citit ce salarii câștigă angajații primăriei Vizantea-Livezi, pentru munca prestată și program normal de lucru, sau de foarte multe ori și peste program și în weekend și ori de câte ori e nevoie, vă rog să dați cu "hate" și să-mi spuneți dacă vi se pare puțin, decent sau foarte mult, ținând cont și de următoarele salarii care se câștigă în privat:

  • un muncitor necalificat, în construcții spre exemplu, sau agricultură, menaj, curățenie, etc, câștigă între 2550 lei și 3500 lei;
  • un muncitor calificat (șofer, operator utilaje, instalator, electrician, etc) castiga intre 4000 si 9000 de lei

  • un absolvent de studii superioare cu vechime peste un an, poate câștiga si 2000 de lei, dar de obicei merge catre 3500-5000 de lei. Daca discutăm de domeniile juridic, economic, social, achizitii publice, accesare fonduri/proiecte, domeniile de activitate ale unei primării, constatam venituri de peste 4000 lei pana peste 10.000 lei.

Am exemplificat castigul unei persoane, nu cat are pe cartea de muncă, stim cu toții ca majoritatea au 1550 lei pe contract, restul e "la negru", nu fiți rai.

Ajungem la funcții de conducere pe care sincer nu stiu cu ce le-as putea compara din piata privata, apoi la viceprimar si primar pe care va las pe voi sa-l comparati cu o funcție similara si sa va exprimați parerea cam cat ar trebui sa câștige.

Nu as vrea sa formulați o parere pentru anumiți primari care nu fac nimic si nu merita, nici pentru un primar care este foarte performant, pe ala care nu face nimic nu il mai votati, iar pe cel care face il încurajați, vorbim aici strict de funcția de primar cu responsabilități si beneficii deopotriva.

As vrea sa răspundă si muncitori necalificați care isi rup spatele sa-ti tina copii la școală sa faca facultăți, sa răspundă si cei cu facultăți care lucrează in privat, sa răspundă si cei care lucrează la stat indiferent de studii. I-as ruga pe cei care stau acasa degeaba sa se abțină!

Personal, sunt total dezamăgit sa câștig 5000 de lei pe lună pentru ce presupune funcția de primar, nu mi-e nici rușine, nici teama sa o spun, si cred ca e cam aiurea sa gestionezi proiecte de milioane de euro, sa faci tot ce-ti sta in putință pentru dezvoltarea comunei, si sa rada de tine un muncitor care câștiga 6000 de lei pe lună.

PS:

- pentru cei care-mi veti spune: poti renunța oricând, va raspund ca este adevărat, dar nu asta e problema mea, chiar daca renunt va veni altcineva care va fi la fel de nemulțumit, sau va veni pana la urma un necalificat, care va fi mulțumit, nu cred ca asta vreti.

- pentru cei care-mi veti spune ca un primar nu trăiește din salariu, va spun ca e posibil ca unii sa nu trăiască numai din salariu, dar macar acceptați macar ideea ca unii traiesc doar din acest salariu.

Daca cei care imi raspund fac asta dupa ce citesc tot pomelnicul de mai sus înseamnă ca au avut mare răbdare  : CAT AR TREBUI SA CASTIGE PRIMARUL TAU?

Text + foto preluate de pe contul de facebook Ciobotaru Dragos


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.