Local

Judecătoria Focșani a admis cererea de liberare condiţionată a lui Alexandru Lefter, fostul șef al ITRSV Focșani

Ziarul de Vrancea
12 feb 2023 8961 vizualizări
Luni, 6 iulie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, județul Buzău, în care a fost implicat şi Alexandru Lefter, fostul şef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Focşani.
Luni, 6 iulie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, județul Buzău, în care a fost implicat şi Alexandru Lefter, fostul şef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Focşani.

Reamintim că pe 6 iulie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care a fost implicat şi fostul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, Alexandru Lefter. Acesta a primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de luare de mită, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi de prima instanţă. Magistrații au hotărât ca lui Alexandru Lefter să i se deducă din pedeapsă perioada cât a fost în arest preventiv. Pe data de 30 ianuarie magistrații Judecătoriei Focșani admis cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Alexandru Lefter. Soluția magistraților Judecătoriei Focșani nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.

Soluția privind liberare condiţionată  a lui Alexandru Lefter dispusă de magistrații Judecătoriei Focșani

Ora estimata: 09:00

Complet: Completul P1M1C1 penal

Tip solutie: Soluţionare

Solutia pe scurt: În temeiul art. 587 alin. (1) C.pr.pen. admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat LEFTER ALEXANDRU. În temeiul art. 59 si art. 60 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 15 alin. (2) din Constituţia României, dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea Mandatului nr. 82/2020 emis de Curtea de Apel Ploieşti în baza Sentinţei penale nr. 72/2018. Atrage atenţia condamnatului asupra posibilităţii revocării liberării condiţionate în situaţia în care săvârşeşte o altă infracţiune înăuntrul restului de pedeapsă rămas neexecutat. În baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Ia act că petentul a avut asigurată asistenţa judiciară de apărător ales, avocat Maria Lefter. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 30.01.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia petentului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre  114/2023  30.01.2023

Decizia definitivă referitoare la condamnarea lui Alexandru Lefter a fost pronunţată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 6 iulie 2020. Alexandru Lefter, fostul șef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Focșani, a fost judecat pentru luare de mită. 

Pe 6 iulie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care a fost implicat şi fostul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, Alexandru Lefter.

Acesta a primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de luare de mită, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi de prima instanţă. Magistrații au hotărât ca lui Alexandru Lefter să i se deducă din pedeapsă perioada cât a fost în arest preventiv.

Având în vedere că sentința a fost una definitivă, Alexandru Lefter, fostul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, a trebuit să se prezinte la sediul poliţiei, de unde a ajuns la Penitenciar. În același dosar cu Alexandru Lefter au fost judecate alte 10 persoane, între care şi doi foşti prefecţi buzoieni inculpaţi, Paul Beganu şi Maria Buleandră, care au primit pedepse mai mari ca la fond. Alexandru Lefter, inspector şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani la data săvârşirii faptei, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită.

Fostul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, Alexandru Lefter a fost acuzat în acest dosar că la începutul lunii mai 2011, a pretins de la Ceteraş Gheorghe suma de 25.000 euro şi a primit 15.000 euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei pe care o conducea pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău. Avizarea de către  ITRSV a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiţie prevăzută de lege.

Mituitorul lui Alexandru Lefter, afaceristul Gheorghe Ceteraş, a fost acuzat de procurorii DNA care l-au trimis în judecată de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi dare de mită, acesta fiind cel pe mâna căruia a intrat pădurea de la Gura Teghii, deşi nu avea acest drept. Împroprietărirea s-a făcut după ce a dat mită în stânga şi-n dreapta, de la un angajat al Romsilva până la fostul prefect Paul Beganu şi la un judecător de la Pătârlagele, unde s-a judecat dosarul său de împroprietărire.

Citiți și:Lefter cerea şpaga la hectar pentru semnătură şi ştampilaITRSV-ului;

Fostul şef al ITRSV Focşani a fost trimis în judecată;

Alexandru Lefter este judecat pentru luare de mită la Ploieşti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.