Local

Joi, 22 noiembrie 2018: șefii județului au marcat la Dumbrăveni ziua de naștere a generalului rus Suvorov

Ziarul de Vrancea
22 nov 2018 1690 vizualizări

Primarul Focșaniului relatează într-o postare pe contul său de facebook Cristi Valentin Misăilă ,viziunea sa, despre cum a fost anul acesta  marcată,la Dumbrăveni, cea de-a 288-a aniversare a zilei de naștere, a generalului rus Suvorov.Puteți citi această postare, integral, mai jos.

”Dumbrăveni, 22 noiembrie 2018 - a 288-a aniversare a zilei de naștere a marelui comandant rus Aleksandr Vasilievici Suvorov:

"Ne-am întâlnit astăzi, aici, la locul ales al amplasării monumentului, să marcăm această zi și să onorăm memoria unuia dintre cei mai mari generali ai Istoriei. Cărțile și tratatele de istorie ni-l prezintă pe Suvorov ca generalisim, grad militar suprem ce i-a fost acordat pentru faptele de vitejie și victoriile sale răsunătoare.

Totodată însă, Istoria ar fi putut la fel de bine să ni-l prezinte ca Suvorov Invincibilul, întrucât a fost unul dintre puținii generali din istorie care nu a pierdut niciodată o bătălie. Iar aici ar trebui să menționăm că nu a fost niciodată vorba de noroc, victoriile datorându-se pregătirii și geniului său militar, acesta fiind și astăzi celebru pentru manualul său de tactică militară „Știința victoriei”.

Iar faptul că în studiile sale a cercetat și tehnicile militare ale altor generali faimoși o dovedesc chiar vorbele sale, Suvorov obișnuind adesea să spună că „trebuie să luăm exemplu de la eroii din timpurile trecute, să-i urmăm în succesele lor şi să le depăşim”. Acum știm cu toții că a făcut întocmai.

Și acum 230 de ani au aflat și turcii acest lucru, Istoria consemnând 2 bătălii victorioase ale generalisimului în fața trupelor otomane. Chiar pe aceste meleaguri, la Focșani și la Râmnicul Sărat. De altfel, în urma acestor biruințe, Suvorov a fost și distins cu titlul de “conte de Râmnic”. Și nu întâmplător, acest loc, unde ne aflăm astăzi, a fost ales ales pentru amplasarea monumentului.

Pentru ca noi, dar și generațiile următoare să ne aducem aminte și să cinstim, așa cum se cuvine, pe cel ce-a fost generalisimul Suvorov, bravul comandant de oști căruia Europa și întreaga lume creștină îi vor fi veșnic recunoscătoare pentru victoriile sale în fața Imperiului Otoman.

Glorie eternă, Aleksandr Vasilievici Suvorov!"-Cristi Valentin Misăilă-contul de facebook

Citiți și:Ce caută o statuie a generalului rus Suvorov pe drumul european 85. În anii ‘50, comuniştii au botezat localitatea cu numele conducătorului de oşti

Statuia lui Suvorov de la Dumbrăveni: Foto: Ştefan Borcea


 

Suvorov nu a pierdut nicio bătălie dintre cele peste 60 pe care le-a condus pe câmpul de luptă iar în cinstea lui au fost inaugurate monumentele în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România şi Elveţia.


Cine străbate cel mai circulat drum spre Moldova, E85, poate observa cu uşurinţă în dreptul localităţii Dumbrăveni, pe o coastă de deal, o statuie ecvestră de dimensiuni impresionante, care figurează în catalogul Direcţiei de Cultură Vrancea ca monument istoric. Este vorba despre statuia generalului rus Alexandr Vasilievici Suvorov, născut la Moscova în 1729, brav comandant de oşti în timpul împărătesei Ecaterina a II-a. De altfel, la începutul anilor 1950, comuna Dumbrăveni a purtat o perioada de timp numele de Suvorov, existând şi astăzi documente care atestă acest lucru. Suvorov a fost o vreme şi guvernator al Crimeei, iar în perioada 1787-1792, în timpul războiului ruso-austro-turc, a fost conducătorul sub care oştile ruseşti au zdrobit armata turcă. Una dintre victorii a fost obţinută chiar pe teritoriul Vrancei de azi, la Vadul Râmnic, pe 22 septembrie 1789, obţinută şi cu sprijinul voluntarilor români, în urma căreia a fost distins cu titlul de “conte de Râmnic”.

Generalul Suvorov FOTO: Wikipedia


“După mărturia lui Suvorov, din cele 31 de steaguri cucerite după înfrângerea marelui vizir, cinci au fost luate de voluntarii români. În 31 decembrie 1790, Suvorov cucereşte Ismailul şi a trecut toată garnizoana prin ascuţişul sabiei. Din toată prada nu şi-a luat decât un cal. Ţarina l-a ridicat la gradul de feldmareşal, i-a acordat titlul de prinţ şi i-a dăruit un baston de comandant în aur şi o coroană împodobită cu diamante, în valoare de 60.000 de ruble”, scriu istoricii Horia Dumitrescu, Ionel Burlacu şi Nicolae Spănţulescu în lucrarea Cronica Vrancei. După moartea împărătesei, Suvorov a căzut în dizgraţie, chiar dacă a mai repurtat victorii răsunătoare. A murit în anul 1800, la moşiile sale din Lituania şi se află în galeria marilor personalităţi militare.

Ţărani expropiaţi pentru ridicarea monumentului

Din acest motiv, Ţarul Nicolae al II-a a intervenit pe lângă regele Carol I pentru a-i permite ridicarea unui monument pe locul unde s-a desfăşurat bătălia de la Vadul Râmnic. Formalităţile construirii monumentului au început în anul 1911, fiind nevoie de exproprierea a trei localnici din Plaineşti, care şi-au cedat proprietăţile lor în schimbul altor terenuri.

“Monumentul a costat 120.000 de ruble. Statuia a fost executată de sculptorul B.W. Edwards din Odessa. Mărimea calului şi călăreţului erau cele naturale. Statuia a fost montată pe un soclu de granit roşu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz. Statuia îl reprezenta pe Suvorov călare pe un cal de stepă îngenunchiat pe picioarele din spate, ca oprit dintr-un galop. Inaugurarea propriu zisă s-a făcut în faţa unui numeros public şi în prezenţa unei comisii militare ruse şi române, la 3 noiembrie 1913. Au participat şi Alexandru Vlahuţă, I.L. Caragiale şi fiul său Mateiu Caragiale, care au fost propuşi de generalul rus Arseniev spre a fi decoraţi”, mai spune istoricul Horia Dumitrescu.



Statuia lui Suvorov FOTO: Wikipedia

Statuia originală, mutată la Ismail

Statuia lui Suvorov nu a rezistat decât trei luni, pentru că ruşii au decis să o demonteze şi să o mute la Odesa, iar mai târziu la Ismail, unde Suvorov obţinuse cea mai importantă victorie, unde se află şi astăzi



 

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la victoria lui Suvorov de la Vadul Râmnic, monumentul a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice si Artistice a Academiei României. Astfel, în anul 1959 a fost ridicat un alt monument pe vechiul amplasament, acesta fiind opera sculptorului Marius Butunoiu. De altfel, în anii ‘50, comuniştii au botezat comuna Dumbrăveni cu numele conducătorului de oşti rus, localitatea redobândindu-şi numele după părăsirea ţării de către trupele de ocupaţie ruseşti. Anual, la sfârşitul lunii noiembrie, oficialităţi din Rusia vin la statuia lui Suvorov de la Dumbrăveni să cinstească personalitatea acestui conducător, iar conform obiceiului aceştia ciocnesc un pahar de votcă „la coada calului" statuii generalului. De menţionat că Suvorov a avut un fiu, Nicolae, care a ajuns aghiotant al ţarului Alexandru I şi care a murit în anul 1820 în apele umflate ale Râmnicului, tot pe meleagurile unde tatăl său a avut fapte mari de arme. Acesta a fost înmormântat la Biserica Domnească din Râmnicu Sărat.


Text preluat de pe site-ul adevarul.ro, scris de jurnalistul vrâncean Ștefan Borcea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.