Local

Recomandări de la ITM Vrancea

Ziarul de Vrancea
21 mai 2020 1791 vizualizări

„Recomandări privind prevenirea răspândirii noului coronavirus (SARS-CoV-2) în la reluarea activităților de transport, distribuție și încărcare/descărcare mărfuri"      

 

În contextul răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2), angajatorii, lucrătorii, reprezentanţii acestora, precum şi alţi participanţi la procesele de muncă trebuie să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de autorităţile competente, pentru gestionarea şi limitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19.

În vederea informării şi conştientizării angajatorilor, lucrătorilor, a reprezentanţilor acestora și a publicului larg, cu privire la necesitatea aplicării unor măsuri la locurile de muncă împotriva răspândirii infecţiei cu COVID-19, vă transmitem  următoarele „Recomandări privind prevenirea răspândirii noului coronavirus (SARS-CoV-2) în la reluarea activităților de transport, distribuție și încărcare/descărcare mărfuri".

În contextul pandemiei de COVID-19, angajatorii se confruntă cu noi provocări şi modificări importante în ceea ce privește modul de realizare a activităților de transport, distribuție şi încărcare/descărcare mărfuri, pe de o parte pentru a asigura servicii de calitate, sigure şi la termen şi, pe de altă parte, pentru a proteja sănătatea şi securitatea lucrătorilor, precum şi a altor participanți la procesul de muncă.

Acest document cu recomandări orientative şi neexhaustive se adresează angajatorilor şi lucrătorilor, fiind un instrument de sprijin în continuarea sau, după caz, reluarea activităților proprii, în noul context. Aspectele abordate sprijină angajatorii în luarea unor măsuri de prevenire şi protecţie, acestea necesitând a fi adaptate la unicitatea și specificitatea fiecărei întreprinderi/unități.

Potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată, angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. De asemenea, lucrătorii trebuie să-şi îndeplinească sarcinile de muncă în conformitate cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu se expună la pericol de infecție cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) şi să prevină expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de acţiunile/omisiunile lor.

Astfel, fiecare angajator trebuie să-şi identifice propria capacitate de a relua activităţile la toate locurile de muncă dar, în acelaşi timp, trebuie să pună în aplicare măsurile necesare pentru a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor.

Atât continuarea, cât şi reluarea activităților de transport, distribuție şi încărcare/descărcare a mărfurilor trebuie să se desfășoare fără expunere la riscuri profesionale şi, în special, cu evitarea sau reducerea la minim posibil a pericolului de contractare a COVID-19. Având în vedere apariţia acestui risc nou, angajatorii au obligația legală de a revizui evaluarea riscurilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă la nivelul întreprinderii/unităţii şi, pe baza acesteia, să actualizeze planul de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură.

Pentru a preveni infecția cu noul coronavirus în cursul realizării sarcinilor de muncă, angajatorii trebuie să pună în aplicare măsuri tehnice, organizatorice, igienico-sanitare sau de altă natură care să vizeze securitatea şi sănătatea în muncă (SSM). Completarea măsurilor de prevenire şi protecție existente, cu noi măsuri privind prevenirea răspândirii noului coronavirus, implică actualizarea planului de prevenire şi protecţie al întreprinderii/unităţii.

Activitățile de transport, distribuție şi încărcare/descărcare mărfuri trebuie să se realizeze în conformitate cu instrucţiunile proprii de SSM emise de angajator, cu respectarea cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a măsurilor de aplicare a acestora.

1. MĂSURI RECOMANDATE ANGAJATORILOR

1.1. MĂSURI ORGANIZATORICE

1.2. MĂSURI IGIENICO-SANITARE

1.3. MĂSURI TEHNICE

2. MĂSURI PENTRU LUCRĂTORI

Eliza Botezatu-Inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea      

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.