Local

ITM Vrancea a controlat recent angajatorii care au mai mult de 50 salariati

Ziarul de Vrancea
10 dec 2020 1208 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea anunță că a desfășurat în perioada 10.11 – 24.11.2020, Campania naţională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru securitatea și sănătatea la locul de muncă în vederea reducerii riscului de contaminare cu SARS - Cov-2.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 10.11 – 24.11.2020, Campania naţională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru securitatea și sănătatea la locul de muncă în vederea reducerii riscului de contaminare cu SARS - Cov-2. Obiectivele campaniei au presupus identificarea angajatorilor care au mai mult de 50 salariati în vederea conștientizării și determinării acestora de a organiza programul de lucru, astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră și de a implementa munca la domiciliu și telemunca, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, precum și pe timpul deplasării la și de la locul de muncă. Verificarea modului în care angajatorii organizează transportul de la locul de muncă la domiciliu și invers, precum și a modului în care s-au organizat spațiile destinate servirii mesei de către lucrători. 

În cadrul aceste campanii naționale de control în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 20 de controale fiind identificați 4028 de lucratori ai angajatorilor respectivi 2752 salariați aveau programul de lucru individualizat iar 3 salariați prestau muncă la domiciliu sau telemuncă. Au fost identificate 13 neconformități față de prevederile legale pentru care sau dispus măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale. 

Reamintim, pe această cale, că pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru, astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a urmărit creşterea gradului de informare și conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la dispozițiile legale în vederea combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 .

Inspector sef                                                           Inspector șef adjunct RM

Botezatu Eliza                                                               Ciocan Sebastian 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.