Local

Istoria și muntele, pasiunile jandarmului vrâncean Florin Daniel Sima

Ziarul de Vrancea
26 iul 2021 1897 vizualizări

Pe Florin Daniel Sima ai ocazia să îl întâlneşti atât în patrula de jandarmi la diverse evenimente publice, cât şi pe munte, cu rucsacul în spate, sau în mijlocul comunităţii, împărtăşind din pasiunea lui pentru istoria locală.

Florin Sima are 40 de ani, este tatăl a două fetiţe şi se descrie ca fiind rezultatul unui lung şir de evenimente şi persoane cu care a interacţionat.


"Scopul meu este să împărtăşesc din cunoştinţele mele şi să îi ajut şi pe alţii să regăsească natura, să găsească un pic din istoria locală, poveştile îmbinate poate cu un pic de mişcare. Cred că sunt rezultatul unui lung şir de evenimente şi persoane cu care am interacţionat. Am absolvit Liceul Pedagogic(n.r. actualul Colegiu Național Pedagogic ”Spiru Haret” Focșani) în 1999, profil Istorie - Filologie, din pasiune. Primele povestiri despre istoria locală le-am aflat prima dată din familie. Despre strada Tăbăcari unde am copilărit, despre război, despre rege, legionari sau răscoale, despre Constantin Bahnă, tâlharul Vrancei. A venit mai apoi liceul, unde am aflat şi mai multe astfel de întâmplări, care m-au atras. Apoi am plecat la Şcoala Militară. A fost o decizie de moment, după ce am auzit un slogan de recrutare pe la radio. Probabil, dacă nu aş fi ales această carieră, aş fi fost astăzi profesor de istorie. Dar după Şcoala Militară am primit repartiţie la o unitate a MAI din Bucureşti şi am plecat pe acest drum", povesteşte Florin Sima.

Nu a renunţat niciodată însă la pasiunile sale - istoria şi muntele. Şi a căutat fiecare prilej pentru a împărtăşi cunoştinţele lui celor din jur: a activat în mai multe ONG-uri, a făcut un club de istorie locală şi s-a implicat în mai multe proiecte.


"Nu am renunţat niciodată la pasiunile mele. Am făcut parte dintr-un ONG local vreo opt ani şi cred că de acolo am pornit pe acest drum, de a împărtăşi celorlalţi din pasiunile şi cunoştinţele mele. Voiam să fac ceva pentru comunitatea locală. Pentru că e uşor să critici, dar e mai greu să construieşti ceva. M-am asociat cu oameni care fac câte ceva în comunitate, am participat la campanii de ajutorare a oamenilor în dificultate din satele de munte, am fost trainer pentru copii în cadrul Organizaţiei Civice Vrancea, unde am propus un ghid pentru deplasarea pe munte. Am făcut şi un club de istorie locală. Timp de două luni de zile, în fiecare duminică am vizitat diverse locuri cu istorie din Vrancea, fie că vorbim despre biserici, conace, mausolee, zone de război. Se adresa în general adolescenţilor, dar şi adulţilor interesaţi să îşi cunoască oraşul şi judeţul. La final, am făcut o expoziţie de fotografii realizate în timpul excursiilor noastre, care au fost expuse la Muzeul Unirii. Anul trecut, de Zilele municipiului Focşani, am fost abordat de cei de la Primărie, de la Centrul de Informare Turistică, să fac mai multe tururi ghidate ale oraşului. Oamenii au fost deosebit de încântaţi de aceste tururi, pentru că nu erau învăţaţi cu astfel de evenimente, nu aveau astfel de alternative", îşi aminteşte Florin.


El susţine că este nevoie să ţii pasul cu timpurile şi să îi atragi pe tineri către istorie, ''ambalând'' informaţia astfel încât aceasta să devină cât mai atractivă pentru adolescenţi.

Citiți întreg articolul despre pasiunile jandarmului vrâncean Florin Daniel Sima publicat pe site-ul agerpres.ro accesând titlul alăturat:Oameni și pasiuni | Florin Sima -jandarmul care dorește să ajungă în Rusia pe urmele bunicului decorat în război

Citiți și alte articole despre și cu Florin Daniel Sima publicate în Ziarul de Vrancea:

VIDEO | O poveste frumoasă despre o linie de cale ferată din Vrancea pe care circula mocănița, spusă de ghidul turistic Florin Daniel Sima;

Tur pietonal duminică, la Focşani, organizat de ghidul de turism Florin Daniel Sima;

Galerie foto | Ce-am avut în Vrancea și s-a distrus: Calea ferată Mărășești – Munții Vrancei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.