Local

Iridex Group s-a băgat la licitația pentru amenajarea punctelor de colectare a deșeurilor

Ionel Sclavone
15 sep 2017 2983 vizualizări

Două din firmele Grupului Iridex, patronat de familia fostului senator PC Corneliu Pascu s-au înscris la licitația pentru construcția platformelor punctelor de colectare și achiziția containerelor pentru deșeurile selectate în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea  - Vrancea Curată“.

Iridex Grup Plastic SRL și Iridex Grup Construcții SRL au depus oferte de preț la licitația organizată de Consiliul Județean care ar trebui să se încheie până la sfârșitul acestei luni. În cadrul SMID Vrancea Iridex Group Construcții  SRL a mai obținut și contractul pentru reabilitarea și închiderea depozitelor urbane neconforme din care a câștigat de 15.077.111,04 lei la care se adaugă TVA. Pe lângă societățile familiei Pascu, la licitație s-au mai înscris cu oferte Euriteh SRL din Oradea și Fortza SRL din Mediași, Sibiu.

Corneliu Pascu este un apropiat al lui Dan Voiculescu. Inițial firmele grupului pe care l-a înființat au derulat afaceri în domeniul construcțiilor însă și-au diversificat afacerile în domeniul managementul deșeurilor. Noua specializare a coincis cu lansarea Programului Operațional Sectorial Mediu, pentru implementarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor. Prin program au fost alocate sute de milioane de euro pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme și amenajarea altora, în acord cu normele europene. Parte din acești bani au intrat în buzunarele Iridex Grup care a câștigat licitații, în județe conduse de baroni PSD, între care Bacău, Giurgiu, Vrancea, Brăila, Bistrița, Constanța, Suceava, Teleorman, Argeș, Vâlcea sau Prahova.

 

O licitație de 1,3 milioane euro

Licitația pentru construcția platformelor punctelor de colectare și achiziția containerelor pentru deșeurile selectate a fost inițiată de Consiliul Județean la jumătatea lunii iunie. Aceasta este una dintre activitățile rămase de realizat în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea – Vrancea Curată“ (SMID)

Întîrzierea licitației s-a datorat proceselor dintre Consiliul Județean și Primăriile Țifești și Ciorăști care și-au exprimat intenția de a se retrage din proiect. Primarii acestor comune nu au fost de acord cu soluția propusă de Consiliul Județean, potrivit căreia populația trebuie să-și transporte singură deșeurile la punctele de colectare stabilite.

Valoarea achiziției a fost estimată la 5.181.364 lei la care se adaugă TVA, adică aproximativ 1,3 milioane de euro. Contractul a fost împărțit în cinci loturi în funcție de zonele care vor fi deservite prin SMID: Lotul 1 – Zona Focșani, Lotul 2 – zona Vidra, Lotul 3 – zona Haret, Lotul 4 – zona Adjud, Lotul 5 – zona Gugești.

Potrivit documentației de achiziție vor fi realizate 597 de puncte de colectare din pavele  care vor ocupa o suprafață de 9.576 mp. De asemenea vor fi achiziționate containere de tip clopot cu un volum de 1.500 litri fiecare, după cum urmează:  526 containere deșeuri din sticlă, 525 containere deșeuri plastic și 525 containere deșeurii hârtie și carton.

Într-un material transmis de Consiliul Județean, licitația este aproape de final, urmând ca până la sfârșitul acestei luni să fie desemnat câștigătorul:  „Contractul privind construirea celor aproximativ 600 de puncte de colectare a deşeurilor este în curs de perfectare, la sfârşitul lunii septembrie 2017 urmând să fie desemnat constructorul, iar construcţia să fie finalizată până la sfârşitul acestui an“.

Vrancea Curată un proiect sub semnul întârzierii

„Vrancea curată“ este departe de a se încheia după finalizarea acestei achiziții având în vedere că urmează una dintre cele mai importante licitații, cea pentru desemnarea operatorilor care vor colecta deșeurile de la centrele locale și vor administra Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret,  care cuprinde un depozit ecologic de deşeuri, o staţie de compostare şi o staţie de sortare.

Teoretic, Vrancea Curată are termen de finalizare până la sfârșitul anului 2018, însă n-ar fi exclus să existe întârzieri datorate licitațiilor rămase.

Acest lucru s-a întâmplat și în trecut, când din cauza contestațiilor depuse de participanți, licitațiile pentru lucrări din cadrul SMID s-au  încheiat cu întârzieri foarte mari. Datorită acestor decalări, proiectul care a început în 2009 se va încheia abia la finalul lui 2018, cu o întârziere de cinci ani față de termenul stabilit inițial, aprilie 2013.

Pentru ca CJ Vrancea să nu piardă finanțarea europeană din cauza întârzierilor, proiectul a fost împărțit în două faze. Prima fază s-a încheiat în 2016 când au fost închise și reabilitate cele cinci depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la celula 2 de depozitare și la stația de sortare din cadrul CMID, s-au construit stațiile de transfer de la Focșani, Adjud și Vidra precum și cele șase platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Cea de-a doua fază ar trebui să se încheie în 2018 odată cu restul activităților din proiect.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Comunicare Iridex, acum 2386 zile, 5 ore, 40 minute, 15 secunde
Solicitare drept la replică Ref. articol "Iridex Group s-a băgat la licitația pentru amenajarea punctelor de colectare a deșeurilor"/ 15.09. 2017 Comunicare1:Am constatat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.