Local

Învierea la Focșani, în comunitatea părintelui Giorgică Vatră

Ionel Sclavone
11 apr 2018 5173 vizualizări

Undeva la parterul unui bloc, în zona străzii 8 martie,din Focșani vis-à-vis de o fostă fabrică de confecții, a lui Vălică Epure, așa cum este cunoscută, își desfășoară activitatea asociația creștină a preotului Giorgică Vatră. Preotul continuă să slujească aici pentru enoriașii săi. O face în fiecare duminică precum și în zilele de sărbătoare, de câțiva ani, de când mai marii Episcopiei Buzăului și Vrancei l-au izgonit din biserica cu hramul „Sfântul Andrei“, pe care a ridicat-o din temelie, cu susținerea credincioșilor din zonă, în urmă cu aproape două decenii. De altfel, părintele nu s-a îndepărtat prea mult căci locașul de cult este situat la câteva zeci de metri mai încolo, în spatele blocului în care și-a amenajat biserica semiclandestină.

Paștele - Învierea Domnului semnifică trecerea de la moarte la viaţă a lui Isus Hristos și este cea mai mare sărbătoare a lumii creștine, pe care se întemeiază practic, bisericile ortodoxă, catolică și protestantă. Este sărbătorită în prima duminică de după prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară însă diferă de la un cult la altul datorită calendarului adoptat. Anul acesta, Biserica Ortodoxă a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit pe data de 8 aprilie, în week-endul trecut.

Așa se face că în noaptea de înviere am hotărât să merg și să asist la slujba ținută de părintele Vatră în biserica pe care a improvizat-o la parterul blocului din zona străzii 8 martie. Am făcut-o, mânat de curiozitate și pentru că, deși mă consider un bun creștin, nu sunt tocmai un supus adept al Bisericii Ortodoxe și nu cred chiar tot ceea ce zice popa. Am propriile întrebări și îndoieli.

Am găsit destul de ușor locul cu pricina, biserica improvizată, care, spre surprinderea mea, era plină de de oameni veniți să ia parte la Învierea Domnului. Mă așteptam ca numărul enoriașilor să fie mic dar m-am înșelat.

În două încăperi slab luminate, a căror pereți erau decorați icoane de diverse mărimi și șervete cu modele tradiționale, o sută sau poate două de credincioșii ascultau slujba ținută de părintele Vatră împreună cu alți trei preoți, izgoniți la rândul lor, probabil, din Biserică. Aceștia oficiau conform ritualului,simplu, fără gesturi ostentative sau arogante dintre cele menite să impresioneze și să intimideze asistența. Nu voi insista asupra desfășurării ritualului pentru că acesta este cunoscut de toți cei care iau parte la asemenea momente.  

Atmosferă amintește de întrunirile primilor creștini

În această atmosferă, oarecum misterioasă, am încercat o senzație stranie. Mi s-a părut că iau parte la o întrunire a adepților lui Isus Hristos din zorii epocii creștine, din vremurile în care aceștia se întâlneau prin case conspirative și prin catacombe.

Senzație mi s-a amplificat privind la mulțimea din jurul preotului Giorgică Vatră, oameni care au ținut să fie alături. Tineri, mai puțin tineri, copii, vârstnici, bărbați și femei, credincioșii au așteptat în liniște, cu lumânări în mâini, să bată miezul nopții ca să ia lumina sfântă. Au făcut-o de bună voie, din loialitate, fără ca cineva să-i silească, pentru că „așa trebuie“ sau pentru că „așa se face“.

Ar fi putut, dacă ar fi vrut, să meargă la o altă biserică, una dintre cele situate în apropiere, poate chiar la „Sfântul Andrei“, la câteva sute de metri mai încolo. Însă au ales să petreacă noaptea Învierii Domnului împreună cu parohul lor, refuzând să-l abandoneze în momentele grele, de prigoană și restriște.

Prin urmare, fără a pune la îndoială și a subestima puterea credinței celorlalți, care au preferat să meargă la bisericile oficiale, în semiclandestinitatea lor, enoriașii părintelui Giorgică Vatră mi-au părut a fi mai buni creștini, mai profunzi în ceea ce cred. Au sfidat dispozițiile și ordinele mai marilor Episcopiei Buzăului și Vrancei și s-au arătat hotărâți să înfrunte persecuțiile și mânia acestora. Așa cum au făcut și primii creștini.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.