Local

Investiție de 1,4 milioane de lei pentru reabilitarea bisericii din Budești, comuna Cotești

Ionel Sclavone
16 dec 2021 2586 vizualizări

Turla, acoperișul și pereții bisericii parohiei din satul Budești, cu hramul „Sfinții Voievozi”, vor fi reabilitate din fondurile Companiei Naționale de Investiții (CNI). În acest sens, a fost alocată o finanțare în valoare de 1,4 milioane de lei la care se adaugă TVA.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi”, din satul Budești a fost ridicată în anul 1848 și are o vechime de aproximativ 175 de ani. Deși ar putea fi considerată un monument istoric, numeroasele intervenții și modificări, inclusiv montarea unor uși de tip termopan au făcut ca edificiul să-și piardă valoarea patrimoniu.

„Biserica construită în anul 1848 a fost executată fără a beneficia de un proiect de rexistență, însă, execuția s-a realizat conform practicilor specifice la acea vreme pentru astfel de clădiri, cee ace a condus la o comportare favorabilă la acțiunea cutremurelor majore prin care a trecut (1901, 1940, 1977, 1986, 1990)”, se arată în expertiza tehnică realizată de experții angajați de CNI.

Conform expertizei, biserica din Budești se află într-un stadiu avansat de degradare și având o vechime de aproape 175 de ani, necesită ample lucrări de reabilitare, pornind de la înlocuirea acoperiș, consolidare și hidroizolare fundație.

Contractul pentru reabilitare a bisericii din Budești

Contractul de reabilitare a bisericii din localitatea Budești, comuna Cotești a fost scos la licitație de Compania Națională de Investiții, la începutul lunii decembrie. Valoarea lucrărillor au fost estimate la 1.421.827,42 lei, sumă la care se adaugă TVA.

Firmele interesate au la dispoziție trei luni să-și elaboreze și să depună oferte de preț pentru această lucrare, la sediul CNI din București. Data limită până la care se primesc ofertele este de 24.03.2022, ora 15:00.

Contractul scos la licitație este mixt și prevede servicii de proiectare și lucrări de reparații capitale acoperiș, la turla, la pereții bisericii precum și înlocuirea învelitorii de tablă.

Cei 1.421.827,42 lei se împart în cheltuieli de proiectare și pentru obținerea avizelor, estimate 110.496,74 lei, cheltuieli pentru investiția de baza, respectiv 1.279.347,00 lei și organizare de șantier, 31.983,68 lei.

 Durata proiectării și a lucrărilor a fost estimată de autoritata contractantă, respectiv CNI, la 46 de luni adică aproape 4 ani.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.