Local

Interviu cu specialistul vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac, publicat de „Ziua Ursului”, în revista Formula AS

Ziarul de Vrancea
5 feb 2022 1910 vizualizări
Specialistul vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac a vorbit despre problema urșilor în România, într-un interviu acordat revistei Formula AS, publicat chiar miercuri 2 februarie 2022 de ”Ziua Ursului ”.Foto:Formula AS
Specialistul vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac a vorbit despre problema urșilor în România, într-un interviu acordat revistei Formula AS, publicat chiar miercuri 2 februarie 2022 de ”Ziua Ursului ”.Foto:Formula AS

Miercuri, 2 februarie 2022, de Ziua Ursului, revista Formula AS a publicat un intreviu cu specialistului vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac, chiar pe subiectul problemei urșilor în România. Iată ce spune într-o postare activată pe contul său de facebook referitoare la acest interviu specialistul vrâncean în protecția mediului și animalelor ​Silviu Chiriac. „Problema este foarte complexă și e clar că nu sunt soluții simple! Nu poți îndrepta cu o singură acțiune sau solutie un management greșit făcut timp de cel puțin 60 de ani! Dacă 60 de ani ai făcut un management bazat pe hrănirea animalelor în pădure pentru a le înmulți si vâna, e greu atunci când schimbi tot sistemul, să nu ai probleme! Nimeni nu e absurd să elimine și acțiunea cu pușca în mână! Și asta se poate aplica ca soluție împotriva urșilor pentru care nu mai este alta cale! Dar dacă pușca se îndreaptă greșit spre urși care sunt doar piese într-un busines...atunci e total greșit pentru că problemele rămân și comunitățile suferă! Și asta s-a întâmplat mulți ani! ”

Citiți în continuare interviul publicat în revista Formula AS de „Ziua Ursului” cu specialistului vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac, chiar pe subiectul problemei urșilor în România

SILVIU CHIRIAC (Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea): „Deși ursul este specie protejată în România, a fost împușcat fără milă prin derogări”

Este un luptător pentru natură exemplar. De 20 de ani scrie și implementează în Ro­mâ­nia proiecte europene de pro­tejare a ani­malelor sălbatice, mai ales a lupilor și urșilor. A început prin montarea de emițătoare pentru a le cunoaște teritoriile, a pus umărul la înființarea unui parc natural pentru protejarea carnivorelor mari, „Putna – Vrancea”, a înființat, la Lepșa, un spi­tal pentru urși răniți, iar proiectul său „Life Ur­sus” a primit titlul de cel mai bun proiect din par­tea Co­misiei Europene. În calitate de ex­pert, am vrut să-i aflăm pă­rerea în legătură cu „po­­litica” Ministerului Me­diului, lega­tă de soar­­ta urșilor carpatini.

În vremea lui Ceaușescu, urșii s-au înmulțit

– Pentru a înțelege cât mai bine situația ac­tuală legată de urșii din România, vă propun o scurtă întoarcere în timp. Care era starea lor, înainte de 1989? Erau protejați?

– Înainte de 1989, trăiam un regim autoritar, condus de Nicolae Ceaușescu, pătimaș vânător al acestei specii, care, din dorința de a avea cât mai multe și mai mari exem­plare la îndemână, a im­pus un sistem de ma­nagement care încuraja creș­terea popu­lației de urși. Fiecare ocol silvic avea datoria de a cons­trui observatoare pen­tru vână­toare, ridicate pe stâlpi, la înălțime, cu sobe și toa­lete, avea obli­gația de a hră­ni urșii cu hoi­turi pro­venite de la aba­toare, și de a trece într-un ca­iet de obser­vații talia, ora la care vin urșii să se hră­nească, astfel în­cât vâ­narea lor să fie cât mai facilă. S-a fă­cut și un soi de expe­riment, pentru a rege­nera popu­lația în zone în care se diminuase, astfel încât se luau pui de urs din bârlogul de unde erau alungate femelele, și se duceau într-un țarc din Argeș, împrejmuit cu zi­duri înalte din bușteni. Puii erau îngrijiți până la vârsta de 2 ani, apoi eliberați prin diferite zone din țară. Rezultatul a fost dezastruos, pentru că puii, obișnuiți cu prezența omului, au apărut imediat prin gări, pe la marginea satelor, unde cerșeau mâncare. Există un dicton universal va­labil: „un urs hrănit de om este un urs mort”. Oda­tă ce un urs asociază omul cu hrana, va căuta pre­zența umană, cu toate pro­blemele ce vor urma din aceste întâlniri. Dureros este că, neexistând un sistem de monitorizare, li se amputa puilor elibe­rați câte un deget, două, astfel încât să fie re­cunoscuți, ăsta era „codul de bare” al fiecărui pui eliberat. Cu toate acestea, din acei ani, România a moștenit o populație mare de urși, care, spun cifrele oficia­le, a continuat să crească.

Citiți întregul înterviu cu specialistul vrâncean în protecția mediului și animalelor, ​Silviu Chiriac, publicat de ”Ziua Ursului” în revista Formula AS accesând titlul alăturat:SILVIU CHIRIAC (Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea): „Deși ursul este specie protejată în România, a fost împușcat fără milă prin derogări”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.