Local

Primarii vrânceni din aria protejată Lunca Siretului s-au întâlnit la Suraia cu președintele Agenției Naționale pentru Arii Protejate

Ziarul de Vrancea
14 mai 2021 1840 vizualizări

Primăria Suraia a găzduit miercuri, 12 mai 2021, o întâlnire la care au participat președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Adi Croitoru, și primari din localitățile care fac parte din aria protejată Lunca Siretului. De asemenea, la discuții au mai fost prezenți prefectul Gheorghiță Berbece, subprefectul Claudia Serafimciuc și specialiști din instituțiile de mediu. În cadrul întâlnirii, primarii Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) din Lunca Siretului și-au exprimat dorința să colaboreze pentru lucrări de refacere a malurilor erodate, împăduriri și punerea în valoare a zonei.

Amănunte despre această întâlnire sunt făcute publice, pe facebook, de primarul comunei Suraia, Maria Stroe. 

”Întâlnire de lucru productivă astăzi, la sediul Primăriei Suraia, cu președintele Agenției Naționale pentru Arii Protejate (ANANP), Adi Croitoru, și primarii vrânceni din localitățile care fac parte din aria protejată Lunca Siretului.

Înțelegând nevoia de dezvoltare a comunităților noastre, de punere în valoare a potențialului turistic oferit de Siret, dar și pe cea de protejare a unei zone naturale importante ca suprafață, Lunca Siretului, astăzi am fost gazdă a evenimentului la care au participat și prefectul Gheorghiță Berbece, subprefectul Claudia Serafimciuc, colegi primari și specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Agenția pentru Protecția Mediului și serviciul teritorial Vrancea pentru Arii Protejate.

Astfel, s-a stabilit ca în perioada imediat următoare, prin intermediul Consiliului Județean Vrancea să se realizeze o asociere a celor 11 UAT-uri din județ care au interese în Lunca Siretului, pentru realizarea unui acord de colaborare și a unui proiect comun care să permită atragerea de fonduri pentru activități de refacere a malurilor erodate, împădurire, refacere pășuni și de amenajare zone turistice.

De asemenea, Instituția Prefectului Vrancea, în colaborare cu specialiștii de la APM Vrancea, va strânge de la UAT-urile vizate solicitări pentru ca la nivelul Apelor Române să se poată realiza un studiu tehnic zonal pe Siret pentru a se stabili dacă și unde anume, punctual, se poate interveni pentru regularizarea albiei.

Legislația națională și cea europeană în acest sens sunt restrictive.

În ceea ce privește comuna Suraia, am gândit un proiect comun cu administrațiile publice locale de la Biliești și Garoafa pentru amenajarea unei zone de agrement, care să atragă turiști în localitățile noastre unde să poată admira Lunca Siretului, cu tot ceea ce oferă ea, de la floră și până la faună, arealul găzduind numeroase specii protejate.

De asemenea, vom realiza documentațiile necesare pentru refacere pășuni și împădurire în zonele erodate.

Depinde de modul în care acționăm noi acum, responsabil, pentru a proteja localitatea de inundații nedorite!

În perioada imediat următoare, la nivelul Consiliului Județean Vrancea, va fi organizată o nouă întâlnire a reprezentanților celor 11 UAT-uri din Lunca Siretului, din Vrancea, pentru perfectarea unui acord de colaborare.

Mulțumesc tuturor invitaților care ne-au onorat astăzi cu prezența, această întâlnire de lucru nefiind posibilă fără mijlocirea realizată de domnul deputat Ion Ștefan.”-Maria Stroe 

Text informații + foto:Maria Stroe 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.