Local

Întâlnire a prefectului Halici pe temă incendiilor de vegetație care în ultimele luni aproape că mistuie Vrancea

Ziarul de Vrancea
1 apr 2022 879 vizualizări

Prefectul Nicușor Halici a avut miercuri 30 martie 2022 o întâlnire având ca temă incendiile de vegetație care în ultimele luni aproape că mistuie Vrancea.Amănuntele despre ce s-a discutat la această întâlnire au fost făcute publice prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook Instituția Prefectului Vrancea.Citiți textul integral al postării menționate pentru a afla amănuntele.

Prefectul Județului Vrancea a atras atenția că fenomenul, deși nu este ceva specific strict județului nostru, este îngrijorător și totodată periculos pentru siguranța fiecărui vrâncean. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, peste 300 de incendii de vegetație uscată au avut loc în județ de la începutul anului și până acum, în unele localități numărul acestora fiind de ordinul zecilor.

Pe de altă parte, având în vedere cifrele de mai sus, doar cinci persoane au fost sancționate pentru că au dat foc în locuri nepermise iar flăcările au creat pagube, unele chiar însemnate, dat fiind că incendiile s-au propagat, inclusiv la locuințe. O altă problemă este cauzată și de coșurile de fum necurățate.

Tocmai de aceea Prefectul Nicușor Halici le-a atras atenția șefilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență că este nevoie de mai multă implicare, cu accent pe prevenție. Pentru că aceștia sunt cei care cunosc cel mai bine zonele în care acționează, îi cunosc pe localnici și cunosc punctele nevralgice. Sau ar trebui să le cunoască.

„Eu am toleranță 0 din acest punct de vedere. Nu este posibil ca zilnic, în anul 2022, să avem zeci de incendii provocate, să nu cunoaștem autorii, deși dumneavoastră îi știți foarte bine. Din păcate, în ultimii ani v-ați focusat doar pe combaterea acestui fenomen, iar prevenția ați lăsat-o uitată într-un colț. Mă aștept să mergeți în comunități și să le explicați oamenilor, apoi să îi avertizați, dar trebuie să existe această interacțiune. Trebuie să mergeți în fiecare sezon să interacționați cu oamenii. Pentru că în fiecare an aveți aceleași zone care sunt intenționat incendiate”, a atras atenția Prefectul Nicușor Halici.

De altfel, Prefectul Județului a dispus o serie de noi măsuri care au fost reunite într-o propunere votată ieri, 29 martie, în unanimitate, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Potrivit actului, responsabilități concrete au toate instituțiile, autoritățile publice de resort, inclusiv preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă și şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

„Am ajuns în situația în care trebuie să adoptăm Hotărâri pentru programe de reducere a incendiilor - fie că vorbim de miriști, pășuni sau fânețe, deși am făcut nenumărate apeluri și am vorbit cu toți factorii implicați. Fenomenul este unul alarmant, cu riscuri foarte mari în unele cazuri. Sunt puse în pericol vieți, dincolo de bunurile și resursele materiale pe care le utilizăm. Am făcut apeluri, mass-media ne ajută și diseminează informațiile și rezultatele unor astfel de activități, dar unii dintre semenii noștri nu înțeleg”, a arătat Nicușor Halici.

Text informații + foto:Instituția Prefectului Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.