Local

,,Inimi Neînfricate“, Dumnezeu să vă ajute să vă îndepliniți nobila misiune

Ziarul de Vrancea
31 aug 2017 2034 vizualizări

Afganistan - nisip, furtuni de nisip, apusuri şi răsărituri ALTFEL, oameni sărăci, mult cenuşiu contrastând cu haine multicolore... e o altă lume şi cu siguranţă nu e destinaţie de vacanţă şi asta ştiu şi militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei ,,Brave Hearts” din Focşani care timp de şase luni vor acţiona în cadrul misiunii NATO Ressolute Support .

Sunt alături de aceşti fii ai Vrâncioaei cu inimi neinfricate aşa cum am fost şi în 2004 şi în 2008, când am păşit, ca de fiecare dată cu speranţă în teatrul de operaţii din Afganistan.Totul pare că ar fi fost ieri, muntele îşi păstrează monotonia cenuşie, baza militară poate mai liniştită, oamenii şi militarii mai puţini.Rămâne aproape aceeaşi arie de responsabilitate, aproape aceleaşi misiuni, aproape aceleaşi meniuri la sălile cu mese, aceleaşi produse în px-urile din bază. Doar camarazii sunt mai diferiţi. Mă simt în siguranţă. Sunt alături de ,,veteranii” teatrelor de operaţii dar şi de ,,începători”, militari tineri la prima misiune pe a căror chip se poate citi dârzenia şi spiritul de învingător. Într-adevăr, nici o misiune nu seamănă cu alta, dar sunt lucruri pe care le poți întâlni în toate misiunile, iar cei care vin pentru prima dată într-un teatru de operații trebuie să știe, cât de cât, ce-i așteaptă. Și aici intrăm noi în rol, asemeni unor profesori care explică elevilor primele litere ale alfabetului militar.

Contactul cu Afganistanul, acum, a fost unul previzibil, totul şerpuieşte în căldura deşertului forţând parcă limitele militarilor români. După trei zile de la dislocare deja executam patrule în comun cu militarii ieşeni, iar din data de 20 august când a avut loc transferul de autoritate între cele doua detaşamente româneşti, misiunile au fost preluate în totalitate de fiii Vrâncioaiei.

În baza aeriană Kandahar, agitaţia este continuă. Militari se rotesc în patrule, se pregătesc pentru o nouă misiune sau se află la odihnă. E un circuit închis care se învârte în ritm alert şi în care fiecare dintre noi, cei aflaţi aici, are un rol important. De la ultimul militar din statul de organizare până la comandant. Pregătirea acerbă executată în ţară este vizibilă.

          În ciuda faptului că temperaturile ating 47-48 de grade, infanteriștii români cu ”Inimi Neînfricate” execută zilnic misiunile ordonate, în cadrul efortului comun NATO Resolute Support.

Pe scurt, prinicpalele direcţii de acţiune sunt cele primite prin ordinul de misiune, respectiv securizarea bazei militare Kandahar, asigurarea protecției forței și sprijinirea forțelor naționale de securitate afgane. În realitate, fiecare dintre acestea presupun ore sau chiar zile întregi de analize şi planificări, până la momentul execuţiei.

Gândurile mi-au fost întrerupte de apariţia în bază a Plutonului 1 Wolves, din Compania 1 Protecţia Forţei ,,Dragon Wolves” întors din misiunea executată în HAQDAD KALAY. Ştiind că locotenentul Văduva Cristian, comandantul de pluton, este la prima misiune într-un teatru de operaţii, nu m–a răbdat inima şi deşi văzându-l pe el şi oamenii din subordine obosiţi şi transpiraţi după o misiune de aproximativ 7 ore, l-am rugat să-mi spună câteva cuvinte:

 

„...această misiune de patrulare pe care am executat-o astăzi a fost una de prezenţă în aria de responsabilitate, având ca principal obiectiv interzicerea libertăţii de mișcare a insurgenților şi de ai  împiedica pe aceştia să plaseze explozibili sau armament  în zona verificată. Militarii din subordine s-au descurcat foarte bine, au fost felixibili și sunt foarte mulțumit de ei pentru că au putut să se adapteze la cadrul tactic al misiunii..”.

Lângă el s-a oprit preţ de o secundă caporalul clasa a II a Ciubotaru Ionuţ. L-am întrebat cum a fost misiunea:

„...misiunea a fost grea din cauza terenului care nu ne-a oferit prea multă mobilitate şi libertate de mişcare, însă ne-am întors cu bine, cred că asta contează cel mai mult.”

I-am lăsat, privindu-i cum se îndreptau spre locul de întreţinere a armamentului după misiune. Liniştea dintre ei a fost spartă de un râset colectiv, uitaseră pentru o clipă de cele 7 ore petrecute în patrulă, mergem să facem un duş apoi la masă , e tot ce am mai auzit. M-am dus către birou cu gândul de a scrie despre ei, dar  m-am întâlnit cu alţi militari care se pregăteau să plece într-o nouă misiune. Ce perpetuum mobile cu aceste misiuni!

Dacă ar fi să mai adug câteva cuvinte despre activităţile din această săptămână, amintesc cu emoţie despre recunoaşterile zonei de responsabilitate lărgită, executate concomitent cu derularea celorlalte misiuni. Această activitate, executată cu elicoptere Black Hawk, s-a desfăşurat în colaborare cu partenerul american şi a avut ca prim scop evaluarea aeriană a zonei Kandahar, aceasta în contextul în care Afganistanul încă rămâne un loc în care pericolul pândește la tot pasul.

          Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, însă povestea va continua......

Locotenent colonel Toni ENE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Schimbu Trei, acum 2426 zile, 20 ore, 31 minute, 48 secunde
Cum domnu' Toni, Protectia Fortei??? Force Protection se traduce Forta de Protectie, dupa matale si Guardian Angels s-ar traduce Pazitorii de Ingeri si nu Ingerii Pazitori. Pacat ca s-a inchis citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.