Local

Informații neoficiale: directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Graur, detașat într-o funcție similară la DSP Suceava

Ziarul de Vrancea
21 mai 2020 4109 vizualizări

Hotărârea detașării de la Ministerul Sănătății ar fi venit în cursul zilei de marți, 19 mai 2020. Aceeași în care dr Cătălin Graur a aflat că a pierdut în primă instanță procesul intentat angajatorului său.

Reaminim că medicul Cătălin Graur a fost suspendat din funcţia de director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea începând de pe 13 aprilie 2020, cu ocazia unei vizite a ministrului sănătății Nelu Tătaru în Vrancea. Atunci, acesta a precizat în legătură cu schimbarea conducerii DSP Vrancea că măsura a fost determinată de o gestionare proastă a activităţii epidemiologice și este valabilă pe perioada existenței stării de urgență.

Cătălin Graur a contestat ordinul ministrului sănătăţii prin care a fost suspendat în instanţă. Dosarul având ca obiect „suspendare executare acte administrative Ordine ale Ministrului Sănătății (OMS)” a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi şi a avut termen marți 19 mai 2020. Prin aceeași acțiune, Graur nu a solicitat și suspendarea ordinelor prin care s-a decis numirea în funcţiile de director executiv şi director adjunct a medicilor Cătălin Bunghez şi respectiv Dragoş Cozma.

În cererea de chemare în judecată, medicul Cătălin Graur menționează că nu i s-au indicat motivele concrete care au determinat ministerul să considere că el nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. De asemenea, Graur mai aduce în sprijinul cererii sale faptul că nu i s-au adus la cunoștință și nu i-au fost comunicate actele administrative indicate în ordinul de suspendare emis de ministrul sănătății.

 Curtea de Apel Galați a respins marți, 19 mai 2020, contestațiile depuse de dr. Cătălin Graur, directorul suspendat al Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Cătălin Graur contestase atât decizia de suspendare a sa din funcție, cât și deciziile de numire în funcțiile de director executiv și director adjunct. Decizia instanței precizează următoarele:„Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 445/13.04.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Admite excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020 Cu recurs în 5 zile de la comunicare.”

Între timp, deoarece suspendarea sa era valabilă doar pe durata strării de urgență, din informațiile Ziarului de Vrancea, Cătălin Graur a revenit deja în postul de director executiv al Direcției de Sănătate Publică ( DSP) Vrancea, înlocuind-ul pe dr Cătălin Bunghez. A rămas în continuare director adjunct al DSP Vrancea medicul stomatolog dr Dragoş Cozma. Nu se știe dacă în aceste condiții, Cătălin Graur va mai contesta cu recurs soluția de marți a judecătorilor Curții de Apel Galați. Nu se știe nici care va fi reacția Ministerului Sănătății în legătură cu revenirea în funcția de director executiv al DSP Vrancea a dr. Cătălin Graur.

Marți 19 mai 2020 după ce a aflat că instanța Curții de Apel Galați i-a respins solicitarea de suspendare a ordinelor ministrului Sănătății de schimbare a sa din funcția de director executiv al DSP Vrancea și, respectiv de numire a doi directori noi: unul executiv și unul adjunct, Cătălin Graur ar fi fost înștiințat și în legătură cu noua decizie a Ministerului Sănătății în privința sa: detașarea temporară la conducerea DSP Suceava. Răspunsul doctorului Cătălin Graur  la această decizie a Ministerului Sănătății ar fi fost conform informațiilor vehiculate în presa locală din județul nostru, intrarea în concediu medical. În aceste condiții de marți 19 mai 2020 după-amiază, la conducerea DSP Vrancea ar fi rămăs dr. Dragoș Cozma, numit director adjunct de ministrul Sănătății, pe data de 13 aprilie 2020.

La conducerea DSP Suceava, Cătălin Graur ar trebui să o înlocuiască pe Manuela Trifan, care a primit, la rândul ei, decizia de încetare a mandatului de director executiv interimar pe care îl avea la DSP Suceava. Manuela Trifan se întoarce la postul deținut anterior la DSP Iași. Conform informațiilor din ultimele zile la Suceava ar fi o situație tensionată și confuză din cauza întocmirii rapoartelor privind îmbolnăvirile de COVID-19.Astfel  se vehiculează o diferență de câteva sute de cazuri între cifrele înscrise în rapoarte și datele reale ale pacienților cu noul coronavirus.Sunt în discuție inclusiv suspiciuni că în rapoarte s-ar fi trecut mai multe persoane cu noul coronavirus, corespunzătoare numărului de teste, chiar dacă pentru o singură persoană s-au efectuat mai multe teste (adică s-ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus).Oficiali din domeniul sănătății neagă însă aceste informații vehiculate și susțin, că nu s-au făcut înscrieri în plus sau greșite, iar datele din raportări sunt cele corecte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.