Local

Pompierii vrânceni au intervenit pentru stingerea a două incendii izbucnite în gospodării din Andreiașu de Sus și Odobești

Ziarul de Vrancea
5 apr 2022 3062 vizualizări

Luni dimineață, 4 aprilie 2022, pompierii militari au intervenit în două misiuni de stingere a incendiilor în localitățile Andreiașu de Sus și Odobești.

Astfel, prima misiune s-a desfășurat în jurul orei 09:00 după primirea unui apel la numărul unic 112, care anunța izbucnirea unui incendiu la o locuință din satul Andreiașu de Sus, comuna Andreiașu de Jos. Pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate în cel mai scurt timp 2 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, care au intervenit cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. În cooperare cu pompierii militari au acționat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Odobești, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și cei ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Andreiașu de Jos. Datorită operațivității forțelor de intervenție, incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Totodată, pompierii au reușit să salveze mai multe bunuri aflate în interior, pe care le-au evacuat din calea flăcărilor.

În timpul intervenției echipajul SMURD a acordat primul ajutor calificat unei persoane de sex feminin, în vârstă de 52 de ani, care a suferit atac de panică. Persoana a refuzat transportul la spital.

În urma evenimentului au ars: acoperișul din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, mobilier, îmbrăcăminte, aparatură electrocasnică.  Cauza probabilă: scurtcircuit electric.

În jurul orei 09:45, a fost semnalat un alt incendiu izbucnit la anexa unei gospodării din orașul Odobești. Imediat spre locul indicat s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă. În cooperare au intervenit și pompierii voluntari aparținând Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Odobești și Jariștea. La momentul sosirii forțelor de intervenție la locul indicat, incendiul se manifesta la o anexă formată din 2 camere, folosită ca bucătărie de vară.

Doar intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor la întreaga locuință aflată în imediata apropiere.  În urma evenimentului provocat cel mai probabil din cauza unui aragaz lăsat în funcțiune nesupravegheat au ars 70 mp din acoperișul anexei construit din lemn cu învelitoare din tablă, bunuri de uz casnic și gospodăresc aflate în cele două camere ale anexei  și 3 mp din acoperișul locuinței.

***

Pregătirea sau încălzirea hranei sunt activități care, deși par de rutină, necesită atenție, iar pericolul de incendiu în bucătărie nu trebuie neglijat. Pentru înlăturarea unor astfel de riscuri, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea vă recomandă să respectați următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

-    nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;

-    după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;

-    nu lăsaţi copiii singuri niciodată în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor;

-    curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele, prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor.

Cum se procedează dacă ia foc conţinutul dintr-o tigaie

-    opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

-    nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!

-    stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului;

-    dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din apartament, alertaţi vecinii şi sunaţi urgent la numărul de telefon 112 pentru intervenţia pompierilor.

În bucătărie este interzis:

-    să depozitaţi lichide combustibile sau uşor inflamabile;

-    să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (maşina de gătit);

-    să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;

-    să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate.

-    să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;

-    să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;

-    să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbușirea flăcării.

Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

 

Buletin informativ Nr. 29


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.