Local

Încâlcita poveste a achiziției Casei Apostoleanu. Cătălin Toma, nevoit să rezolve încurcăturile lăsate moștenire de Oprișan

Ionel Sclavone
27 ian 2021 4287 vizualizări

Achiziția casei Apostoleanu și a terenului aferent, în suprafață de 4.000 de metri pătrați, de către Consiliul Județean Vrancea, pare o aventură imobiliară cu final necunoscut. În 2018, instituția condusă la vremea respectivă de Marian Oprișan a achiziționat imobilul, deși existau mai multe litigii între proprietarul Tatiana Apostoleanu și procuratorul Maricel Cosor. În prezent, Consiliul Județean Vrancea s-ar putea vedea în situația de a plăti o sumă considerabilă procuratorului, după ce a mai achitat peste un milion de lei fostului proprietar.

În urmă cu câteva zile, situația imobilului a fost adusă în atenția opiniei publice de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Într-o conferință de presă, acesta a afirmat că CJ Vrancea este pe cale să piardă o finanțare de 3,2 milioane de euro din cauza disputelor juridice dintre fostul proprietar, Tatiana Apostoleanu, și procuratorul Maricel Cosor. Acesta din urmă s-a ocupat de retrocedarea proprietăților familiei Apostoleanu.

Cele 3,2 milioane de euro, fonduri europene, la care face referire Cătălin Toma, ar fi ultima problemă la care trebuie să se gândească. 

Nu este exclus ca, în funcție de finalitatea proceselor dintre Maricel Cosor și Tatiana Apostoleanu, administrația județeană să fie nevoită să-l despăgubească și pe Maricel Cosor. Iar suma cerută de acesta nu este deloc mică: 40% din valoarea imobilelor.

Cine este Maricel Cosor

Maricel Cosor este procuratorul care s-a ocupat de recuperarea proprietăților moștenitoarei familiei Apostoleanu, în anii 2000. La începutul colaborării, el și Tatiana Apostoleanu au încheiat un contract de mandat, în baza căruia moștenitoarea îi recunoștea o datorie reprezentând 10% din valoarea imobilelor retrocedate, iar pe de altă parte obligația de a înstrăina 30% din valoarea acestora.

Pe lângă contractul de mandate, cele două părți au mai făcut și un al doilea aranjament prin care Tatiana Apostoleanu se obliga să-i vândă lui Maricel Cosor dreptul de uzufruct pentru toate proprietățile retrocedate.

Ulterior, între cei doi au intervenit mai multe neânțelegeri și s-a ajuns în instanță. Există mai multe procese pe rol, iar unele dintre ele nu s-au încheiat încă.

O aventură imobiliară marca Marian Oprișan

Pe vremea când era condus de Marian Oprișan, în anii 2017 – 2018, Consiliul Județean Vrancea a ajuns la o înțelegere cu Tatiana Apostoleanu asupra Casei Apostoleanu – fosta secție de reumatologie din curtea Spitalului Județean Focșani. În calitate de moștenitor a descendenților omului politic Gheorghe Apostoleanu, aceasta deținea jumătate din clădire și jumătate din suprafața de teren aferentă, în jur de 4.000 de metri pătrați.

În urma înțelegerii, Consiliul Județean Vrancea a primit prin donație jumătatea de clădire, iar prin act de vânzare-cumpărare terenul de 4.000 metri pătrați, pentru care a plătit 1.031.171 de lei.

Doar că, la momentul achiziției, Marian Oprișan și colaboratorii săi au omis un mic detaliu!

Faptul că pe rolul instanțelor, existau mai multe litigii între Tatiana Apostoleanu și procuratorul Maricel Cosor, unele dintre acestea având ca obicect un contract de uzufruct – dreptul de folosință pentru toate proprietățile pe care Maricel Cosor le-a recuperat în numele familiei Apostoleanu.

Aceste procese s-au întins până în ziua de astăzi și sunt în curs de judecată. În aceste condiții, până la finalizarea definitivă a litigiilor, Consiliul Județean Vrancea nu poate face absolut nimic pe terenul și cu imobilul achiziționate.

Scenariul care îi dă fiori lui Cătălin Toma

Fără a intra în detalii juridice sau legat de probe, trebuie să spunem că, la fel ca în orice proces, există două variante de scenariu. Prima, cea favorabilă Consiliului Județean Vrancea, este cea în care instanța dă câștig de cauză Tatianei Apostoleanu. În această situație, dispare orice problemă, iar instituția condusă de Cătălin Toma poate dispune cum dorește de clădirea și de terenul din curtea Spitalului.

În cel de-al doilea scenariu, Maricel Cosor este cel care câștigă procesul, iar atunci apar problemele pentru Consiliul Județean Vrancea. În această situație, procuratorul obține dreptul de folosință asupra cotei de ½ din imobil și poate dispune cum dorește de aceasta, fără să o poată vinde. Consiliul Județean Vrancea va rămâne proprietar doar pe un petic de hârtie lipsit de valoare.

Drept urmare, Consiliul Județean Vrancea va trebui să ajungă la o înțelegere cu Maricel Cosor și să răscumpere de la acesta dreptul de folosință – uzufruct. De altfel, procuratorul s-a și exprimat în această direcție, estimându-și drepturile la 40% din valoare.

Dacă luăm în considerare doar valoarea de vânzare a terenului, către Tatiana Apostoleanu, suma ar fi de aproximativ 400.000 de lei. În cazul în care Cosor va avea pretenții și asupra jumătății de clădire, valoarea despăgubirilor va crește.

Astfel, peste ceea ce a plătit Tatianei Apostoleanu în 2018, Consiliul Județeaan Vrancea va trebui să mai achite o sumă considerabilă, între 400.000 și 600 – 700.000 de lei (dacă nu chiar și mai mult) în funcție de pretențiile lui Maricel Cosor.

Acesta este motivul pentru care am spus, încă de la începutul articolului, că Marian Oprișan s-a aruncat într-o aventură imobiliară cu final neașteptat.

Diversiunea cu cele 3,2 milioane de euro

Având în vedere toate acestea, povestea cu cele 3,2 milioane de euro, fonduri europene destinate reabilitării Casei Apostoleanu, pe care Consiliul Județean Vrancea le-ar pierde, este doar o diversiune.

Conform reglementărilor în vigoare, un beneficiar nu poate obține o finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea unui imobil aflat în litigiu. În acest caz, Consiliul Județean Vrancea nu poate să piardă ceva la care oricum nu avea dreptul.

Logic. Existând un litigiu care avea drept obiect Casa Apostoleanu, Consiliul Județean Vrancea nu avea dreptul să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea acesteia până la finalizarea proceselor. Iar dacă nu avea dreptul să-I acceseze, nu avea cum să piardă 3,2 milioane de euro.

În schimb, punând în față povestea aceasta, mai ales că este vorba de un simbol al Focșaniului vechi și al Județului Vrancea – clădirea în care s-a semnat armistițiul din 1917, nimeni nu mai privește în urmă.

Nimeni nu mai vede că Marian Oprișan și colaboratorii săi care trebuiau să verifice toate aspectele legale, înainte de a accesa foduri europene pentru refacerea imobilului Casa Apostoleanu, par să fi aruncat, de fapt, Consiliul Județean Vrancea într-o aventură imobiliară riscantă și, foarte posibil, păguboasă.

Casa Apostoleanu, simbol al Focșaniului vechi

Așa cum arătam mai devreme, Casa Apostoleanu este un simbol al vechiului Focșani, fiind parte a istoriei acestor meleaguri. Construită de Gheorghe Apostoleanu, om politic important în județul nostru, clădirea a fost martoră la numeroase momente istorice de seamă, din existența comunității.

Aici au fost cazați, la vizitele pe care le-au întreprins la Focșani, regii Carol I și Ferdinand. Tot aici s-a semnat armistițiul dintre România și Puterile Centrale, în 1917, în timpul Marelui Război.

Comuniștii au naționalizat imobilul și l-au transformat într-o secție a Spitalului Județean Focșani. După anul 2000, Casa Apostoleanu a fost retrocedată, partial, urmașilor lui Gheorghe Apostoleanu, respectiv Tatianei Apostoleanu. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.