Local

Încă un dosar la Muzeul Vrancei: DNA anchetează posibile acte de corupție în legătură cu doctoratul lui Horia Dumitrescu

Ionel Sclavone
30 mai 2017 3476 vizualizări

DNA Galați a început urmărirea penală „in rem“, cu privire la fapte, într-un nou dosar de corupție care privește activitatea Muzeului Vrancei și a directorului acestuia Horia Dumitrescu. Procurorii efectuează cercetări pentru infracțiunile de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“.  Ancheta vizează modul în care și-a obținut Horia Dumitrescu titlul de doctor în științe istorice și locul de academician în cadrul Academiei Oamenilor de Știință. În documentele anchetei apar și numele unor istorici care ar fi prrimit avantaje de la directorul muzeului pentru a-i facilita obținerea titlurilor respective. Acesta este cel de-al doilea dosar penal care vizează activitatea Muzeului Vrancei, aflat în cercetare la DNA Galați.

Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au inițiat cercetările într-un nou caz de corupție care vizează activitatea Muzeului Vrancei, mai exact a directorului Horia Dumitrescu. Anchetatorii efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“.

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul DNA a confirmat, într-un comunicat de presă, începerea cercetărilor, arătând că dosarul se află în lucru pe rolul Serviciului Teritorial al DNA Galați care a început urmărirea penală cu privire la fapte („in rem“): „Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă“.

Ancheta, bazată pe o sesizare din luna ianuarie, privește modul în care directorul Horia Dumitrescu și-a obținut titlul de doctor la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova și cum a devenit membru afiliat al Academiei Oamenilor de Știință. În sesizarea adresată procurorilor DNA apar și numele istoricilor Ioan Scurtu, Constantin Bușe, Gheorghe Buzatu și Valeriu Florin Dobrinescu, ultimii doi decedați între timp.

În Odonanța de admitere în evidența cauzelor penale întocmită de DNA Galați, procurorii au reținut din sesizarea primită în luna ianuarie, că în perioada 2000 – 2003, pe când își pregătea lucrarea de doctorat, Horia Dumitrescu a dispus tipărirea a patru volume omagiale din bugetul Muzeului Vrancei. Este vorba de cărțile „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“, „ Omagiu istoricului Valeriu Florin Dobrinescu“, „Omagiu istoricului Ioan Scurtu“ și „ Omagiu istoricului Constantin Bușe“ care au costat 53.850 lei (538.500.000 lei vechi).

Astfel, cei patru istorici, Constantin Bușe, Ioan Scurtu, Gheorghe Buzatu (decedat) și Valeriu Florin Dobrinescu (decedat) ar fi beneficiat de „avantajele oferite de Dumitrescu Corneliu Horia, în schimbul obținerii de către cel din urmă a titlului de doctor în științe istorice“.

În 2011, istoricul Constantin Bușe a fost omagiat în cadrul Conferinţei Naționale a Istoricilor, organizată de Muzeul Vrancei, la câteva luni după ce i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului Focșani.

Istoricii lui Dumitrescu plătiți să conferențieze la evenimentele Muzeului Vrancei

În documentul citat, bazat pe sesizarea primită de DNA, se mai arată că după ce a obținut doctoratul Horia Dumitrescu s-a folosit de relația cu Ioan Scurtu și Gheorghe Buzatu pentru a fi admis în Academia Oamenilor de Știință (AOSR) ca membru afiliat. După obținerea titlului de academician afiliat, începând din 2012, Muzeul Vrancei condus de Horia Dumitrescu finanțează evenimentele Academiei Oamenilor de Știință, instituția vrânceană fiind menționată ca co-organizator.

Pentru a intra în grațiile istoricilor, directorul Horia Dumitrescu i-a invitat la diverse simpozioane, organizate de Muzeul Vrancei, unde aceștia conferențiază contracost. Astfel, pentru discursurile susținute în cadrul manifestării „România în relațiile internaționale între anii 1958-1968“ care s-a desfășurat între 19 și 20 iulie 2013, Ioan Scurtu și Constantin Bușe au încasat, fiecare, câte 569 de lei.

Peste 34.000 de volume zac în depozitele instituției

Ordonanța face referire la volumele editate de Horia Dumitrescu din bani publici, pentru el și prietenii săi, arătând că în depozitele instituției ar fi fost stocate peste 34.000 de volume. O parte dintre acestea ar fi fost donate unor școli din județ sau au fost împărțite, gratuit, unor colaboratori cu ocazia unor evenimente.

 „În acest sens, Muzeul Vrancei a devenit «editura personală» a numiților Buzatu Gheorghe și Dumitrescu Corneliu Horia, tipărind pe bani publici lucrări care nu au nici o legătură cu activitatea muzeului (în condițiile în care la restul muzeelor din țară sunt tipărite maxim două volume care reflectă activitatea fiecărui muzeu pe parcursul anului) și care, fie au ca autori pe cei doi, fie figurează cu rol de omagiu pentru Dumitrescu Corneliu Horia“, se arată în documentul citat.

În baza celor de mai sus, procurorii DNA au luat act de sesizarea primită, urmând ca în cauză să fie efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, luare de mită și trafic de influență.

Horia Dumitrescu a refuzat să comenteze noile acuzații care îi sunt aduse, deși am luat legătura cu domnia sa și telefonic și prin intermediul mesajelor SMS.

DNA cercetează achizițiile de spectacole și paranghelii

Este al doilea dosar penal, aflat pe rolul DNA Galați, care privește activitatea Muzeului Vrancea. Cel dintâi, vizează achiziițiile de servicii de organizare de spectacole făcute de instituția condusă de Horia Dumitrescu.

În vara lui 2015, Muzeul Vrancei a fost implicat în organizarea manifestărilor dedicate comemorării luptelor de Mărăşeşti, din Primul Război Mondial. Cu această ocazie a plătit suma de 556.200 lei plus TVA către Infinity Sound SRL. Un an mai târziu, în 2016, Muzeul a contractat Asociația Culturală Euroshow, căreia i-a plătit 132.200 lei plus TVA, pentru un alt spectacol dedicat aceluiași eveniment.

Achizițiile de evenimente ale Muzeului Vrancei au fost verificate și de inspectorii Curții de Conturi care au arătat că unitatea nu a respectat procedurile operaționale astfel încât fondurile publice să fie utilizate în condiții de economicitate și eficiență.  

Citiţi   şi articolele:

VIDEO:Directorul de la Muzeul Vrancei, Horia Dumitrescu cu limbaj XXX la adresa jurnaliştilor;

Procurorii dau iama în paranghelii.DNA anchetează spectacolele organizate de Muzeul Vrancei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.