Local

Încă o probă de superficialitate și lipsă de competență: Anularea prețului de 107 lei pe gigacalorie, eșec răsunător al PNL

Ionel Sclavone
11 feb 2018 1966 vizualizări

Avizul negativ dat de Prefectură hotărârii de reducere a prețului gigacaloriei furnizate populației la 107 lei și menținerea sa vreme de zece ani este un fiasco al grupului PNL din Consiliul Local. Este o dovadă a naivității, a lipsei de competență și a superficialității cu care tratează problemele comunității focșănene. Eșecul este cu atât mai răsunător cu cât PNL și-a asumat în totalitate proiectul, de la prima literă pusă pe foaie și până la votul din plen și l-a prezentat ca pe o realizare proprie, o victorie împotriva unei administrații, PSD-Misăilă, surdă și insensibilă la problemele oamenilor. În ciuda a ceea ce susține Prefectura, nu există nici o piedică legală pentru ca prețul gigacaloriei să fie redus la 107 lei. Acest lucru ar presupune, însă, o presiune enormă asupra bugetului local.

Hotărârea privind stabilirea prețului gigacaloriei pentru populație la 107 lei timp de zece ani și simplificarea procedurii de debranșare de la sistemul centralizat de energie termică a fost rezultatul unui troc între PSD și PNL.

La data respectivă PSD avea nevoie de voturi ca să treacă hotărârea ce permite implementarea proiectului de reabilitare rețelelor de termoficare, finanțat prin Programul Operational Infrastructura Mare. Un proiect care va aduce mai multe beneficii clientelei politice decât focșănenilor, subiect pe care îl vom dezvolta cu alt prilej.

Disperarea a fost atât de mare încât, se spune, Cristi Misăilă ar fi acceptat, la schimb, orice cerere a opoziției. Au apărut chiar zvonuri privind tentative de cumpărare a voturilor. Liberalii s-au mulțumit doar cu înlocuirea consilierei Irina Maria Panaite cu supleantul Corneliu Dumitru Gheoca și cu stabilirea unui preț de 107 lei/gcal. și cu simplificarea procedurii de debranșare de la ENET.

Deși lipsiți de competență și expertiză juridică, ei au ținut să întocmească singuri proiectul de hotărâre, fără să apeleze la juriștii Municipalității sau la alți specialiști. A ieșit un document însăilat, superficial, care n-a ținut cont nici de legislația în domeniu, nici de calcule economice, în contradicție cu alte acte normative și hotărâri ale Consiliului Local.

Astfel, articolul privind menținerea prețului la 107 lei/gcal. vreme de zece ani contrazice hotărâri mai vechi care stabilesc tarifele energiei termice în intervalul 2016 -2036. Pentru ca noul preț să intre în vigoare ar fi trebuit ca liberalii să insereze, în hotărârea lor, un articol care să anuleze vechile prețuri. Le-a scăpat din vedere iar acesta a fost unul din motivele pentru care Prefectura a dat aviz de nelegalitate.

Ușurința cu care hotărârea a fost votată în Consiliul Local, fără obiecții din partea secretarului municipiului și a Direcției Juridice ne îndreptățește să credem că, în naivitatea lor, consilierii PNL au picat victime unei farse pusă la cale de majoritatea PSD și primarul Cristi Misăilă la care au fost părtași directorul ENET, Manole Merchea și chiar prefectul Sorin Hornea.

 

O eroare politică care nu va aduce foloase PNL

Din punct de vedere politic, inițiativa de a stabili prețul gcal. la 107 lei a fost o eroare politică, demonstrând că avem PNL este o formațiune dezorientată, incapabilă să-și definească potențialul electorat și să-l atragă de partea sa convingându-l că-i cunoaște interesele și i le poate susține.

O asemenea măsură este în folosul celor cu venituri mici și foarte mici, dependente de ajutoarele de stat, ce nu își permit să-și plătească facturile la căldură și nici să-și găsească surse alternative de încălzire. Or, asemenea persoane votează tradițional cu PSD în schimbul benficiilor sociale și nu-și vor schimba votul în favoarea PNL. Electoratul spre care ar trebui să se îndrepte liberalii are venituri medii spre mari care își caută confortul în afara sistemului centralizat de încălzire. Pentru acest tip de alegători, mult mai benefice ar fi fost simplificarea procedurilor de debranșare de la ENET.

 

Prețul de 107 lei/gcal., populist dar nu ilegal

Stabilirea unui tarif de 107 lei/gigacalorie la energia termică facturată populației nu este nici ilegală și nici nu contravine contractelor de finanțare, așa cum susțin juriștii Prefecturii. Potrivit OG nr. 36/2006, autoritățile locale pot aproba prețuri ale energiei termice facturate populației mai mici decât costurile de producere, transport, distribuție și furnizare. Diferențele sunt suportate, însă, prin subvenții de la bugetul local.

Pe de altă parte, se presupune că orice jurist, inclusiv din Prefectură cunoaște că un contract, inclusiv de finanțare pe fonduri europene, nu poate avea prevederi contrare legislației românești.

Dacă aleșii locali decid ca populație să plătească un preț de 107 lei pe gcal. iar diferența, până la acoperirea costurilor de producție să fie acoperită de la bugetul local, finanțatorii europeni nu se pot opune.

De altfel, analiza cost-beneficiu pentru proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare stabilește un prag maximal de suportabilitate pe care prețul gcal. furnizate populației nu-l poate depăși. Acesta a fost calculat la 8,5% din venitul mediu pe gospodărie:

„Planul tarifar pentru perioada 2016 – 2036 (…) ține cont de încadrarea prețului local de facturare a energiei termice în limita maximă de 8,5% din venitul mediu pe gospodărie dar și pe impactul psihologic al creșterii tarifare asupra comportamentului de cumpărare a consumatorului, având în vedere competitivitatea în raport cu prețurile alternativei de încălzire individuală. S-a decis menținerea prețului sub acest prag, diferența dintre costurile de producție și cele de vânzare către populație urmând a fi acoperită din bugetul local“. (pag. 49)  

Până la acest prag, prețul gigacaloriei poate crește sau coborî fără ca finanțatorul european să-și ceară banii înapoi. Cu cât va scădea mai mult, să zicem până la 107 lei/gcal., cu atât vor fi mai tentați focșănenii să revină în sistemul centralizat. Cu condiția, impusă de lege și de cererea de finanțare, ca Municipalitatea să suporte diferențele până la acoperirea costurilor de producție.

Or, într-adevăr, aici ne lovim de o problemă. Tariful propus de liberali nu ține cont nici de nivelul de suportabilitate, nici de costurile ENET și nici, cel mai grav, de mărimea bugetului local. În paranteză fie spus, suma a fost stabilită în baza facturii unei persoane cu dezabilități care primește subvenții speciale.

 

Misiune greu de realizat dar nu imposibilă

Prețul de 107 lei ar pune o presiune enormă pe bugetul local, așa cum au remarcat și reprezentanții Prefecturii: „prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare aprobat prin Decizia ANRE nr.1751/28.11.2017 și Hotărârea CL nr. 523 din 20.12.2017, cu aplicare din ianuarie 2018 este de 394,47 lei/gcal. inclusiv TVA (…) Subvenția pentru diferența de preț ce trebuie acordată din bugetul local devine 287,47 lei/gcal. La un consum estimate de 73.000 gcal/an, efortul bugetar pentru anul 2018 e calculat la cca. 21 miioane de lei față de 8 milioane de lei cât ar trebui suportat în condițiile aplicării prețului local de referință de 285 lei/gcal“.

Doar în 2018 ar fi nevoie de 13 milioane de lei pentru a acoperi diferențele de costuri, în condițiile în care fondurile municipalității sunt mai mici cu aproximativ 34 de milioane de lei din cauza măsurilor fiscale ale PSD și „a competenței“ administrației Misăilă.

Suma fiind atât de mare, ar fi foarte greu (dar nu imposibil) de acoperit. Dacă s-ar dori cu adevărat ca focșănenii să plătească un preț mai mic pe gigacalorie, Primăria ar putea găsi banii necesari. Acest lucru ar presupune prioritizarea proiectelor de investiții, economii la fondurile pentru paranghelii, la banii destinați firmelor clientelare, la cei alocați privatizării diferitelor servicii publice etc.  Adică o gestionare competentă și eficientă a fondurilor publice, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată din 2000 și până în prezent, de când Focșaniul este administrat de PSD.

Citiți și:Proiectul liberalilor s-a ”împiedicat” de Prefectura Vrancea;

Deși pe față s-au luptat ”ca la Mărășești”, în spatele ușilor închise PSD și PNL au bătut palma în CL Focșani;

A fost detonată bomba politică locală a sfârșitului de an!;

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.