Local

Încă 85.000 de euro de la Consiliul Județean Vrancea: Prefectura Putna confirmă renumele de aspirator de bani publici

Ionel Sclavone
3 nov 2020 3432 vizualizări

Deși în urmă cu câteva luni, actualul vicepreședinte al ConsiliuluI Județean, Marian Oprișan, organiza o vizită cu protocolară cu jandarmi, în uniformă de ceremonie, postați la intrare, clădirea fostei Prefecturi Putna este departe de a fi gata de recepție. Lucrările de reabilitare sunt departe de a fi încheiate și vor depăși termenul de recepție propus, finalul acestui an.

Consiliul Județean Vrancea tocmai a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de racordare a clădirii fostei Prefecturi Putna la rețeaua de electricitate. Aceste lucrări au fost estimate la aproape 85.000 de euro, care se adaugă la sumele cheltuite până acum, care sunt ținute la secret.

În data de 30 octombrie 2020, instituția condusă de Cătălin Toma a scos la licitație încă un contract estimat la 346.660 de lei, la care se adaugă TVA pentru noi lucrări la sediul fostei Prefecturi. Contractul constă în „servicii de proiectare la faza de Proiect tehnic de executie - PTE si executie de lucrari pentru Lucrari de racord LES 20kV, montare post de transformare in anvelopa prefabricat 20/0,4 kV-400kVA, montare grup electrogen automat de 150 kVA la locul de consum Palat administrativ-Prefectura Putna, municipiul Focsani, strada Republicii, nr.71”.

Astfel, în vederea alimentării cu energie electrică a clădirii. Consiliul Județean Vrancea a obținut avizul tehnic de racordare de la SDEE Muntenia Nord, în luna august.  

„Pentru preluarea sporului de putere solicitat, alimentarea cu energie electrică se va face prin realizarea unui racord LES 20 kV intrarea-ieșire pe strada Aleea Parc (în spatele Prefectura Putna) și a unui post de transformare în anveopa prefabricată 20/0,4kV – 400kVA”, se arată în caietul de sarcini aferent achiziției.

Durata de execuție a lucrărilor a fost estimată la o lună de la data atribuirii contractului de achiziție publică.

Cum firmele interesate de acest contract au ca termen până la care pot depune ofertele de preț data de 17 noiembrie, iar procedura de evaluare și termenele stabilite până la semnarea contractului se vor întinde pe parcursul a altor câtorva săptămâni, este clar că lucrările de racordare la rețeaua de energie electrică nu se vor încheia mai devreme de luna ianuarie 2021. Și, astfel, recepția finală a clădirii va fi împinsă spre lunile februarie – martie 2021, cel mai devreme.

Un eșec al administrației Oprișan

Reabilitarea fostei Prefecturi Putna reprezintă, din punct de vedere simbolic, eșecul adminisrației PSD – Oprișan în județul Vrancea. Sub „coordonarea” lui Marian Oprișan, așa cum am citit într-un articol elogios la adresa sa, Consiliul Județean Vrancea nu a reușit să repare în 15 ani, în timp de pace, ceea ce foștii conducători ai județului, de la începutul secolului trecut, au contruit în șase ani, între 1913 și 1919, între-o perioadă dificilă, marcată de două războaie dintre care unul mondial.

Costurile totale ale lucrărilor de reabilitare la sediul fostei Prefecturi Putna nu au fost prezentate niciodată de Consiliul Județean Vrancea. De fiecare dată când a fost vorba de sumele alocate, Consiliul Județean Vrancea a prezentat doar valori trunchiate și niciodată pe cele reale, totale, care conform estimărilor noastre ajung undeva la 4 – 5 milioane de euro.

În urmă cu câteva luni, Consiliul Județean Vrancea prezenta suma de 5.176.719,22 de lei  (peste un milioan de euro) drept costuri ale  reabilitării sediului fostei Prefecturi Putna. Valoarea nu este cea finală, ci reprezintă doar cheltuielile efectuate pentru continuarea lucrărilor, pe contractul atribuit în 2018.

Lipsesc sumele plătite de Consiliul Județean Vrancea celor de la Vega 93, primii câștigători ai contractului care au abandonat lucrarea în anul 2010 când, conform estimărilor subalternilor lui Oprișan, reabilitarea era realizată în proporție de 80 – 90%. La vremea respectivă, lucrările au fost estimate la aproape 17 milioane de lei, ceea ce la un curs mediu al BNR de 4,2 lei pe un euro, duce aceste costuri la aproximativ 4 milioane de euro.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.