Local

În vreme ce conducerea DDSP ridică din umeri a neputință, pavajul din Piața Unirii Focșani, distrus de organizatorii de evenimente

Ionel Sclavone
26 aug 2019 2621 vizualizări

Pavajul din Piața Unirii a fost găurit cu bormașina de participanții la evenimentul „Caravana racilor“ pentru a-și ancora corturile în care-și vând produsele. Directorul DDSP, care administrează centrul civic susține că este o întâmplare și că vinovații vor fi puși să plătească distrugerile. Piața Unirii este distrusă periodic de cei care organizează manifestări sau de muncitorii care execută diverse lucrări. Acest lucru este posibil pentru că nu există un regulament care să prevadă interdicții pentru cei ce organizează diferite manifestări în Piața Unirii și sancțiuni pentru cei ce le încalcă. Pentru municipalitate, pavajul din centru este un fel de consumabil precum hârtia, pixurile și creioanele.

Pavajul din Piața Unirii este spart și găurit cu bormașina de participanții la evenimentul „Caravana racilor“, care au apelat la această metodă pentru a-și ancora corturile în care gătesc și își vând produsele. Centrul civic se află în administrarea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, din subordinea Consiliului Local, care se ocupă inclusiv de închirierea spațiilor pentru evenimente și manifestări.

Nu este prima oară când se întâmplă așa ceva

Periodic, pavimentul este distrus de comercianții care își amplasează, cu acordul Primăriei, pavilioanele de vânzare, de tehnicienii care montează echipamentele pentru paranghelii, de muncitorii care execute lucrări sau de camionagii care descarcă/încarcă diverse chestii. Oricine trece prin centrul orașului, poate observa în pavaj, găuri de bormașină sau plăci distruse ce prezintă urme de cauciuc.

În acest timp, Municipalitatea, prin Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, cheltuie sume considerabile, de ordinul sutelor de mii de lei, pentru reparații. Până acum, în 2019, conform datelor publicate în pe portalul guvernamental de achiziții publice, DDSP a plătit în jur de 150.000 de lei pentru înlocuirea plăcilor deteriorate. Iar lucrarea nu este nici pe departe finalizată.

Șeful DDSP, Costel Dochioiu susține că nu este normal ce se întâmplă, că au fost găurite plăcile din pavaj pentru a ancora corturile, dar spune că ar fi vorba doar de o greșeală și nu de o acțiune ce se repetă periodic. Potrivit spuselor sale, cei ce care au comis această greșeală vor fi puși să plătească plăcile deteriorate.

 „De regulă, cei care vin la asemenea evenimente au alt sistem de ancorare și stabilizare pentru corturi și pavilioane. Folosesc bidoane mari pe care le umplu cu apă, pentru a nu deteriora pavajul. De această dată, probabil că au fost niște muncitori care au dat dovadă de exces de zel și au dat găuri cu bormașina. Din câte știu eu nu sunt mai mult de 10 – sau 15 găuri. Urmează să le imputăm ce au distrus“.

Primăria nu pare interesată de reglementarea accesului în Piața Unirii

La nivelul municipiului Focșani, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice nu are un regulament pentru Piața Unirii care să stabilească ce anume este permis sau interzis pentru a asigura protecția. Aici se poate intra cu camioane și dube de marfă, se pot monta echipamente grele și se pot da găuri cu bormașina fără ca cineva să alte măsuri în afară de imputarea pagubelor produse, dar numai în cazul în care distrugerile sunt descoperite.

Pentru că nu există nici un regulament, polițiștii locali și agenții firmelor de protecție și pază contractați de Primărie ce patrulează prin zonă privesc în alte direcții când sunt distruse plăcile, fără a-i împiedica sau sancționa în vreun fel pe cei vinovați.   

„Nu există un regulament special dar sunt anumite prevederi în contract cu ce au voie și cu ce nu au voie să facă cei ce închiriază Piața Unirii. Noi nu le permitem să intre cu camioane mari, să distrugă ori să deterioreze locația. Cei care încalcă aceste prevederi contractuale sunt puși să plătească ceea ce au distrus“, a precizat Costel Dochioiu.

Plângere penală pentru liberalul Ștefan care acuză lucrările proaste

Pe de altă parte, deși nu impune un set de măsuri menite să protejeze Piața Unirii și să-i sancționeze pe cei ce-o distrug, conducerea DDSP a făcut plângere penală împotriva deputatului liberal Ion Ștefan care a cules câteva bucăți de plăci sparte și le-a prezentat presei, ca să demonstreze calitatea proastă a reparațiilor.

Zilele trecute, deputatul a fost chemat de procurori care i-au adus la cunoștință acuzațiile formulate de împotriva sa. Din fața Parchetului, deputatul a acuzat calitatea proastă a materialelor și lucrărilor contractate de Municipalitate:

„Directorul Dochioiu de la DDSP a identificat în persoana mea un răufăcător, un individ care a distrus plăcile din Piața Unirii. Aceasta deoarece mi-am permis să merg în primăvară în centru și să comentez că plăcile de proastă calitate, groase de 3 centimetri au fost înlocuite cu altele de 2 centimetri, la fel de proaste dar mult mai scumpe. În 2019, pentru înlocuirea a 135 de plăci, Primăria Focșani a alocat 75.000 de lei ceea ce face cam 3.400 de lei metrul pătrat“.

Pavajul din Piața Unirii  Focșani un consumabil precum hârtia de xerox

Dacă în alte orașe, piețele centrale sunt pavate cu materiale de calitate iar autoritățile iau măsuri pentru a le proteja astfel încât să reziste, fără a fi înlocuite, zeci sau chiar sute de ani, la Focșani, granitul din Piața Unirii este un fel de consumabil. La fel ca și hârtia de imprimantă, pixurile și creioanele, plăcile sunt schimbate de două – trei ori pe an, în funcție de necesități.

Reparațiile în centrul civic au devenit o afacere extrem de profitabilă care umflă conturile unei firme private, în cazul de față Sodacă SA din Focșani. La finalul lunii martie a.c., DDSP a contractat Sodaco pentru înlocuirea a 135 de metri pătrați de pavaj, pentru 63.008,55 lei plus TVA. O lună mai târziu, pe 13 mai, DDSP le-a plătit celor de la Sodaco  încă 58.807,98 lei plus TVA pentru refacerea a încă 126 de metri pătrați. Până în prezent, DDSP a cheltuit aproximativ 145.000 de lei pentru refacerea pavimentului.

Directorul Costel Dochiu a confirmat că se pregătește și a treia achiziție pentru reparații, în funcție de banii pe care îi are la dispoziție

Refacerea pavajului din Piața Unirii a fost una dintre activitățile din cadrul proiectului de reabilitare a Centrului Istoric al Municipiului Focșani, finanțate din fonduri europene. Pavajul a costat, cu tot cu montaj, în jur de 750.000 de euro însă plăcile de granit folosite au fost de calitate foarte slabă, lucru confirmat chiar de primarul de atunci, Decebal Bacinschi.

După doar câteva luni de la festivitatea de inaugurare, după ce Marian Oprișan și primarul Decebal Bacinschi au tăiat panglica inaugurală alături de Victor Ponta, pe atunci președinte PSD și premier al României, granitul a crăpat și s-a desprins lăsând impresia unui loc peste care s-a trecut cu plugul.

De atunci, Municipalitatea înlocuiește periodic plăcile distruse, plătind, de fiecare dată, sume consistente, în jur de 200.000 de lei pe an.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.