Local

În timp ce pregătește îndatorarea focșănenilor pe zeci de ani, Misăilă deschide larg baierele bugetului pentru biserici

Ionel Sclavone
26 mai 2020 3703 vizualizări

În vreme ce, pe de-o parte, se plânge de lipsa banilor pentru investiții și se pregătește să îndatoreze primăria pe zeci de ani, pe de altă parte, primarul Cristi Misăilă caută să se dea bine cu reprezentanții Bisericii, oferindu-le sponsorizări generoase. După ce luna trecută a alocat, cu aprobarea Consiliului Local, suma de 100.000 de lei Protoieriei Focşani I, pentru reparații la sediu, acum propune o alocație financiară de 20 de ori mai mare, de peste 2 milioane de lei.

Primarul Cristi Misăilă intenționează să supună aprobării consilierilor locali, în ședința din 29 mai, mai multe proiecte de hotărâre pentru finanțarea cu aproape 2,1 milioane de lei a unor parohii din municipiu. Este clar o acțiune electorală, menită să-și aducă susținere din partea clerului ortodox și voturi din partea focșănenilor religioși. Cu atât mai mult cu cât Primăria face demersuri să contracteze un împrumut bancar de câteva zeci de milioane de euro.

Conform proiectelor de hotărâre propuse de Cristi Misăilă, cea mai mare parte din bani se duce la Catedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva" pentru continuarea lucrărilor de construcție. Pentru finalizarea acestora, conform documentațiilor tehnice ar fi nevoie de un buget de 2.081.877 lei.

Potrivit raportului justificativ care însoțește proiectul de hotărâre, din această sumă, „ordonatorul principal de credite propune acordarea unui  sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor în cuantum de 2.000.000 de lei”.

Banii ar trebui să meargă pentru confecționarea catapetesmei din lemn de stejar, sculptate manual, pentru montarea unor lambriuri, tot de lemn, placarea cu lemn a plafonului la intrarea în cafas, confecționarea unor uși, realizarea picturii în sfântul altar precum și pentru  achiziția unor alemente decorative din marmură.

Nici parohiile mai mici nu sunt uitate

Alte sume de bani, mai mici sunt propuse, spre alocare, tot pentru execuția unor lucrări, altor parohii din Focșani. Pentru parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Misăilă propune 15.000 de lei bani care vor fi utilizați, cel puțin teoretic, la lucrări de reparație.

„Prin proiectul de reparații a bisericii, s-a urmărit realizarea reparațiilor șarpantei și a învelitorii în vrerea eliminării infiltrațiilor pluviale precum și îmbunătățirea aspectului exterior al construcției prin efectuarea de reparații la fațade. Urmare a celor de mai sus, Parohia Sf. Apostoli Petru și Pavel a solicitat sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiție Construire-refacere șarpantă și fațadă, construire capelă. (…) Analizând sursele d efinanțare ale bugetului general al Municipiului Focșani, pentru anul 2020, propun acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sf. Apostoli Petru și Pavel pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiție în cuantum de 15.000 de lei”, se arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre din mapa consilierilor.  

Pentru parohia Sf. Ierarh Teodosie, este propusă o alocare financiară de 35.000 de lei, pentru continuarea lucrărilor la noua biserică de pe strada Calea Munteniei. Valoarea totală de care ar mai avea nevoie această parohie pentru a finaliza investiția este de 309.601 lei

Trai neneacă pe banii focșănenilor

Și nu în ultimul rând, Consiliul Local va trebuie să aprobe o finanțare de 20.000 de lei pentru Parohia Buna Vestire-Castelul de apă, bani destinați continuării unor la biserică din incinta Cimitirului Nordic.

„Conform documentației tehnico-economice Rest de executat la 01.01.2020 anexată solicitării, valoarea totală necesară pentru continuarea și finalizarea obiectivului de investiție este de 242.539,95 de lei Analizând sursele de finanțare pentru anul 2020, propun acordarea unui sprijin fianciar Parohiei Buna Vestire – Castelul de Apă pentru continuarea lucărrilor la obiectivul de investiție în cuantum de 20.000 de lei”, a scris Cristi Misăilă în referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre ce va fi supus dezbaterii în Consiliul Local.

În urmă cu o lună, Consiliu Local a adoptat un alt proiect de hotărâre prin care a fost acordat un sprijin financiar de 100.000 de lei Protoieriei Focşani I. Banii vor fi folosiţi pentru lucrările de reabilitare a sediului  a cărei construcţie a început din anul 2017.  Potrivit reprezentanţilor Protoieriei, ar mai fi nevoie de 254.000 de lei pentru finalizarea construcţiei iar autorizaţia obţinută de la Primărie expiră anul viitor.

Un vajnic susținător al pupatului de icoane

În an electoral, primarul Cristi Misăilă se arată foarte darnic cu bisericile de pe raza municipiului Focșani, alocându-le sume importante.

De altfel, de-a lungul vremii, chiar și în timpul pandemiei de coronavirus, Cristi Misăilă s-a bazat mai mult pe intervenția divină decât pe regulile științifice de combarere a COVID-19. Încă de la începutul stării de urgență, Misăilă s-a declarat un aprig susținător al pupării icoanelor și al împărtășaniei din aceeași linguriță. Spunea el, într-o emisiune televizată, în care își dezvăluia superstițiile, că nu poți contacta coronavirusul, dacă pupi icoanele, în biserică, după alții, cu condiția să crezi cu adevărat în Dumnezeu.

Tot Misăilă susținea, cu toată tăria, că nu te poți infecta cu SARS COV-2 dacă folosești o linguriță de împărtățanie după altcineva, pentru că el nu a mai auzit de așa ceva. Bineînțeles că în spatele acestor afirmații nu se afla nici un studiu medical ori de altă natură, ci doar experiența sa în domeniul împărtășitului și a pupatului de icoane.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.