Local

În loc de străzi și parcuri: Mega-paranghelia de Zilele Focșaniilor ne va costa în jur de 1,4 milioane de lei

Ionel Sclavone
3 iul 2018 4333 vizualizări

Primăria organizează o nouă mega-paranghelie, ocazionată de Zilele Focșaniului, care ne va costa pe noi, focșănenii, în jur de 1,4 milioane de lei dacă luăm în considerare și TVA-ul. Cea mai mare parte din sumă, în jur de 1,2  milioane de lei, vor fi cheltuiți pe parangheliile care se vor desfășura în Piața Unirii. Diferența va fi cheltuită pe promovarea evenimentului, protocolul invitaților străini, diverse premii și recompense etc. Ca de obicei, banii noștri vor umple conturile clientelei PSD. De altfel, din ce în ce mai mulți focșăneni strâmbă din nas la manifestările de grandomanie și megalomanie de acest gen. Cetățenii ar prefera un oraș și un județ mai sigure, fără infractori și criminali, drumuri fără gropi, parcuri, locuri de joacă, spații verzi, unități școlare și medicale unde să li se asigure servicii de sănătate și educație de calitate etc.

Mega-paranghelia de Zilele Focșaniului ne va costa în acest an, pe noi, focșănenii, în jur de 1,4 milioane de lei, bani care vor fi trecuți, în special, prin suveica de firme clientelare ale PSD. Suma de 900.000 de lei, din banii noștri, vor fi cheltuiți de responsabilii Teatrului Muncipal pe spectacolele care vor avea loc în cele trei zile ale week-endului viitor, în Piața Unirii.

Achiziția a fost inițiată pe 22 iunie, într-o cvasi-lipsă de transparență, documentația de licitație fiind postată doar pe site-ul Teatrului Municipal iar nu și pe SEAP, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor interesate să depună oferte.

În caietul de sarcini au fost nominalizați artiștii Aurelian Temişan, Oana Radu, Alex Velea, Daniel Iordăchioaie, Nico, Mihai Constantinescu, Oana Sârbu, Narcotic Sound, Corina, Maximilian, Loredana, Claudia Pavel, La Familia, Anda Adam, Connect-R şi Andra care ar trebui să se producă pe scena din centrul orașului.

Nici din anunțul publicat și nici din caietul de sarcini, nu reiese ziua în care vor fi deschise ofertele depuse, așa cum prevede legislația privind achizițiile publice. Aceasta, cel mai probabil, pentru a evita prezența nedorită a vreunui ofertant, la ședința de deschidere, care să încurce socotelile comisiei de evaluare.

Lipsa de transparență este o caracteristică a acestei instituții și a conducerii sale. În mod constant, directorul Sorin Francu, refuză să facă publice informațiile legate de felul în care cheltuie banii noștri, ai focșănenilor, pe parangheliile ocazionate de diferite evenimente. În mod abuziv, directorul Francu și primarul Cristi Misăilă au refuzat să dea socoteală pentru cheltuielile cu parangheliile chiar și în fața Consiliului Local, prevalându-se de faptul că acesta este controlat de PSD iar orice propunere de sancțiune pentru lipsa de transparență ar pica la vot.

Chiar dacă ofertele nu au fost deschise ori nu au fost făcute publice, se știe deja, că artiștii enumerați în caietul de sarcini vor fi aduși la Focșani de firmele sau ONG-urile controlate de Radu Fornea și  soția sa, Andreea, așa cum se întâmplă de fiecare dată la parangheliile organizate de administrația PSD în Vrancea.

Țara Vrancei  va derula  în cadrul Zilelor Municipiului Focșani 2018  Festivaluil folcloric internațional ”Vatra Mioriței“

Pe lângă cei 900.000 de lei cheltuiți de Teatrul Municipal, pentru parangheliile de  Zilele Focșaniului din Piața Unirii ,Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“ organizează  în același week-end, între 5 și 8 iulie, Festivaluil folcloric internațional „Vatra Mioriței“ la care vor participa peste 200 de persoane. Suma alocată în acest an pentru derularea acestui Festival este, de asemenea, secretă, însă o putem estima raportat la ceea ce a cheltuit Ansamblul în anii trecuți,  la 150.000 de lei.

În concluzie, fără teamă că vom greși foarte mult, putem aprecia că  mega-paranghelia dedicată Zilelor Focșanilor ne vor costa pe noi, focșănenii, în acest an, aproximativ 1,2 milioane de lei.

Primăria cheltuie încă 170.000 de lei pe diverse

Pe lângă aceste fonduri, Primăria a mai repartizat, tot din banii noștri, ai focșănenilor, suma de 170.000 de lei pentru diverse evenimente care se vor derula cu prilejul Zilelor Focșanilor. Ateneul Popular Mr. Gheorghe Pastia a primit suma de 35.000 de lei pentru organizarea Festivalului Internațional Coral Pastorala, eveniment cultural care se va derula în perioada 6-8 iulie la Focșani. Pentru această manifestare, organizatorii, conducerea Ateneului au estimat un buget necesar de 47.400 de lei. Cum însă, spre deosebire de șeful Teatrului, Sorin Francu, directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță nu se află în grațiile primarului Misăilă, acesta a trebuit să se mulțumească cu 35.000 de lei, diferența de 12.400 de lei urmând s-o asigure din fonduri proprii

Primăria a propus iar Consiliul Local a aprobat, alocarea sumei de 45.000 de lei pentru cheltuielile cu  delegații oficiali invitați din străinătate. Banii se vor duce pe transport intern, cazare, masă, protocol, masă oficială și cadouri.

Pentru promovartea evenimentului Municipalitatea este dispusă să cheltuie 55.000 de lei, bani care vor intra, probabil cea mai mare parte, în conturile Caspro Publicitate.Vor fi realizate afișe, bannere, invitații, plachete, broșuri, casete de prezentare etc. Suma de 35.000 de lei va fi folosită pentru premierea sportivilor participanți la Turneului Internațional de Tenis „Vrancea Trophy”.

Chiar dacă tragem linie aici, suma nu este cea finală deoarece, cu siguranță, mai sunt și alte costuri ascunse la care nu avem acces și pe care primarul Misăilă nu le va face publice, așa cum nu le-a făcut niciodată.

Focșănenii își doresc un oraș modern nu paranghelii

Având în vedere felul în care se prezintă orașul, mizeria de pe străzi, lipsa investițiilor publice având ca scop îmbunătățirea nivelului de viață al locuitorilor, serviciile de calitate salbă asigurate focșănenilor de  majoritatea instituțiilor subrodonate Primăriei,cheltuielile extravagante pentru „Zilele Focșanilor“ sunt total nejustificate. 

Și asta cu atât mai mult cu cât publicul, o arată și cercetările sociologice, este din ce în ce mai puțin interesat de astfel de manifestări. Focșănenii, și vrâncenii în general, ar preferă în locul acestor manifestări ale grandomaniei și megalomaniei celor care ne conduc, un oraș și un județ mai sigure, fără infractori și criminali, drumuri fără gropi, parcuri, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, unități școlare și medicale unde să li se asigure servicii de sănătate și educație de calitate etc.

,Nu în ultimul rând, ei își doresc o administrație mai prietenoasă și mai atentă la nevoile lor, nu instituții militarizate, zăvorâte, blindate de bodiguarzi fioroși care îi împiedică să ia legătura cu cei plătiți să le rezolve problemele, așa cum au ajuns Primăria Focșani și Consiliul Județean.

Trebuie menționat că avântul  manifestat de organizatorii manifestărilor de felul celor din Piața Unirii de Zilele Foșaniului,- mult prea dese-n județ organizate pe parcuruslunui an,față de alte locuri din țară -de a spori de la o ediție la alta sumele alocate din bugetul public pentru  materializare lor în practică își mai are explicația într-o crudă realitate.Surprinzător, nu foarte des rostită și explicată.Și anume în legislația, în vigoare.Parcă special croită  pentru ca fondurile alocate de Consilii județene sau locale  pentru asemenea manifestări, odată ajunse în conturile firmelor organizatoate-nu întâmplător ”prietene”-,  să rămână practic aproape secrete pivind modul în care-au fost utilizate.Adică ” să li se piardă urma banilor” cum se spune! Și din acest motiv, probabil, parangheliile organizate la Focșani, au devenit aproape un model.Pentru multe primării din județ ,dar și din întreaga țară,indiferent de culoarea primarului care-o conduce


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.