Local

În cazul închiderii școlilor din județul Vrancea, părinții pot fi plătiți să-și supravegheze copiii acasă

Ionel Sclavone
16 sep 2020 3588 vizualizări

Începând din acest an școlar, părinții pot solicita angajatorilor zile libere, plătite, pentru a avea grijă de copii, în cazul închiderii temporare a creșelor, grădinițelor și școlilor. Măsura este reglementată de două acte normative, care se aplică în funcție de motivele care stau la baza închiderii unităților școlare. Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți, chiar și în situația în care acesta lucrează de la domiciliu.

 

În acest an școlar, în contextul pandemiei de coronavirus, legislația permite părinților să solicite și să primească zile libere, ca să aibă grijă de copii, în cazul închiderii temporare a unităților de învățământ, creșe, grădinițe sau școli. În acest sens, au fost emise două acte normative, o lege și o ordonanță de urgență care legiferează pentru situații diferite.  

Părinții care au copii în școli în care nu se pot desfășura cursuri în clase, pot cere zile libere plătite, pentru supravegherea celor mici. Acordarea acestora este reglementată prin Legea nr. 19/2020 și Ordonanța de Urgență nr. 147/2020 care tratează situații diferite de închidere a unităților școlare.

Astfel, prin lege, se stabilește că zilele libere pot fi acordate în situațiile în care autoritățile decid suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a școlilor din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel. Măsura se aplică și pentru perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și celor de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență.

Ordonanța pentru situația de pandemie

Prin OUG 147/2020, zilele libere pentru supravegherea copiilor se pto solicita și acorda în situația suspendării cursurilor față în față în contextul epidemiei de coronavirus.

 Cu alte cuvinte, OUG se aplică doar în actuala situație, în timp ce legea are o plajă mai largă de aplicare.

Conform celor două acte normative, pot solicita zile libere părinții ce au copii înscriși în cadrul unei unități de învățământ, cu vârsta de până la 12 ani sau cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. Prevederile sunt valabile tuturor angajaților, fie că-și desfășoară activitatea în sistemul public, de stat, sau în cadrul unor companii private.

Zilele libere pentru supravegherea copiilor se acordă doar unuia dintre cei doi părinți, în vreme ce al doilea trebuie să meargă la lucru.

 În cazul OUG 147/2020, adică atunci când se închid școlile se închid din cauza pandemiei de coronavirus, pot beneficia de zile libere și părinții care lucrează de acasă.

 Zilele libere sunt plătite

Conform legislației, părinții vor primi o indemnizație „în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” pentru zilele petrecute acasă.

Indemnizația este plătită de angajator, urmând ca acesta, la rândul său, să solicite decontarea sumelor de la stat.

 Conform legii, indemnizația este supusă impozității și reținerii contribuțiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă, taxele fiind suportate de către angajator.

Pentru a putea beneficia de zilele libere pentru supravegherea copiilor, părinții trebuie să depună o solicitare, la angajator, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere, și o copie a certificatului de naștere al copilului pentru care se cer zilele libere. În cazul unui copil cu handicap, se va atașa și o copie a certificatului de încadrare în grad.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.