Local

În atenția vrâncenilor: Cum poți obține o zi liberă plătită de la serviciu. Trebuie să completezi doar câteva formulare

Ionel Sclavone
17 mar 2022 3597 vizualizări
Sursa foto: www.valheart.com
Sursa foto: www.valheart.com

Începând de luni, 14 martie, se desfășoară prima etapă a recensământului populației și locuințelor din România. Între 14 martie și 15 mai, toți vrâncenii care doresc pot completa singuri chestionarele de recensământ. Iar cei care o fac au dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului.

Conform prevederilor OUG 19/2020, salariații au dreptul la o zi liberă plătită de angajator dacă se autorecenzează online. Această zi va fi acordată, la cerere, în termen de 12 luni de la data primirii dovezii de autorecenzare.

De menționat că această zi liberă nu se va acorda direct pe baza unei cererii. Acest lucru se va întâmpla doar după ce angajatorul va verifica, pe site-ul dedicate recensământului, dacă salariatul s-a autorecenzat cu adevărat. Angajatorul va avea posibilitatea să facă astfel de verificări folosind pentru aceasta CNP-ului salariatului. Explicațiile au fost date de Institutul Național de Statistică pe site-ul destinat recensământului.

„Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, (...) la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite”, precizează actul normativ.

În cazul în care angajatorul nu recunoaște acest drept al salariatului, acesta ar putea fi sancționat conform reglementărilor în vigoare prevăzute de Codul muncii și a principiilor răspunderii civile contractuale.

Vrâncenii care doresc să se autorecenzeze trebuie să știe că formularul a fost realizat astfel încât să fie completat cu ușurință. El este destinat chiar și persoanelor care nu au beneficiat de o instruire specială, asemenea recenzorilor angajați de INS.

Cei care vor decide să completeze singuri vor avea propriul chestionar de autorecenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește. Vor fi chestionare particularizate pentru cei căsătoriți și cei necăsătoriți, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, pentru cei care lucrează sau nu, pentru pensionari etc.

Cum se completează formularul de autorecenzare

Pentru a putea completa chestionarul de autorecenzare, un cetățean trebuie să aibă o adresă de e-mail și acces la internet. Astfel, o singură persoană din gospodărie va completa chestionarul de pre-recenzare, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei).

Apoi, aceasta îi va adăuga și pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele înscrise în formularul de pre-recenzare, sistemul informatic generează câte un link cu un chestionarul specific pentru fiecare membru al familiei.

Vor fi două tipuri de formulare, unul „lung”, pe care îl va completa capul familiei, care cuprinde informații despre locuință (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul „scurt”, pe care îl vor completa ceilalți membri ai familiei și care se referă doar la datele personale.

Trebuie spus că o persoană poate face autorecenzarea pentru o rudă sau o cunoștință cu condiția să cunoască toate detaliile legate de acesta și de locuința sa.

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe e-mail va fi transmis un link de verificare a datelor înregistrate.

Unde pot fi găsite informații despre recensământ

Autorecenzarea va avea loc în perioada 14 martie – 15 mai. Urmează ca din 16 mai și până în 17 iulie, recensământul să fie realizat de operatori care vor merge din casă în casă. Aceștia vor proceda la colectarea datelor prin interviuri faţă în faţă cu ajutorul tabletelor.

Cei care decid să se autorecenzeze vor primi câte o zi liberă, plătită, de la serviciu. În schimb, cei care se opun recenzării sau oferă informații eronate vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Platforma prin care românii pot participa la recensamântul populației și locuințelor sunt disponibile pe site-ul dedicate, https://www.recensamantromania.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.