Local

În atenția vrâncenilor: Un nou tip de fraudă pe site-urile cu anunțuri online

Ionel Sclavone
15 ian 2022 4072 vizualizări

Vrâncenii care își vând telefoanele mobile pe platformele cu anunțuri online trebuie să fie atenți la escroci. Un nou tip de fraudă a apărut în mediul online și îi vizează pe cei care dețin telefoane scumpe și vor să le vândă. Infractorii se prezintă drept clienți interesați de achiziționarea unor telefoane scumpe de pe site-urile de anunțuri și, pentru mai multă credibilitate susțin că lucrează pentru firme specializate.

Atenție la fraudele de pe site-urile cu anunțuri de vânzare. Nu puțini sunt vrâncenii care apelează, atunci când au ceva de vânzare, echipamente electronice, haine, piese auto etc. la site-urile de anunțuri specializate în vânzarea lucrurilor second-hand. Aceste platforme sunt accesibile, oferă posibilitatea menținerii anunțurilor, gratuit, pentru o perioadă mai lungă de timp și sunt vizitate de un număr foarte mare de persoane.

Acest lucru a atras și atenția infractorilor care au descoperit o nouă formă de înșelătorie. Sunt vizați, cu precădere, cei care scot la vânzare telefoane mobile. Frauda se petrece sub umbrela unor firme serioase pentru a câștiga încrederea potențialelor victime. Escrocii trimit ordine de plată falsificate, pentru a confirma plata făcut, prin bancă, în schimbul smartphone-urilor pe care le cumpără.

Astfel, pe site-urile de anunțuri, infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor firme specializate în achiziția și vânzarea telefoanelor second-hand. Aceștia se arată interesați de achiziționarea unor telefoane scumpe și contactează pe vânzători. Ei se oferă să achite în avans gadgetul pe care intenționează să-l achiziționeze, prin bancă, cu ordin de plată.

Pentru a-i convinge pe vânzători, îi transmit fotografia unui ordin de plată falsificat și solicită să le fie transmis telefonul cu zero costuri de ridicare. Încredințați că ordinul de plată este valid, mai ales că escrocul se prezintă ca fiind angajat al unei firme serioase, cunoscute în piață, unii pică în plasă și trimit aparatul la adresa solicitată.

Banii nu intră, însă, niciodată în cont, iar când încearcă să verifice situația cu firma respectivă, cel păcălit constată înșelăciunea. Normal că infractorul nu mai poate fi găsit, iar banii sunt pierduți.  

Recomandările specialiștilor 

În aceste condiții, pentru a evita să fie păcăliți, specialiștii în securitate informatică recomandă tuturor vânzătorilor să nu accepte decât plata ramburs sau prin intermediul platformelor dedicate. În cazul în care plata se face online, este bine ca înainte să expedieze telefonul, cel în cauză să se intereseze la bancă pentru a verifica dacă banii au ajuns în cont.

Nu în ultimul rând, dacă nu se simt siguri de intențiile cumpărătorului, este bine să-i verifice profilul în mediul online. Sau chiar prin telefon la firma pe care susține persoana respectivă că o reprezintă.

O altă recomandare pentru cei care doresc să tranzacționeze un telefon second hand este să apeleze la firme de service care oferă și evaluări tehnice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.