Local

În atenția vrâncenilor: Starea de alertă încetează pe 8 martie. Ce se întâmplă din acest moment

Ionel Sclavone
9 mar 2022 3665 vizualizări

Începând de marți, 8 martie, încetează starea de alertă impusă în urmă cu aproape doi ani, în contextul pandemiei de coronavirus. Pe cale de consecință, vrâncenii trebuie să știe că vor dispărea anumite restricții și, în același timp, vor intra în vigoare o serie de reglementări care au fost suspendate pe timpul stării de alertă.

Ridicarea stării de alertă va produce mai multe efecte, atât pentru cetățenii persoane fizice, cât și pentru persoanele juridice. Astfel vor înceta o serie de măsuri adoptate temporar însă trebuie spus că acest lucru nu se va întâmpla imediat. Va exista o perioadă de tranziție până la încetarea lor efectivă.

Pe de altă parte, restricțiile care operau până acum, majoritatea legate de funcționarea afacerilor, vor fi ridicate imediat.

Astfel, dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, în instituții de spectacol și cultură. Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber. Activitățile de zi cu zi nu se vor mai desfășura în funcție de rata de infectare sau de incidența cazurilor COVID. Odată cu încetarea stării de urgență, magazinele şi localurile vor putea rămâne deschise şi după ora 22.00.

Odată cu ridicarea stării de alertă dispar restricțiile de funcționare pentru majoritatea afacerilor. Este vorba, în principal de restaurante, cafenele, baruri, discoteci, centre comerciale, magazine alimentare și nealimentare, cinematografe, instituții de spectacole și concerte, spectacole, concerte și festivaluri în aer liber, cursuri de instruire, conferințe, săli de sport și fitness, piscine interioare, competiții sportive, săli de jocuri (inclusiv de noroc), locuri de joacă pentru copii, târguri, bâlciuri și talciocuri, unități de cazare, comercianți de bunuri și prestatori de servicii, instituții și autorități publice.

Vor fi permise evenimentele private în localuri, nunți, botezuri, mese festive etc., fără restricții de program și capacitate.

Pe de altă parte trebuie spus că odată cu ridicarea stării de alertă, vrâncenii ale căror documente personale au expirat nu le vor mai putea folosi. Aceștia au termen până în iunie pentru a le preschimba.

Cum se vor desfășura cursurile școlare

O altă prevedere care va fi anulată, este cea legată de cursurile școlare. Odată cu ridicarea stării de alertă, elevii nu vor mai face cursuri fizic sau online în functie de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate. Zilele libere de care beneficiază părinții copiilor în vârstă de până la 12 ani, atunci când se suspendă cursurile, se mai acordă doar până la sfârșitul anului școlar 2021-2022 (luna iunie).

În termen de 30 de zile de la terminarea stării de alertă, procesele civile și penale se vor desfășura din nou după regulile obișnuite. Dispare interdicția cu privire la debranșare datornicilor la utilități de la apă, canal și salubritate.

Începând cu luna aprilie, consultațiile medicale pentru bolnavii de COVID-19 nu se mai acordă persoanelor care nu au asigurare de sănătate. Medicii de medicină generală și cei cu specialități clinice și paraclinice nu mai pot oferi asistență medicală în afara specialității pe care o deţin, persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

Măsuri pentru firme și angajați

Începând din 8 martie, va curge din nou termenul legal 30 de zile în care firmele sunt obligate să ceară tribunalului demararea procedurii de insolvență. După 90 de zile de la terminarea stării de alertă, firmele vor trebui să depună declarația de beneficiar real. Este cazul societăților înființate înainte de 21 iulie 2019 care încă n-au depus nici o asemenea declarație până acum.

De asemenea, angajatorii vor trebui să țină cont de o serie de aspecte, acum, după încetarea stării de alertă. Aceștia vor putea chema înapoi la birou telesalariații (nemaifiind obligați să impună telemunca) sau vor negocia un nou aranjament de program de lucru hibrid. Indemnizația Kurzarbeit se va mai acorda încă trei luni. Angajații nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de lucru nu va mai fi decalat.

Ajutorul de șomaj tehnic decontat de stat are ca termen-limită de aplicare data de 31 martie 2022

Persoanele fizice autorizate și profesioniștii trebuie să știe că indemnizațiile pentru cei cu activitatea întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor luate împotriva răspândirii coronavirusul, în baza OUG 2/2022, se acordă până la finalul lui martie 2022. Indemnizațiile pentru activitatea redusă, în baza OUG 132/2020, se mai acordă încă trei luni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.