În atenția vrâncenilor: S-a simplificat procedura de contestare a amenzilor în justiție
Persoanele care contestă sancțiunile cu amendă până în 3.000 de lei vor avea la dispoziție o procedură simplificată de judecată. Acest lucru este posibil datorită unor modificări legislative care schimbă procedura de judecată în cazurile plângerilor contravenționale. Legea a trecut de Parlament și este la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Noile proceduri prevăd ca părțile implicate într-un proces de contestare a unor contravenții să nu se mai prezinte în instanța de judecată. Soluționarea contestațiilor pentru amenzile de până la 3.000 de lei se va face printr-o procedură scrisă. Pentru a facilita acest lucru vor fi introduse formulare standard atât pentru plângerea contravențională, cât și pentru răspunsul organului constatator.
Este de așteptat ca judecata să dureze mai puțin, iar procesul, în ansamblul său, să scoată mai puțini bani din buzunarele justițiabililor. Conform inițiatorilor, procedurile îi vor ajuta pe magistrați, pe cetățeni, dar şi pe funcționari şi toate acestea fără costuri suplimentare.
Practic, se propune soluționarea simplificată, fără citarea părților implicate, a plângerilor împotriva proceselor-verbale încheiate de agenții constatatori. Contestatarul contravenției va face doar demersuri ce implică depunerea la instanță a documentelor prevăzute prin actul normativ, iar derularea judecății se va face după o procedură standard.
În versiunea inițială, actul normativ prevedea aplicarea noilor reguli în cazul amenzilor contravenționale de până la 10.000 de lei, dar comisiile de specialitate de la Camera Deputaților au decis modificarea acestei valori la 3.000 de lei.
Cum se derulează procedura de judecată
În cele ce urmează, vă prezentăm pașii procedurali pe care îi va implica un astfel de proces:
Astfel, contravenientul va completa un formular de plângere contravențională pe care îl va depune, împreună cu dovezile care îi susțin cauza, la instanță.
În cazul în care formularul este completat greșit sau dacă este nevoie de informații suplimentare, instanța va solicita, în scris, rectificarea documentului și completarea. Contravenientul va avea la dipoziție 10 zile de la comunicare să retransmită documentele completate și revizuite. În situația în care nu retransmite formularul tipizat și informațiile solicitate în termenul stabilit, plângerea va fi anulată. Contravenientul va putea face o cerere de reexaminare motivată, în termen de 15 zile de la data comunicării anulării.
După primirea formularelor de la contestatar, instanța va trimite un alt formular tipizat, de răspuns, organului care a aplicat sancțiunea. Acest formular va fi însoțit de copii de pe actele primite de la contravenient. Organul care a administrat amenda va avea la dispoziție 30 de zile să trimită răspunsul completat și orice alte dovezi că sunt necesare.
Ulterior, instanța va retrimite contestatarului copii ale documentelor primite de la organul care a aplicat sancțiunea, după care va pronunța hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informațiilor.
De menționat că în anumite situații, dacă este necesar sau la solicitarea părților, judecătorul poate să dispună prezența acestora în sala de judecată.